BEFARING: Onsdag var Morten Tomter og Petter Klingenberg (på bildet) tilstede for å befare eiendommen etter klager fra Nerbygda Ve og Vel. FOTO: Torbjørn Kosmo
BEFARING: Onsdag var Morten Tomter og Petter Klingenberg (på bildet) tilstede for å befare eiendommen etter klager fra Nerbygda Ve og Vel. FOTO: Torbjørn Kosmo

– Vi er bekymret for at det skal skje en ulykke her

OLSBORG: Tirsdag meldte Nerbygda Ve og Vel inn en bekymringsmelding angående forsøpling i Olsborg sentrum. Onsdag kom kommunen på befaring på tomta.

Publisert Sist oppdatert

Marthe Frette er medlem i velforeningen og har fulgt saken i lang tid. Nå mener hun at hele situasjonen har gått for langt. Nerbygda Ve og vel sendte onsdag inn en bekymringsmelding angående bygget til kommunen.

– I sommer synes vi det har eskalert med at det er barn og ungdom som er rundt her og blant annet inne i bilen som står åpen her. Vi kaller det en bekymringsmelding fordi vi er bekymret for at det kan skje en ulykke. VI vet at forlatte bygninger med masse rot og skrot har en tendens til å tiltrekke seg barn og unge, sier hun.

Hun legger ingenting imellom når hun skal beskrive hva hun synes om tilstanden og mener kommunen bør legge et besøk til tomta.

– Jeg synes det er forkastelig at man kan tillate dette. Kommunen bør kjenne sin besøkelsestid. Når det står åpent her og vi har observert at det er folk som har bodd i bygget, så synes ikke vi at det er noe Målselv kommune kan være bekjent med, mener hun.

Til stor frustrasjon

Ivar Halvorsen er oppvokst på Olsborg og har en eiendom bak «Gullgruva» -butikken. Han har hatt planer om å flytte til Olsborg i framtiden, men nå vet han ikke om han i det hele tatt orker å realisere de planene.

–- Jeg vil ikke gå rundt i mine eldre dager og se på dette. Det kommer til å påvirke min trivsel og mitt humør, sier har.

Han feller en tåre underveis i intervjuet.

– Jeg blir så eitrende forbanna. Det er så trasig, sier han.

Fra Halvorsen sin side er talen klar. Han ønsker forandring nå.

– Olsborg har utviklet seg til å bli det desidert styggeste bygdesentrumet. Det må tas et krafttak her nå. Eieren må rydde opp og fjerne det som skjemmer utvendig, oppfordrer han.

Mikroplast og ukjente væsker

Morten Tomter er enhetsleder ved teknisk avdeling i Målselv kommune. Han og kollegaen Petter Klingenberg valgte onsdag ettermiddag å komme på en befaring av bygget.

Der var det litt av hvert de kom over.

– Det er helt klart fare for forurensing av mye som ligger her. Blant annet mikroplasten fra presenningene. Det kan renne ut i vassdraget. Det er helt klart at det er noe vi må ta tak i overfor eier, sier Tomter.

En av de store faremomentene for lekende og nysgjerrige barn og ungdom er varebilen som står parkert åpen framfor bygget. Underveis i befaringen teknisk avdeling gjorde fant dem kanner fulle av væsker som ikke var mulig å kjenne igjen.

– Bilen har væsker i seg som står åpent for alle og enhver. Det ser også ut som at batteriet på bilen er ødelagt og lekker væske. Det kan være helseskadelig, sier han.

Enhetslederen noterte seg potensielle faremomenter og andre ting som bør ordnes opp i, mens kollegaen Klingenberg tok bilder. Sammen vil de sette seg ned og gå nøye gjennom sine vurderinger og bilder fra stedet.

– Vi er nødt nå til å sende en sak over til eieren. Vedkommende skal få et visst antall dager på seg til å forklare eller uttale seg om saken. Før vedkommende har gjort det har vi ikke mulighet til å gi noen pålegg, forteller Tomter.

Dersom det ikke blir gjort noe fra eiers side har kommunen mulighet til å rydde opp på eiers bekostning.

Jobber med saken

Denne saken har tidligere blitt omtalt i avisen, ved flere anledninger. Torsdag snakket avisen med styreleder i Candica Eiendom AS, Trond Fermann. Fermanns selskap eier bygningen og tomta den står på.

Han forteller at det vil bli tatt noen grep i forbindelse med bygget og eiendommen.

– Vi jobber med å klargjøre deler av bygget, som er utleid. Vi skal rydde uteområdet, men det er jo et industriområde, så noe vil måtte bli stående ut ennå ei tid, sier Fermann.

Powered by Labrador CMS