Ishotellet i Tamokdalen fortsatt åpent:

KINO: Tromsø Ice Domes har en egen iskinosal. Skulpturene her portretterer samer. Foto: Kari Anne Skoglund
KINO: Tromsø Ice Domes har en egen iskinosal. Skulpturene her portretterer samer. Foto: Kari Anne Skoglund

– Vi må holde åpent for de aller siste gjestene våre

BALSFJORD: Tromsø Ice Domes holder fortsatt åpent i Tamokdalen. Det må de gjøre for å ta vare på de siste overnattingsgjestene for sesongen som allerede har bestilt plass på ishotellet.

Publisert Sist oppdatert

– Vi er i en veldig vanskelig situasjon. Vi har vært i samtaler med Næringslivets hovedorganisasjon, men retningslinjene er veldig flytende. Som en overnattingsdestinasjon, og ikke bare turistattraksjon, kan vi ikke hive ut de gjestene vi allerede har ved hotellet. Derfor holder vi fortsatt åpent for dem, sier eier av Ishotellet i Tamokdalen, Eirik Tannvik.

Han sier at de tar smitteproblematikken på høyeste alvor, og at de ikke tar inn nye turister til området utenom de som allerede har bestilt overnatting. Da de omfattende tiltakene fra Helsedirektoratet ble presentert torsdag gikk tiltakene blant annet på serveringsteder, og ikke på overnattingssteder.

– Vi har nå kanskje tre av sju rom utleid til gjester. Det betyr seks personer, og så få går det også greit å frakte hit med buss. Da er det god plass til å holde tilstrekkelig med avstand, mener Tannvik.

15 000 gjester

Han håper Norge snart kommer tilbake til normalsituasjon og blir et trygt reisemål før mange andre. Tallene for antall besøkende på destinasjonen i Tamokdalen har de så langt ikke klare, men Eirik Tannvik antyder at det kan dreie seg om så mange som 15 000 personer.

Tromsø Ice Domes har en egen iskinosal. Skulpturene her portretterer samer.

– Vi har full forståelse for at de nye retningslinjene som regjeringa presenterte torsdag, men det er litt fortvilende at det går fra 0-1000. I etterpåklokskapens navn kunne det kanskje vært innført litt strengere begrensinger litt tidligere. Når de kommer så brått, setter de oss helt brått i en veldig vanskelig situasjon, sier eieren av Tromsø Ice Domes.

Stenger tidligere

Han regner uansett med at drifta av årets ishotell i Tamokdalen straks er historie. Normalt skulle drifta vare til 1. april, men slik situasjonen er blitt nå, tror han anlegget vil stenges ned i løpet av kommende uke.

– Sånn sett er det ingen krise for oss at disse strenge tiltakene kommer nå, men vi er likevel veldig spent på tiltakspakken som regjeringa legger frem, sier Tannvik.

Verre for sommerturismen

Siden de ikke driver med sommerturisme, vil det ikke bli noen krise for deres destinasjon i Tamokdalen, hvis forholdene normaliserer seg i løpet av vår og sommer.

– Det er nok verre for de mindre aktørene og ikke minst dem som har sommerturisme. Vi snakker jo med hverandre, og det er mange som er usikre og redd for hva som kommer til å skje, sier Eirik Tannvik.

Bor i dalen

Med fortsatt drift, må Tromsø Ice Domes ha sine ansatte på jobb. Ingen av de har så langt signalisert at de ikke vil fortsette ut sesongen, med de nye tiltakene fra Folkehelseinstituttet.

– Alle våre ansatte bor i området innen 500 meter fra anlegget vårt. Vi har nesten bare utenlandsk arbeidskraft her, og de oppholder seg bare i området. Alt vi gjør i Tamokdalen skjer i dialog med de ansatte, sier Eirik Tannvik.

Lyngsfjord stengt

Nabobedriften til ishotellet, Lyngsfjord Adventure, stengte torsdag kveld ned for gjester da tiltakene fra regjeringa ble lagt fra.

Lyngsfjord Adventure har hatt en enorm vekst de siste årene. I fjor hadde de mellom 17 000 og 18 000 besøkende og ei omsetning på 25,8 millioner kroner. Nå har de stengt etter restriksjonene som ble pålagt dem torsdag.

– For oss handler det om å ta samfunnsansvar, og det var et lett valg å ta, sier daglig leder Kirsti Skog ved Lyngsfjord Adventure.

Hun anser situasjonen som veldig alvorlig, og de vil ikke holde åpent og risikere smittebæring via deres destinasjon. Nå skal de ansatte ved bedriften bruke de neste dagene til å vaske ned lokalene deres og desinfisere området de drifter på.

– Sesongen vår skulle uansett være slutt 31. mars, men vi frykter samtidig hva som skjer mot neste vintersesong. Vi er spente med tanke på den situasjon verden er kommet i, sier Kirsti Skog.

OPPDATERT: Stengt lørdag

Lørdag melder Tromsø Ice Domes at de har stengt ishotellet for gjester og tilreisende.

Powered by Labrador CMS