VIL LÆRE: Både Målselv og Bardu havnet midt på treet i Åpenhetsindeksen 2018. Målselvordfører Nils Foshaug ønsker at kommunen skal vurdere å ha ei klikkbar postliste, lik den ordfører Toralf Heimdal har i Bardu. Foto: Morten Kasbergsen
VIL LÆRE: Både Målselv og Bardu havnet midt på treet i Åpenhetsindeksen 2018. Målselvordfører Nils Foshaug ønsker at kommunen skal vurdere å ha ei klikkbar postliste, lik den ordfører Toralf Heimdal har i Bardu. Foto: Morten Kasbergsen

Verken best eller verst på åpenhet

MÅLSELV: Pressens offentlighetsutvalg har gått åpenheten i norske kommuner etter i sømmene. Målselv kom best ut av Nye Troms-kommunene.

Publisert Sist oppdatert

I forrige uke la Pressens offentlighetsutvalg fram resultatet etter at de har gransket åpenheta i Kommune-Norge. De har undersøkt blant annet om kommunene legger ut politiske sakspapirer på nett, om de har åpne og klikkbare postlister, tidsbruk på innsynsbegjæring og om kommunene har søkbare byggesakssystemer. Utvalget har også sett etter informasjonen kommunen gir om folkets innsynsrett, om de fjerne dokumenter fra postlister etter at de er lagt ut og bedt om innsyn i rådmannens arbeidsavtale. For å nevne noe. Funnene har resultert i Åpenhetsindeksen 2018. Den viser at Norges åpneste kommune er Ørland i Trøndelag, mens Kautokeino i Finnmark er den mest lukkede kommunen her til lands.

«Den store variasjonen mellom kommunene viser at flertallet av landets kommuner kan bedre seg betydelig på åpenhet og innsyn bare ved å studere hva de gjør over kommunegrensa», skriver utvalget i ei pressemelding.

Liker naboens journalsystem

Finnmark er det fylket som kommer dårligst ut i indeksen, mens Troms kom på tredje siste plass. I indeksen er de ulike kommunene kun blitt oppgitt med plasseringa åpenheta deres har gitt dem. Det kommer ikke fram hva kommunene er gode eller dårlige på, men alle kommunene skal få tilsendt anbefalinger fra Pressens offentlighetsutvalg sammen med resultatet av undersøkelsen.

Målselv var den beste av kommunene i Nye Troms sitt dekningsområde og havnet på 163. plass i landet og femteplass i Troms. Ordfører Nils Foshaug forteller at det å lære av naboen når det kommer til postlister, er noe han ønsker å gjøre. Målselv har ikke klikkbare postlister, mens naboen i sør har det. Bardu kom for øvrig på 173. plass i Åpenhetsindeksen.

– Barduordføreren har vist meg postlista deres, og den er lett forståelig og enklere for brukeren enn våre hvor innsynsbegjæringer må gjennom en saksbehandler før en kan få dokumenter tilsendt. Klikkbare postlister er noe vi i den digitale hverdagen vi har i 2018 burde fått i Målselv, sier han.

– OK minus

Ordføreren understreker at han uttaler seg uten å kjenne til hva et slikt system vil koste i innkjøp, og om det vil være enkelt å få et slikt postjournalsystem til å snakke med resten av kommunens digitale systemer. Men han mener det bør sjekkes ut. Han er verken fornøyd eller misfornøyd med plasseringa kommunen fikk i Åpenhetsindeksen.

– Jeg tenker at det er et OK minus resultat, og det skal ikke være noen tvil om at en kommune skal være åpen. Jeg tenker at uansett rangering på ei liste, er det bestandig ting vi kan bli bedre på. Det som er aller mest interessant, er at vi med rådmannen ettergår det som ligger bak resultatet. Enhver undersøkelse vi er med i, blir først nyttig når vi ser hva som ligger bak og går inn for tiltak for å gjør de tingene bedre, sier han.

Balsfjord kom dårligst ut blant Nye Troms-kommunene og havnet på 323. plass nasjonalt og 15. plass i Troms.

Powered by Labrador CMS