Kontantstøtten for bedrifter:

FORNØYD: Stortingsrepresentant Sandra Borch (Sp) mener kontantstøtteordninga for bedrifter er rettferdig for sesongbedrifter. Foto: Kari Anne Skoglund (Arkiv)
FORNØYD: Stortingsrepresentant Sandra Borch (Sp) mener kontantstøtteordninga for bedrifter er rettferdig for sesongbedrifter. Foto: Kari Anne Skoglund (Arkiv)

– Vil bety mye for mange bedrifter i nord

MÅLSELV/OSLO: Tirsdag ble Stortinget enige om ei kontantstøtte til bedrifter som er ramma av korona-krisa. Det er stortingsrepresentant Sandra Borch (Sp) fornøyd med.

Publisert Sist oppdatert

Ordninga som ble presentert tirsdag formiddag, er ett av de største vedtakene Stortinget har gjort noen gang, og vil koste omtrent 20 millioner kroner i måneden. Borch er sikker på at dette vil bety mye for mange bedrifter i Nord-Norge. I ei pressemelding sier hun at kompensasjonsordninga som var foreslått av regjeringa ikke ville gitt nok kompensasjon til bedriftene som har løpende utgifter hele året og all inntjeninga på noen få måneder.

– Gjennom forhandlingene har Senterpartiet fått gjennomslag for en ny og mer rettferdig måte å kompensere disse bedriftene på. Nå vil flere av sesongbedriftene få mer utbetalt når støtteordninga kommer i gang etter påske, sier Borch i pressemeldinga.

Ønsker egenandelen bort

Tiltakspakken gjelder bedrifter som har store deler av inntektene sine i løpet av noen få måneder hvert år, som blant annet skisenter, hoteller, reiseliv, og turistbedrifter. Støtta beregnes ut fra hvor stort fall bedriften har i omsetning og hvor store faste kostnader bedriften har. Stortinget har vedtatt at støtteordninga skal virke fra 17. april. Borch påpeker at hun skulle ønske de hadde klart å få de andre partiene med på å fjerne egenandelen på 10 000 kroner for bedriftene som skal motta kompensasjonen.

– Denne egenandelen slår urettferdig ut for de minste bedriftene som har lavere faste kostnader, sier Borch i pressemeldinga.

Fakta om kontantstøtten til bedrifter

  • Kompensasjonsordningen skal dekke uunngåelige faste kostnader for koronarammede bedrifter. Vil i utgangspunktet gjelde for mars, april og mai.
  • Ordningen anslås å koste rundt 20 milliarder kroner i måneden.
  • Foretak som staten har pålagt å stenge, vil få dekket inntil 90 prosent av sine uunngåelige faste kostnader.
  • Bedrifter som ikke er pålagt å stenge, men likevel opplever reduksjon i omsetningen på 30 prosent eller mer (20 prosent i mars), vil få kompensasjon etter en egen beregningsnøkkel.
  • Minstegrensen for å få utbetalt kompensasjon er 5.000 kroner. Den øvre grensen for støtte per foretak er 30 millioner kroner i måneden. For konserner vil det settes en høyere maksgrense forutsatt at dette godkjennes av ESA.
  • Ordningen vil gjelde for alle skattepliktige registrerte foretak i Norge, unntatt finansnæringen, el- og vannverk, selskaper innen olje- og gassutvinning, foretak med egne støtteordninger, som private barnehager og flyselskaper, foretak uten ansatte (unntatt enkeltpersonforetak som er innehavers hovedinntektskilde), samt foretak som er uten aktivitet eller under konkursbehandling.
  • Regjeringen bes vurdere egne ordninger for:

– foretak som har store sesongvariasjoner i inntekten

– mediene

– foretak som faller utenfor ordningen, som attføringsbedrifter og butikker uten momsplikt, men som likevel har betydelig inntektsfall.

  • Ordningen vil bli forvaltet av Skatteetaten.
  • Det skal sikres åpenhet rundt hvilke bedrifter som får støtte.

Faktaboks laget av NTB

Powered by Labrador CMS