Håper gladnyheta kommer fredag:

JUBEL FREDAG? Kan breddeidretten slippe jubelen løs fredag som det Laksvatn-spillerne gjør her, etter ei skåring i nærmest siste sekund i 2019-sesongen. Foto: Ivar Løvland
JUBEL FREDAG? Kan breddeidretten slippe jubelen løs fredag som det Laksvatn-spillerne gjør her, etter ei skåring i nærmest siste sekund i 2019-sesongen. Foto: Ivar Løvland

– Vi har ei klar forventning om full idrettsåpning

MÅLSELV/TROMSØ: Breddeidretten har ligget brakk siden pandemien slo inn i mars i fjor. Nå forventer Idretts-Norge at det åpnes for den på fredagens pressekonferanse fra regjeringa.

Publisert Sist oppdatert

– Idretten har nå ei klar forventning om full åpning av breddeidretten. Det er et krav idretten har lagt inn, sier organisasjonssjef i Troms og Finnmark idrettskrets, Sylvi Ofstad.

Idretten i Norge har mistet 10 prosent av medlemsmassen på landsbasis gjennom drøyt 15 måneder med pandemi. Breddeidretten for dem over 20 år har lidd aller mest gjennom strenge restriksjoner som har gjort trening og konkurranser umulig for mange, og gang etter gang har de skuffet måttet se at bredden er blitt forbigått – uten at lettelser er blitt innført.

– Vanskelig og skadelig

– Vi har ikke fått noen lovnader, men vi håper virkelig at vi får ei gladnyhet fredag, sier Sylvi Ofstad.

Da skal regjeringa holde en pressekonferanse der trinn 3 i gjenåpninga av landet er forventet skal presenteres.

– For idretten har den nedstengte perioden vært svært vanskelig og skadelig, sier Ofstad.

10.000 borte

I Troms er 10.000 medlemmer i idretten blitt borte. Det er 13-14 prosent av medlemsmassen, men langt fra alle er et resultat av koronapandemien. Organisasjonssjefen forklarer at mange er «forsvunnet» gjennom opprydding i medlemslister og idrettens egne systemer, men 5.000 av de som er blitt borte er mellom 6 og 25 år. Det er et tall som Ofstad frykter skyldes alle de restriksjonene som idretten har vært gjennom siden mars i fjor.

– Dette er mye godt aktive som utøver idrett, og det tallet bekymrer veldig, sier Ofstad.

Krever stor jobb

Hun er klar på at når Idretts-Norge en gang er klar for normal drift igjen, vil det kreve en stor jobb å komme tilbake i normalt gjenge igjen.

– Det er ikke slik at om det åpnes på fredag, så er alt i orden på søndag. Her kreves det en stor jobb for å få folk tilbake og i drift igjen, sier Ofstad.

I den forbindelse planlegges det nærmest en idrettskampanje fra høsten av, med oppstart 25. september. Den skal markere at idretten er tilbake, og være med på å bygge opp det som har forsvunnet de siste månedene.

Vesentlig del

For selv om barne- og ungdomsidretten har kunnet drive til tider som normalt, er Ofstad klar på at breddeidretten for dem over 20 år er svært viktig for hele organisasjonen og landet som sådan.

– Den er en vesentlig del av frivilligheta, i alle ledd, sier Sylvi Ofstad.

Hun viser til at det er særlig i Distrikts-Norge at breddeidretten har lidd under pandemien. I større byer og idrettslag er det flere deltidsansatte trenere og ansatte innen idretten, og de har bedre kunnet tilpasset seg de ulike restriksjonene etter hvert som de har blitt endret.

– Idretten har vært frustrert og jobbet på for å få åpnet mer. Nå, med alt det andre som er åpnet, er det på tide at også breddeidretten får den åpninga som vi så lenge har ønsket oss. Det er på tide at den kommer nå – og den må komme nå, sier organisasjonssjefen i Troms og Finnmark idrettskrets.

Powered by Labrador CMS