KAMPKLAR: Målselv-ordfører Nils Foshaug er skeptisk til at langtidsplanen for Forsvaret legges fram samme dag som Stortinget tar sommerferie. Han lover kamp mot eventuelle forslag om å redusere den militære aktiviteten i Indre Troms. (Arkivfoto)
KAMPKLAR: Målselv-ordfører Nils Foshaug er skeptisk til at langtidsplanen for Forsvaret legges fram samme dag som Stortinget tar sommerferie. Han lover kamp mot eventuelle forslag om å redusere den militære aktiviteten i Indre Troms. (Arkivfoto)

Venter i spenning på langtidsplanen

MÅLSELV: Ordfører Nils Foshaug frykter det verste, men håper det beste før framleggelsen av langtidsplanen for Forsvaret. – Vi får krysse fingrene og håpe at vettet rår, sier han.

Publisert Sist oppdatert

Fredag legger regjeringa fram sitt forslag til ny langtidsplan for Forsvaret. Lekkasjene fra arbeidet med planen har ikke vært lystig lesning i Målselv. 2. bataljon på Skjold kan bli lagt ned, og 339 skvadron på Bardufoss kan bli flyttet til Rygge i Østfold. I så tilfelle vil det få dramatiske konsekvenser for Brigade Nord, Skjold leir og Forsvarets hovedbase for helikopter på Bardufoss. Og dermed også Målselv kommune.

– Jeg har en spent magefølelse på langtidsplanen. Stemningsmessig veksler jeg mellom å være deprimert og lykkelig. Det kan være ei bra melding, men den kan også være dramatisk. Vi vet ikke, og det har vært usedvanlig stille etter lekkasjene som var i Dagens Næringsliv i vår. Vi har omtrent ikke hørt noen verdens ting, sier Målselv-ordfører Nils Foshaug.

Opprinnelig skulle langtidsplanen legges fram i mars slik at Stortinget rakk å behandle den før sommerferien. Det skjedde ikke. I stedet legges den nå fram tre måneder forsinket og samme dag som Stortinget tar sommerferie. Foshaug håper at regjeringa og Forsvarsdepartementet har brukt den ekstra tida til å få fram gode løsninger for Forsvaret. Han er samtidig skeptisk til tidspunktet for framleggelsen.

– Det er et merkelig og meget ugunstig tidspunkt å legge fram langtidsplanen. Nå må Forsvarets framtid diskuteres på Stortinget samtidig som det er forhandling om statsbudsjettet for 2017. Det er overhodet ikke noen optimal løsning.

Planlegger 2017-kutt

Før helga meldte nettstedet aldrimer.no at forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen kutter i 2017-budsjettene til flere av avdelingene som han foreslo å legge ned i sitt fagmilitære råd. Ifølge nettstedet betyr det at regjeringa trolig stiller seg bak kuttforslagene i forslaget til ny langtidsplan for Forsvaret.

«Planleggingen av den foreslåtte flyttingen av Bell 412SP-helikoptrene fra Bardufoss er i tillegg igangsatt, viser dokumentasjon som aldrimer.no sitter med gjenpart av. Budsjettene for videre drift ved Bardufoss blir i alle fall foreslått nullet eller bortimot nullet i gjeldende versjon av forsvarsbudsjettet for 2017», skrev nettstedet, som i fjor hadde mange lekkasjer fra arbeidet med forsvarssjefens fagmilitære råd.

– Hvis det er tilfelle at 339 skvadrons budsjett på Bardufoss i 2017 nærmest er nullet ut, er det å forskottere Stortingets vedtak, mener Nils Foshaug.

Forsvarssjefen foreslo i sitt fagmilitære råd å flytte alle Bell 412-helikoptrene på Bardufoss til Rygge, slik at de kan støtte spesialstyrkene og politiet på Østlandet. 339 skvadron har hatt tilhold på Bardufoss siden januar 1964. Bell 412-helikoptrene som i dag er stasjonert på Rygge, er underlagt skvadronen og blir ledet fra Forsvarets hovedbase for helikopter på Bardufoss. Hvis Bell-helikoptrene blir flyttet sørover, mister Hærens avdelinger i Troms og Finnmark sin dedikerte helikopterstøtte.

Nils Foshaug forsikrer at uansett hva langtidsplanen sier, blir man lokalt å jobbe opp mot Stortinget og stortingsrepresentantene fra Nord-Norge helt til planen blir vedtatt.

– Uansett hva som står i langtidsplanen, så kommer vi til å være på. Det vil være mange ting i planen som enkelte grupper vil være uenige i. Vi kommer til å jobbe hele tida til den er vedtatt i Stortinget.

Neppe VIP-besøk

Da den forrige langtidsplanen ble lagt fram 23. mars 2012, reiste daværende statssekretær Roger Ingebrigtsen i Forsvarsdepartementet samme dag til 131 luftving i Sørreisa for å informere ansatte, tillitsvalgte, ordførere og pressen om innholdet i planen. Den gang smilte ordførerne i Bardu, Målselv og Sørreisa fra øre til øre over det som ble foreslått fordi de var blant forsvarsvinnerne.

– Jeg burde egentlig bare stå her i to minutter og smile! utbrøt daværende Sørreisa-ordfører Paul Dahlø den gang da han fikk to minutters taletid på møtet for å si noe om det Ingebrigtsen hadde lagt fram.

Fredag får vi fasiten på om de nåværende ordførerne i de tre forsvarskommunene har grunn til å smile. Denne gangen får imidlertid Midt-Troms neppe besøk fra den politiske ledelsen i Forsvarsdepartementet i forbindelse med framleggelsen av langtidsplanen. Departementet opplyser til Nye Troms at det så langt ikke er planlagt noen besøk hos avdelinger i forbindelse med framleggelsen av langtidsplanen fredag. Det som er klart, er at forsvarsminister Ine Eriksen Søreide skal legge fram langtidsplanen sammen med statsminister Erna Solberg i Oslo den dagen.

Torsdag 23. juni skal for øvrig ordførerne i de fire største hærkommunene i landet, den såkalte nord-sør-alliansen, møte statssekretær Øystein Bø i Forsvarsdepartementet. Møtet finner sted i Oslo.

Powered by Labrador CMS