MYE KJØRING: Personbilene fra Balsfjord, Målselv og Bardu tilbakela en kjørelengde på 139 millioner kilometer i fjor. Foto: Illustrasjonsfoto
MYE KJØRING: Personbilene fra Balsfjord, Målselv og Bardu tilbakela en kjørelengde på 139 millioner kilometer i fjor. Foto: Illustrasjonsfoto

Vi kjører mer og mer

Vi tilbakelegger stadig flere kilometer på veiene. I fjor endte vi på 139 millioner km i Indre Troms.

Publisert Sist oppdatert

Dersom du kjører mer enn 12 480 kilometer med bilen din, er du mer på veiene enn dine medtrafikanter i resten av landet. Dette var nemlig gjennomsnittlig kjørelengde på en norskregistrert personbil i fjor.

Per kommune

Vi har fra Statistisk sentralbyrå fått tilgang til gjennomsnittlig kjørelengde og total distanse også for hver kommune i Norge, og det er nok mer relevant å måle ditt forbruk opp mot dette.

Hver personbil som er registret i Balsfjord kommune, kjørte i snitt 13 512 kilometer på veier i inn- og utland i løpet av 2016. Det er klart mest i Indre Troms.

I Målselv kommune var snittet på 12 818 kilometer – også det over distansen som Ola og Kari Nordmann tilbakelegger. Det var det også i Bardu, der bilene hadde et snitt på 12 533 km i fjor.

Den gjennomsnittlige kjørelengden for personbilene reduseres lite de første ti årene, og det er de nyeste bilene som kjører mest, ifølge SSB.

Mest og minst

Det er naturlig nok de mest langstrakte kommunene som topper kjørelengde-tabellen i Norge. Aller øverst er Lierne i Nord-Trøndelag, med et snitt på 16 214 kilometer per personbil. Resten av «pallen» tilhører finnmarkskommunene Nesseby og Karasjok. Sist er Norges minste kommune, Utsira i Rogaland, med kun 7823 km per bil på samvittigheten.

På denne tabellen over de 428 kommunene finner vi Balsfjord på 100. plass. Målselv er nummer 206 og Bardu nummer 262.

I Troms er det Berg kommune som har bilene med lengste kjørelengde, da det her var et snitt på 14 788 km i fjor. I andre enden av fylkestabellen finner vi Ibestad kommune, der innbyggerne «bare» kjører 10 933 kilometer i snitt. Det er flere storbyer i andre enden av landsoversikten, samt en del mini-kommuner med få «rømningsveier» ute i havgapet.

Total lengde i Balsfjord

Det betyr at alle personbilene fra Balsfjord kommune kjørte totalt 51 800 000 kilometer i løpet av fjoråret. Dette er en økning på 1,8 prosent fra året i forveien. I Måls-elv kommune ble det kjørt totalt 57,2 millioner kilometer med personbilene i løpet av fjoråret. Dette er faktisk en liten nedgang på 0,1 prosent. Total lengde for Bardu-bilene endte på 30 millioner kilometer, opp 1,1 prosent.

Alle personbiler i Norge kjørte formidable 35 milliarder kilometer i 2016. I tillegg kommer altså kjøringen med varebiler, lastebiler, MC og busser.

Powered by Labrador CMS