SER PÅ EIERSKAPSROLLEN: Steffen Jakobsen (t.v.) foreslo Stein Hugo Nilsen og Liv Helland Olsen, samt varaordfører Bengt Magne Luneng, til styringsgruppa som sammen med rådmannen skal utarbeide ei eierskapsmelding for Målselv kommune. (Arkivfoto)
SER PÅ EIERSKAPSROLLEN: Steffen Jakobsen (t.v.) foreslo Stein Hugo Nilsen og Liv Helland Olsen, samt varaordfører Bengt Magne Luneng, til styringsgruppa som sammen med rådmannen skal utarbeide ei eierskapsmelding for Målselv kommune. (Arkivfoto)

Vil bli tydeligere eiere

MÅLSELV: Kommunen ønsker å tydeliggjøre eierskapspolitikken sin. Et utvalg skal nå jobbe med saken.

Publisert Sist oppdatert

Et politisk utvalg ble i forrige ukes formannskapsmøte nedsatt som styringsgruppe for utarbeidelsen av ei nye eierskapsmelding i Målselv. Varaordfører Bengt Magne Luneng (Sp) skal lede utvalget, og Arbeider­partiets Liv Helland Olsen og partipolitisk uavhengig representant Stein Hugo Nilsen utgjør gruppas øvrige medlemmer.

– Her er det greit å ha med noen som har erfaring. Liv og Stein Hugo har sittet i mange styrer, både kommunale og private. Jeg skulle gjerne hatt deres erfaring med i det videre arbeidet, sa Steffen Jakobsen (Ap).

Enstemmig valgt

Rolf Austgard (V) ble muntlig foreslått som en aktuell kandidat til styringsgruppa, men formannskapet valgte å ikke sette navn opp mot hverandre. Styrings­gruppa ble enstemmig valgt, og politikerne skal jobbe sammen med rådmannen for å utarbeide eierskapsmeldinga. Ved flere anledninger har kommunestyret etterlyst eierskapsrutiner. Det er bakgrunnen for at saken nå er satt på kartet. Målet med å utarbeide ei eierskapsmelding er at kommunen skal vise omgivelsene, næringsliv og innbyggere hvordan de ønsker å utøve eierskapet sitt. Kommunen eier aksjer i 24 ulike selskaper. Noen av dem er heleid av kommunen, andre eier de samme med andre kommuner og fylkeskommunen og noen private bedrifter har de en mindre aksjepost i. Den totale aksjeverdien ble balanseført til i overkant av 25,3 millioner i 2014. Hva markedsverdien på aksjene Målselv eier er på, har de ikke en oversikt over.

Vil være konsekvent

Eierskapsmelding skal benyttes som et styringsverktøy for kommunens eierskapsutøvelse. Med konkrete rutiner og retningslinjer skal kommunen være mer konsekvent og bevisst på eierrollen sin enn de har vært tidligere. Rådmannen legger opp til at eierskapsmeldinga skal eva­lueres en gang i året.

«Rådmannens syns svært viktig at det gjennomføres en formålsdiskusjon og utarbeides selskapsstrategier, det vil si en samlet og helhetlig klargjøring av hva Målselv kommune ønsker å oppnå gjennom de ulike selskapene og samarbeidene», forklarte saksbehandler og næringskonsulent, Elin Byberg i saksframlegget.

Vi gjør oppmerksom på at Nye Troms er ett av selskapene Målselv kommune har eierandeler i.

Powered by Labrador CMS