KEIANESVEGEN OG AURSFJORD VEGEN: I dette krysset kan du velge mellom å ta av til Keianesvegen eller Aursfjordvegen fra Mårtindvegen. Det er tre av over hundre veistrekninger som nå har fått eget navn. (Foto: Morten Kasbergsen)
KEIANESVEGEN OG AURSFJORD VEGEN: I dette krysset kan du velge mellom å ta av til Keianesvegen eller Aursfjordvegen fra Mårtindvegen. Det er tre av over hundre veistrekninger som nå har fått eget navn. (Foto: Morten Kasbergsen)

Veinavnene er bestemt

MOEN: Over hundre veistrekninger i Målselv har nå fått navn.

Publisert Sist oppdatert

Kommunestyret skulle torsdag gjøre det endelige vedtaket for veinavn for strekninger som har vært uten gateadresser. Over hundre veistrekninger skulle få navn, og kommunen har hatt flere forslags- og høringsrunder før den endelige avgjørelsen kunne tas. Ordfører Helene Rognli (H) påpekte at dette er noe som har stor betydning for kommunen å få på plass.

– Denne saken er særdeles viktig for prosjektet vi har gående for å få flere i Forsvaret til å melde flytting til Målselv. For at de kan melde flytting, må de ha en adresse, og vi har mange kaserner og forsvarsboliger som har vært uten. Vi har prøvd å registrere alt av matrikkel og gitt dem adresse. Spesielt i Øverbygd er det viktig at vi får veinavnene på plass, sa hun.

Brøt skriveregler

Årsaken til at adresseprosjektet ble satt i gang, er derimot en annen. Hovedmålet er at utrykningskjøretøy skal få det så enkelt som mulig å finne fram til alle boliger i kommunen. Med en konkret adresse lagt inn i gps-en, skal det bli det.

Neste steg i prosjektet er å få satt opp veiskilt for de over hundre veistrekningene, og dele ut adressenummer. Noen av navnene må det kjøres navnesaker på for å få dem godkjent. Kommunen valgte å gi noen navn som er i strid med Språkrådets retningslinjer. Retningslinjene handler om rettskriving og lengde på navnet. En av veinavnene det vil gjelde, er et veinavn kommunestyret endret, nemlig Brandskogveien. Det anbefalte var at første del av ordet skulle skrives med to n-er.

– Med veinavn kan man glatt gå seg bort. Jeg ser at når Språkrådet kommer med innvendinger, respekterer vi det fort. De fornorsker mange steds- og gårdsnavn, men vi kan miste tradisjon og historie om vi også mister gamle skrivemåter, sa Vidkunn Haugli (V).

Senterpartiet la fram forslag om at veien fra E6 til og med Holt skulle få navnet Dølaveien. Det var det kun partiets to representanter som stemte for.

– For meg blir det fremmed, sa Nanne Aspenes (Ap), som heller ville kjøre Fossmovegen, Istindvegen, Øverbygdvegen og Holtvegen fra Andselv til Holt.

Powered by Labrador CMS