VENTER PÅ LOV TIL Å FLYTTE: Stine-Sol Solvang, samboer Alexander og dattera Temine venter bare på å få bosette seg i Balsfjord. Foto: Privat
VENTER PÅ LOV TIL Å FLYTTE: Stine-Sol Solvang, samboer Alexander og dattera Temine venter bare på å få bosette seg i Balsfjord. Foto: Privat

Venter på klarsignal til å bygge på heimgården

BALSFJORD: NVE mener det ikke er fare for ras. Dermed er spenningen over familien på tre som håper på å kunne bosette seg på gården ved Kantornes i Balsfjord.

Publisert Sist oppdatert

NVE sine tilbakemeldinger etter grunnundersøkelser er at det ikke er fare for at videre erosjon i forbindelse med utglidingen skal føre til skred som strekker seg til boligen på gården Solvang ved Kantornes.

Lyst til å flytte

– Som sagt tidligere er planen vår å flytte hit. Planen er å bygge ut på hovedhuset på eiendommen, sier Stine-Sol Solvang.

Hun gjentar at det er det familien på tre har lyst til, men at de må vente til at de får tillatelse til å bosette seg på gården.

For selv om NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) vurderer at det ikke er fare for at videre erosjon opp til boligen til hennes foreldre, ble det også foretatt prøvetaking i borpunktet mellom fylkesvegen og skredkanten.

Her viser NVE til at det er påvist leire med lavere omrørt skjærfasthet.

«Avstanden fra skredkanten til de påvist bløte massene er relativt kort, og sikkerhetsvurdering av veien følges opp av fylkeskommunen som vegeier.»

Byggesøknad

– Ut fra NVE sine tilbakemeldinger er vårt spørsmål om dette er noe som vil komme i konflikt med en byggesøknad slik at det ikke er vits å begynne med planlegging og tegning av utbygging, sier Stine-Sol Solvang.

Spørsmålet sendte hun mandag til Balsfjord kommune og nå venter hun bare på svar.

– Ja, så fort som kommunen sier at vi får lov til å starte opp er vi klar til å komme i gang. Vi venter bare på klarsignal, sier hun.

Bare å komme igang

Enhetsleder på plan- og næring i Balsfjord kommune, Inge Eikelmann, lover å komme med et snarlig svar til Solvang.

– Jeg har akkurat fått sett på saken. Som NVE skriver ble det etter utglidningen i samarbeid med Troms og Finnmark fylkeskommune bestilt grunnundersøkelser for vurdering av stabilitetsforholdene. Dette ble utført av Sweco. Laboratorieundersøkelsene fra punktet nærmest bebyggelsen viser omrørt skjærfasthet over 1,1 kPa. NVE vurderer på bakgrunn av dette at det ikke er fare for at videre erosjon i forbindelse med utglidingen kan føre til skred som kan strekker seg tilbake til boligen ved Solvang. Dette er klar tale fra NVE. Det er utført grunnundersøkelse som vi krever. I så måte kan jeg ut fra det NVE skriver ikke se at det er noen grunn til at de ikke kan komme i gang med sin byggesøknad, sier Inge Eikelmann.

Dette er saken:

  • I midten av mai 2021 ble det oppdaget at store jordmasser hadde rast ut i fjæra omtrent midt mellom utløpet av Lavangselva og krysset E8/fylkesvei 7902 Selnesveien, bare et par-tre hundre meter fra krysset inn til Kantornes.
  • Tre uker senere ble NVE varslet om at det hadde rast ut mere masser, og at det nå var sprekker i leira nede i fjæra, noe det ikke hadde vært tidligere.
  • NVE foretok grunnundersøkelser i området og jordprøver fra øverste bruddstykke av raset som er like nedenfor fylkesveien som passerer forbi. Så langt opp som 30 meter fra bolighuset som står på eiendommen til Arner Solvang og kona Ruth viste undersøkelsene at det var leire 25 meter ned i bakken.
  • Da Nye Troms var på besøk i begynnelsen av august var ikke ekteparet spesielt bekymret for at huset de bor i skulle bli rammet av ras. De tenkte mer på dattera Stine-Sol Solvang, hennes samboer Alexander og dattera Temine på snart ett år. Familien på tre som etter planen skulle flytte fra Tromsø og bosette seg på gården.
  • Prøvene som den gang var tatt av NVE viste at det var stabil leire i grunnen, men nye prøver skulle tas før familien kunne få en endelig konklusjon om det var trygt å bosette seg på gården eller ei.

Powered by Labrador CMS