Vi er spent på lørdagen

«Vi vet at de aller fleste abonnentene våre vil få Nye Troms i postkassa si som vanlig lørdag, men vi kan dessverre ikke garantere at alle får det»

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

Sist lørdag ble Nye Troms og alle andre abonnementsaviser distribuert med Posten for siste gang. Årsaken til det er at Samferdselsdepartementet satte utkjøringa av lørdagsaviser ut på anbud, og da ble Posten utkonkurrert på pris av Ålesund-firmaet Kvikkas. Konsesjonstildelinga fant sted i juli, og en påfølgende klage fra Posten ble avvist av departementet. Dermed er det nå ingen vei tilbake. Fra og med førstkommende lørdag er det Kvikkas og deres samarbeidspartnere som har ansvaret for å distribuere lørdagsaviser i postkassene landet over. Men bare dager før den begivenheten inntreffer, er det fortsatt mange løse tråder. Også i distribusjonsnettet for Nye Troms, og derfor kan vi per i dag ikke gjøre annet enn å håpe at det går seg til på oppløpssida. Og at de aller fleste abonnentene våre får lørdagsavisa si både denne helga og de kommende.

Det er ikke til å komme fra at det har vært og er både skepsis og uro knyttet til kutt av Posten som lørdagsdistributør, både i medieorganisasjonene og innad i de enkelte avishus som fortsatt har ei lørdagsavis på papir som en sentral del av tilbudet til leserne. Avislesing er en viktig del av helgerytmen for mange abonnenter, og vi som lager Nye Troms, vet av erfaring at det er spesielt viktig for mange å få avisa levert til forventet tid på fridagen. Derfor må vi medgi at vi har litt ondt i magen med tanke på den kommende lørdagen, for her og nå kan vi ikke garantere at alle vil få avisa si levert som vanlig da. Men det jobbes på høygir for å tette hullene, både internt i Nye Troms og hos distributørene, og vi håper i det lengste at færrest mulig skal bli skadelidende til helga. Fra bransjeorganisasjonene har det vært jobbet med å få overgangen utsatt til nyttår, men dette er blitt avvist av departementet. Dermed er det nå ingen vei tilbake, og vi må bare stole på at det går seg til på best mulig vis for flest mulig.

Så kan du som leser med rette spørre om ikke ei avis er en vare, og at det bør være en selvfølge at du som kjøper av denne varen skal få levert varen til avtalt tid. Jo, i utgangspunktet ser vi det også slik, og med få unntak har da også Posten i kraft av sin erfaring, kompetanse og kjennskap til lokalmiljøet vært en garantist for at de aller fleste utgaver av Nye Troms har havnet i riktig postkasse til avtalt tid gjennom over 40 år med avishistorie. Men vi vet også at konkurranseutsetting av posttjenester har vært et politisk stridstema over tid, og da må vi bare akseptere at den politiske flertallsviljen nå har besluttet at Posten ikke skal omdele «vanlig» post på lørdager. Og at avisene skal omdeles av et firma som leverte et anbud som var 100 millioner kroner billigere enn Postens anbud for den samme tjenesten.

Aftenposten hadde i forrige uke på trykk en artikkel om status på overgangen til lørdagsdistribusjon med Kvikkas. Her gikk det fram at 35 000 norske avisabonnenter ser ut til å miste lørdagsavisa si. Ifølge deres opplysninger vil 57 prosent av de 128 000 avisabonnementene som Posten til nå har levert, bli distribuert. 27 prosent vil ikke bli distribuert, mens det i forrige uke ble jobbet med ei ordning for 16 prosent av abonnementene. Nye Troms henvendte seg senest fredag til Samferdselsdepartementet for å få en oppdatert status, og pressevakta ga da lovnad om et svar som vi kunne gi leserne våre sist lørdag. Det svaret kom ikke, og heller ikke over helga var svaret mottatt.

Derfor ser vi med spenning og en smule mageonde fram mot helga. Vi vet at de aller fleste abonnentene våre vil få Nye Troms i postkassa si som vanlig lørdag, men vi kan dessverre ikke garantere at alle får det. Og dersom du er blant dem som ikke får avisa, håper vi du forstår at det ikke beror på vond vilje. Verken fra Nye Troms eller leverandøren. Vi gjør nå det vi kan for å få til ei god ordning for alle, og det samme gjør våre nye samarbeidspartnere i Kvikkas og deres underleverandør.

For lørdagsavisa er viktig. For oss som lager Nye Troms, og for de 11 000 som leser avisa. Derfor håper vi å kunne fortsette med å gi den ut. Og at det også i framtida vil finnes en distribusjon som gjør det mulig.

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS