Politiets Sikkerhetstjeneste i Nydalen. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Politiets Sikkerhetstjeneste i Nydalen. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Velkommen til 1984

Etter to års unntakstilstand under corona-pandemien, med nedstengninger av store deler av samfunnet, karantene-hotell, inn- og utreiseforbud, reise-på-hytta-forbud, påbud om mundbind, forbud mot ansamlinger av mennesker osv. fikk storparten av Norges befolkning en forsmak på hva det vil si å leve i et ekte diktatur.

Publisert Sist oppdatert

Om dette var ment som en prøvekjøring på det politiske systemet som kommer, kan en begynne å lure på, når en ser de drakonske overvåkningslovene som regjering og Storting dundrer igjennom omtrent uten politisk debatt.

Nå har Stortinget bestemt at vi alle skal masse-overvåkes. Omtrent alt vi gjør på internett skal samles inn av det militære etteretnings-vesenet og PST. Deretter skal alle dataene våre lagres i opptil 15 år. Her er det ikke bare mistenkelige og suspekte aktiviteter som skal analyseres og lagres. Til og med aktiviteten til barn og ungdom skal samles inn og lagres. Her skal dere overvåkes alle sammen uansett hvor lovlydige og uskyldige dere måtte ha vært.

Det militære etteretningsvesenet, E-tjenesten, har fått lovhjemmel til å tappe, lagre og analysere all datatrafikk som går inn og ut av Norge. Dette omfatter det meste av datatrafikk, også mellom norske innbyggere. Systemet skal settes i full drift i løpet av året,, når den siste lovparagrafen blir vedtatt av Stortinget. (Document.no 24.03.2023). Dette innebærer f. eks. emailer, sms’er, hvem du ringer til og når blir lagret. Videre må en regne med at taushetsbelagte helseopplysninger og konfidensielle sykejournaler som blir sendt via datasystemer fra en lege til en annen eller mellom sykehus, også i stor grad vil bli lagret av de militære hemmelige tjenestene. Jeg tenker også at vanlige folks bank-transaksjoner og internett-handel også vil bli lagret. Det samme gjelder vel også søk eller surfing på nettet. Her er det ingen steder å gjemme seg for noen. Videre vil stedsdata og klokkeslett for all data-aktivitet bli lagret. Dette hadde jo vært en drøm for stasi, det hemmelige politiet i gamle DDR. Er det dette den norske regjeringen og Stortinget ønsker for sin egen befolkning? I tilfelle er regjering og Stortinget på god vei til å bli en fiende av sitt eget folk.

I tillegg har Stortinget gitt PST, overvåknings-politiet, lovhjemmel til å overvåke og lagre alt som gjøres på det åpne internettet. Dette gir PST blanko-fullmakt til å lagre all informasjon uten begrensninger. Dette inkluderer både politiske ytringer i avis-artikler og kommentarfelt, på facebook og twitter osv. Hvorfor skal PST bl.a overvåke lovlige og grunnlovsfestede politisk ytringer og aktivitet. Er hensikten å skremme befolkningen fra å delta i grunnleggende demokratiske aktiviteter som politisk debatt, en forutsetning for ethvert levende demokrati? Jeg bare spør. Et politi skal vel etterforske ulovlige aktiviteter og ikke lovlige, eller er det noe jeg ikke har forstått?

Disse overvåknings-hjemlene til E-tjenesten og PST er et tydelig signal om at noe er grunnleggende galt i regjeringen og på Stortinget. Jeg registrerer i dag i Aftenposten at Schibsted-eierne, som eier en stor del av landets konservative aviser, frykter for kildevernet, og går til rettsak mot staten i saken. Data-tilsynet har uttalt at privatliv blir illusorisk med de nye overvåkningslovene. Overvåkningslovene er vel også en grov krenkelse av grunnleggende menneskerettigheter, bl.a. retten til et privatliv. Det foreligger heller ikke domstols-kontroll i forkant av datainnsamlingen, slik tidligere overvåkning krevde.

Dessuten er det ikke så veldig lenge siden Statistisk Sentralbyrå SSB hev seg på overvåkning-bølgen. De hadde sett for seg å samle inn fortløpende alle kassa-lapper fra dagligvare-butikkene, som ble betalt med app eller kort, tro det eller ei, for å lage en bedre husholdnings-statistikk. Jeg kan tenke meg at en rekke instanser ville sikle etter denne type data, bl.a. hvor mye alkohol og tobakk som blir kjøpt av hvem, hvem som konsumerer mengder med kjøtt og andre helsefarlige varer. Jeg kan tenke meg at både helsevesenet, edruskaps-nemder, forsikrings-selskap osv vil ha stor interesse av å få kloa i denne typen data når de først foreligger. Vi vet jo at for noen år siden var det en stor debatt om hvorvidt politiet skulle kunne bruke overvåknings-materiale mot andre personer enn de overvåkningen var rettet mot, hvilket de etterhvert fikk tillatelse til.

Ikke nok med dette. For noen få år siden fikk alle her i landet påtvunget seg smarte strøm-målere, som kontinuerlig avleser strømforbruket i enhver bolig. Disse smart-målerne skal etterhvert kunne kommunisere med alt som finnes av elektrisk utstyr i et hus, som kjøleskap, TV, fryseboks osv. I prinsippet skal alt av elektrisk aktivitet i en bolig kunne registreres og styres gjennom disse smart-målerne. Privat-liv? Det blir snart ikke-eksisterende... Men det er mer på gang. Bare vent til smart-byene begynner å dukke opp her i landet. Da skal dere nok få det moro.

Det som bør bekymre folk aller mest, er at bak all denne fanskapen ligger det såkalt teknokratisk tenkning og ideologi til grunn. Det var denne tenkningen og ideologien som lå til grunn for de to vanvittige samfunns-eksperimentene kommunismen og nasjonalsosialismen i forrige århundre. Teknokratene har åpenbart ikke gitt opp. De er i full gang med sitt nye store samfunns-eksperiment,

Det er ingen grunn til å tro at dette nye samfunns-eksperimentet vil gå noe bedre enn de to overnevnte i forrige århundre.

Powered by Labrador CMS