Skuterdispensasjoner i Målselv:

FØLGER DIREKTIVER: Ordfører i Målselv, Bengt-Magne Luneng, forklarer at Fylkesmannen i Troms og Finnmark har en strengere tolkning av motorferdselloven enn tidligere. Foto: Kari Anne Skoglund (Arkiv)
FØLGER DIREKTIVER: Ordfører i Målselv, Bengt-Magne Luneng, forklarer at Fylkesmannen i Troms og Finnmark har en strengere tolkning av motorferdselloven enn tidligere. Foto: Kari Anne Skoglund (Arkiv)

– Vi mener det er rom for å tolke loven mindre strengt

MÅLSELV: Mange av innbyggerne i Målselv kommune har opplevd å få avslag på dispensasjoner de tidligere har fått innvilget. Kommunen skriver i et informasjonsskriv at dette skyldes at Miljødirektoratet har gjort presiseringer i forhold til tolkning av lovverket.

Publisert Sist oppdatert

Ordfører i Målselv, Bengt-Magne Luneng sier at Fylkesmannen i Troms og Finnmark og direktoratet mener at loven skal tolkes i strengere forstand enn hva som har vært praksis tidligere. Både administrasjonen og kommunens plan- og næringsutvalg har forholdt seg til regelverket og direktivene de ha mottatt. Luneng mener imidlertid at det fra politisk side er nødvendig å gjøre noe med innskrenkningene.

– Vi mener det skal vurderes litt mer liberalt, sier Luneng som forklarer at innskjerpingen har medført at en god del har fått avslag på sine søknader. Det kan være folk som har hatt dispensasjon i mange år.

Ordføreren mener at direktivene fra Fylkesmannen og direktoratet er for strenge. Sp kom derfor med et forslag i torsdagens kommunestyre om at Målselv kommune ønsker å ha lokalt større rom for tolkning av loven.

– Vi mener det er rom for å tolke loven mindre strengt. Det vil gi nye føringer for saksbehandlerne, som så langt har fulgt den nye praksisen fra Fylkesmannen, sier Luneng.

Mange søknader i kø

Samtidig som saksbehandlerne må se nøyere på hver enkelt dispensasjon er det mange som skal fornye sine dispensasjoner. Det har gjort at saksbehandlingstiden har vært lenger enn normalt. Kommunen har mottatt over 800 enkeltsaker fra cirka 330 personer. Ordføreren forteller at de har satt inne flere saksbehandlere for å få fortgang, men at det er vanskelig å si når man kan forvente svar. Folk kan forvente at det kommer til å ta tid.

– Målet er å behandle flest mulig før påske, men det er også mulig at noen får svar først etter at årets skutersesong er over, sier Luneng.

Ordføreren tror saka er viktig for mange. Å kunne kjøre skuter er en måte å fortsatt kunne komme seg ut i skog og mark.

– For mange er det jo viktig å komme seg ut i naturen. Det å komme seg til et vann og fiske eller komme seg til hytta. I mange tilfeller vil man kunne være mobil nok til å komme seg ut i naturen i nærheten av der du bor. Men det vil allikevel oppleves som en innskrenkning av den enkeltes mulighet til rekreasjon og naturopplevelser dersom man ikke kommer seg til de stedene man før har vært vant til å ferdes til, sier Luneng.

– Overprøver ikke legeerklæringer

For å få innvilget dispensasjon er det i noen tilfeller nødvendig å legge ved en legeerklæring. Blant skuterfolket har det vært diskutert om kommunen overprøver denne erklæringen. Luneng sier at det ikke er tilfellet.

– Vi overprøver ikke legeerklæringer. Noen av erklæringene har vært gamle og andre har vært mangelfulle. Loven sier for eksempel at en funksjonshemming skal være varig og noen erklæringer har ikke sagt noe om det er varig. Flere erklæringer har heller ikke sagt noe om man ikke kan bevege seg uten hjelp. Ett av flere vilkår for å kunne få dispensasjon er varig lav mobilitet, sier Luneng.

– Det er legeerklæringen i tillegg til en del andre kriterier som kan gi en dispensasjon. Det er et helhetsbildet, opplyser han.

Powered by Labrador CMS