HØYSPENT: Det er på tomta bak ordfører Bengt-Magne Luneng at Arva ønsker å sette opp en høyspentmast. Arkivfoto: Torbjørn Kosmo
HØYSPENT: Det er på tomta bak ordfører Bengt-Magne Luneng at Arva ønsker å sette opp en høyspentmast. Arkivfoto: Torbjørn Kosmo

Venter på kostnadsvurdering rundt Arvas høyspentkabler

MÅLSELV: I flere måneder har saken om Arvas høyspentplaner pågått, og motstanden har vært stor mot utsiktene for å få en kraftgate over tomta bak Rema 1000.

Publisert Sist oppdatert

Senest i november sendte et samlet kommunestyre en høringsuttalelse angående Arvas (tidligere Troms Kraft) planer om å sette opp en 132 kV-høyspentlinje mellom Bardufoss og Finnfjordbotn.

Høringsuttalelsen gikk i stor grad ut på hvilke konsekvenser høyspentlinja ville ha for samfunnsutviklinga, byplanene på Bardufoss, magnetisme, næringsetablering og kommunestyret fastslo også at en høyspentlinje kunne være visuelt skjemmende.

Gjennom hele saksgangen har både innbyggere og politikere fastholdt at den beste løsninga vil være at Arva legger kraftkablene under bakken, slik de akter å gjøre fra Fossmoen cirka til tomta ved Rema 1000.

Dialog om kostnader

Sakens kjerne går ut på at Arva ønsker å legge kablene i mast over tomta bak Rema 1000, for etter hvert å koble de sammen med en kraftgate som går videre til Finnfjordbotn i Senja kommune.

Siden november i 2021 er det ikke store utviklinger som har skjedd i saken.

Ordfører i Målselv, Bengt-Magne Luneng, kan imidlertid fortelle at kommunen nå er i dialog med Arva for å finne ut hva det reelt vil koste å legge kablene i bakken.

– Det skal utarbeides en kostnadsvurdering av å legge dette i bakken. Det er det som er statusen nå. Det skjer ingenting annet enn at vi venter på at den skal bli utført, sier Luneng.

Trenger tallmaterialet

Å få et kostnadsoverslag sier Luneng er nødvendig når Målselv kommune skal inngå videre samtaler om en løsning på høyspent-saken.

– Vi trenger en vurdering på hva det vil koste. Da er det litt mer å diskutere når vi vet om det koster to millioner eller ti millioner. Nå gjør man en grundig vurdering, sier Luneng.

Gjennom dialogen håper han at man vil få svar på hva som eventuelt vil være de praktiske utfordringene ved å legge kablene i bakken.

– Hensikten er å fortsette en dialog på hvordan vi kan løse dette, men vi må ha tallmaterialet med oss for å fortsette diskusjonen, sier ordfører i Målselv, Bengt-Magne Luneng.

Powered by Labrador CMS