SPENTE: De to bindene av Bardus nye bygdebok er på tur fra trykkeriet og til Bardu. Toralf Heimdal har leda bygdebokkomitéen, mens bilderedaktør er Øivind Baardsen. Foto: Knut Solnes
SPENTE: De to bindene av Bardus nye bygdebok er på tur fra trykkeriet og til Bardu. Toralf Heimdal har leda bygdebokkomitéen, mens bilderedaktør er Øivind Baardsen. Foto: Knut Solnes

Venter ti tonn bygdebøker

BARDU: Fredag, mandag eller tirsdag ankommer noen bøker Bardu har venta på. Da leveres ti tonn med bygdebøker.

Publisert Sist oppdatert

Bardus helt ferske bygde bøker består av to bind som hver er på 650 sider. De forteller om historia til hver enkelt eiendom i kommunen, og historia fra kommunen fikk fastbosetning i 1791 og fram til nesten i dag er samla mellom disse bindene. Et lite stopp i produksjonen av bøkenes permer på trykkeriet, gjorde at bøkenes ankomst blir bittelitt forsinka.

– Vi regner med at de enten kommer i morgen, eller så kommer de mandag eller tirsdag. De var sendt av gårde på onsdag, forteller en spent ordfører, Toralf Heimdal.

1300 sider

Han er en av flere som har utgjort bygdebokkomitéen som i flere år har jobba for å få samla inn faktagrunnlaget, bilder og nedskrevet historia til hjembygda si. Totalt har det blitt 1300 sider med bygdehistorie, og det er i første omgang trykt opp 6000 eksemplarer. Nærmere bestemt ti tonn med bygdebøker er like rundt hjørnet.

– De kommer til å være i salg på servicekontoret på kommunehuset, og etter hvert skal vi få organisert salg av den rundt om på Setermoen. Vi har trykt opp 3000 eksemplarer av hver av bøkene, og vi håper vi får avsetning for det. Er det noen som tenker at de bør ha bøkene til seg og ungene sine for framtida, har de nå muligheten, forteller han.

– Milepæl

Det er 60 år sia den forrige bygdeboka for Bardu kommune kom ut. Den gang ble bygdebokkomitéen nedsatt i 1922, og de to bøkene de samla inn materiale til kom ut to forskjellige år på 1950-tallet. Den gang var det flere av dem som starta bygdebokkomitéen som ikke fikk oppleve at bøkene kom ut.

– Også denne gangen er det et av medlemmene våre som ikke fikk oppleve at bøkene kommer ut. Karstein Brandmo gikk bort for noen år sia, men han rakk å bidra mye til disse bøkene, sier en ordfører som er takknemlig for innsatsen hele bygdebokkomitéen har lagt ned.

Nå gleder han seg til å få bøkene mellom hendene.

– Det blir en milepæl. Jeg syns den har blitt veldig bra, de er innholdsrike så det holder. Jeg har ikke sett bygdebøker som går like mye i dybden som disse, for vi har tatt med alle husstander og ikke bare gårdshistoria og slektshistorie. Jeg tror disse bindene vil være interessante for mange, sier han.

Powered by Labrador CMS