SLUTT PÅ BEITEKARTLEGGING: Sauebonde Gunnar Hansen bruker mye tid i utmarka for å sanke inn sine firbeinte venner. 2021 blir foreløpig siste år at det blir bevilget penger til beitekartlegging fra Balsfjord kommune sin side. Illustrasjonsfoto: Leif A. Stensland
SLUTT PÅ BEITEKARTLEGGING: Sauebonde Gunnar Hansen bruker mye tid i utmarka for å sanke inn sine firbeinte venner. 2021 blir foreløpig siste år at det blir bevilget penger til beitekartlegging fra Balsfjord kommune sin side. Illustrasjonsfoto: Leif A. Stensland

Viderefører ikke midler til beitekartlegging

BALSFJORD: Et enstemmig formannskap var enig med rådmannen og sa ja til å bevilge 200.000 kroner fra disposisjonsfondet til beitekartlegging i 2021. Der stoppet enigheten med rådmannen.

Publisert Sist oppdatert

I 2017 innhentet Balsfjord kommune tilbud om kartlegging av beiteressursene i kommunen. Den gang vedtok formannskapet et program for kartlegging, hvor det skulle brukes kr 200.000 årlig av det kommunale næringsfondet.

Det ble bevilget penger fra næringsfondet i 2017, 2018, 2019 til kartleggingen. Ved en feil ble det ikke behandlet sak om dette i 2020, selv om kartleggingen ble bestilt, gjennomført og er betalt over driftsbudsjettet til plan og landbruk.

Nyttig verktøy

Enhetsleder Jørgen Bjørkli mente kartleggingen av beiteressurser var et nyttig verktøy på flere måter.

– Kommunen får et kartgrunnlag til bruk i arealforvaltningen, hvor avveininger av arealinteresser kan gjøres ut fra kvalitet på beiteareal mot prioriteringer til annen bruk. For beitenæringen kan kartet brukes til å planlegge beitebruken, ved å bruke de områdene med best beite som vil gi best tilvekst på dyrene og bedre økonomi, sa Bjørkli.

I tillegg til å bevilge 200.000 kroner til beitekartlegging i 2021 innstilte rådmannen på at det ses på finansiering av kartleggingen av resterende prioritert område over en tidsperiode fra 2022-2026 i budsjett og økonomiplanarbeidet til høsten.

Feil bruk av midler

Sistnevnte var ikke formannskapets medlemmer enige i.

– Det blir feil å bruke 1 million kroner over fem nye år. Det er for mye å bruke på beitekartlegging, sa Arbeiderpartiets Odd Ronald Nilsen.

Dette ble støttet av Senterpartiets Jens Olav Løvlid som opplyste at det tidligere hadde vært snakk om å bevilge midler til beitekartlegging over en periode på fem år som skulle avsluttes i 2021.

– At det skal ses på kartlegging over nye fem år er utover det som er bestemt, sa Jens Olav Løvlid.

Nilsen var enig i dette og mente politikerne var i stand til å ta stilling til behovet om bevilgning i ytterligere fem år.

– Når vi ser utviklingen i næringen, er spørsmålet om det er dette vi skal bruke ressursene på, sa Odd Ronald Nilsen.

Et enstemmig formannskap sa dermed nei til å bevilge midler til kartlegging av beiteressursene i Balsfjord kommune for en ny femårsperiode.

Powered by Labrador CMS