GRENDEHUSET: Grunnen som dette grendehuset står på, skal tilbake til sin opprinnelige eier. Han ønsker også å kjøpe huset for å drive med skiturisme i Tamokdalen. (Foto: Knut Johnny Andreassen)
GRENDEHUSET: Grunnen som dette grendehuset står på, skal tilbake til sin opprinnelige eier. Han ønsker også å kjøpe huset for å drive med skiturisme i Tamokdalen. (Foto: Knut Johnny Andreassen)

Vil avvikle idrettsanlegg

BALSFJORD: Idrettslaget i Tamokdalen får ikke lenger eie grunnen som idrettsanlegget står på.

Publisert Sist oppdatert

Tamokdalen bygde- og idrettslag har søkt Kulturdepartementet om nedlegging av det spillemiddelfinansierte anlegget. Bakgrunnen er at de ikke lenger får leie grunnen som anlegget og grendehuset står på.
– Vi har hatt en leieavtale fra begynnelsen på 80-tallet. Nå har grunneieren bestemt seg for at han ikke ønsker å forlenge leieavtalen med idrettslaget. Det er bakgrunnen for den henvendelsen vi har gjort til Kulturdepartementet, sier Leif Arne Larsen i Tamokdalen bygde- og idrettslag.

Tøft

Larsen synes det er tøft at bygde- og idrettslaget ikke lenger får leie området.
– Vi har hatt en generell nedgang i bygda her oppe. Vi er dramatisk redusert i antall innbyggere. Tamokdalen er en sårbar plass akkurat nå.
Han forteller at det på 80- og 90-tallet var stor aktivitet i idrettslaget i Tamokdalen med fotball, ski og friidrett, men at det har gått kraftig nedover etter tusenårsskiftet.
– Etter det har aktiviteten blitt dramatisk redusert. De siste årene har vi hatt ett skirenn, og utenom det har anlegget vært brukt til veldig lokale arrangementer. Motivasjonen til å drive blir ikke noe bedre når man vet at det går mot slutten for anlegget, sier Larsen, som mener at hele saken har preget samholdet i bygda.
Idrettslaget har i dag mellom 40 og 50 betalende medlemmer.

Næringsliv

Ifølge Larsen har grunneieren, Aadne Olsrud, planer om å bruke området til vinterturisme.
– Han har ganske store planer tror jeg, og det er bra. Og jeg ser ikke bort fra at det, i likhet med en skikkelig samlingsplass for bygda og et idrettslag, kan få unge mennesker til å bli i bygda, sier Larsen.
Det han synes er synd, er at området ble endret til næringsområde i kommunens arealplan.
– Det ble endret da de reviderte den. Det gjorde de helt uten å spørre oss. Det var ikke ute på høring engang, mener Larsen.
– Vi er ikke imot næringsliv her, men nå må vi forsøke å berge stumpene av grendehuset.
Han forteller at grendehuset har vært dyrt å ha i drift for idrettslaget. Inne i huset er det en innendørs skytebane som er årsaken til at grendehuset ble bygget ganske stort.

Spillemidler

I og med at hele anlegget er spillemiddelfinansiert, er avvikling en omfattende prosess.
– Vi har fått en verditakst på selve grendehuset, men taksten er omtrent nok til å bygge en vedsjå, selv om den reelle verdien på anlegget er tre millioner kroner. Så har vi nylig tatt kontakt med departementet for å få i gang en dialog om frigjørelse av tippemidlene, sier Larsen.
Planen for idrettslaget nå er rett og slett å finne en ny plass å bygge et grendehus.
– Vi har sett på et område vi ønsker oss. Der er det staten som er grunneier, så vi håper at de kan fraskille et område til idrettslaget. Vi håper på velvilje fra staten og kommunen for å få til det, sier Larsen, som nå venter på svar fra Kulturdeparte­mentet.

Vil skape liv

Aadne Olsrud, som er grunneier der grendehuset og fotballbanen ligger, ønsker å kjøpe anlegget for å skape liv i bygda.
Han mener det er lite hensiktsmessig å videreføre leieavtalen når det likevel knapt har vært aktivitet i idrettslaget de siste 15 årene.
– Det har vært vanskelig for dem å finansiere daglig drift, og det har blitt mindre og mindre aktivitet med årene. Leieavtalen ble i sin tid inngått for å holde oppe aktiviteten i bygda, men det gjør ikke den leieavtalen lenger, sier Olsrud.
Han vil med sitt selskap Olsrud Adventure forsøke å skape aktivitet gjennom toppturer og vinterturisme i området.
– Dette har jeg forsøkt å gjøre i mange år.
Han ønsker å bruke grendehuset i en slik sammenheng og håper derfor at han og idrettslaget kan greie å få til en avtale om kjøp av huset.
– Vi har en positiv dialog gående, sier Olsrud til Nye Troms.

Powered by Labrador CMS