FLINKERE Å PANTE: Butikksjef Leif Einan hos Coop Prix i Nordkjos­botn mener folk er blitt mye flinkere til å pante enn tidligere. Foto: Leif A. Stensland
FLINKERE Å PANTE: Butikksjef Leif Einan hos Coop Prix i Nordkjos­botn mener folk er blitt mye flinkere til å pante enn tidligere. Foto: Leif A. Stensland

Vi panter som aldri før

NORDKJOSBOTN: Antallet gjenvinningsflasker er mer enn doblet fra 2012 til 2013.

Publisert Sist oppdatert

I denne perioden økte antallet gjenvinningsflasker fra 184 til 411 millioner flasker. Mer enn 9 av 10 blir gjenvunnet, og 13 000 tonn plast fikk dermed nytt liv.

Miljøvennlige gjenvinningsflasker er i ferd med å erstatte ombruksflasker for brus, vann og energidrikk. Gjenvinningen bi­drar til store besparelser i klimautslipp og energiforbruk.

Med alt av gjenvinningsflasker og drikkevarebokser som innbyggerne i Troms pantet i fjor, sparte de energi nok til dekke det årlige ladebehovet for over 1,7 millioner mobiltelefoner. Øknin­gen i gjenvinningsflasker betyr at innbyggerne i Troms i fjor pantet 11,8 millioner slike flasker, mot 4,2 millioner året før. Det er en økning på 181 prosent.

Butikksjef hos Coop Prix i Nordkjosbotn, Leif Einan, er blant flere i dagligvarebransjen som har merket en enorm økning i antall flasker som pantes.

– Folk er blitt mye flinkere til å pante enn tidligere. Det har vært en voldsom økning, noe som er naturlig etter at Mack begynte med engangsemballasje, sier Einan.

Når gjenvinningsflasker pantes, klemmes de flate i automaten. Da reduseres volumet og dermed antallet lastebiler med tomgods. Flaskene gjenvinnes ved at de kuttes og smeltes om til ny plast. Slik spares store mengder olje, som ellers hadde vært nødvendig for å lage ny plast.

Også for bokser ble det rekord i fjor. 445 millioner bokser ble solgt og 425 millioner ble samlet inn. Det ga 6500 tonn aluminium til gjenvinning.

Powered by Labrador CMS