ØNSKER FORTGANG: Kommunalsjef Elin Aas (midten) la tirsdag fram sin plan om bygging av omsorgsboliger i kommunen. Yvonne Barnung Østgaard (Sp) lufta ideen om å starte tidligere i Øverbygd ved hjelp av private utbyggere. Foto: Malin Cerense Straumsnes (arkiv)
ØNSKER FORTGANG: Kommunalsjef Elin Aas (midten) la tirsdag fram sin plan om bygging av omsorgsboliger i kommunen. Yvonne Barnung Østgaard (Sp) lufta ideen om å starte tidligere i Øverbygd ved hjelp av private utbyggere. Foto: Malin Cerense Straumsnes (arkiv)

Vil bygge 25 omsorgsboliger de neste ti åra

MOEN: Antall 80-åringer i Målselv er beregna å dobles i løpet av de neste 20 åra. Derfor ønsker kommunalsjefen for helse at man setter i gang bygging av omsorgsboliger allerede neste år.

Publisert Sist oppdatert

I fjor utarbeida RO, Ressurssenter for omstilling i kommunene, en omfattende rapport om helse- og omsorgstjenesten i Målselv kommune. Den viste blant annet behov for nye omsorgsboliger både med og uten heldøgnsomsorg. Kommunen har nå utreda behovet for antall omsorgsboliger i øvre og nedre del av kommunen, og tirsdag la kommunalsjef for helse, Elin Aas, fram en plan for bygging av boliger de neste ti åra. Hun påpekte at saksframlegget kun handler om kommunal utbygging. På grunn av korona-krisa har det ikke vært kapasitet til å se på ulike eierformer med tanke på bygging og drift av omsorgsboligene i denne omgangen.

– Det er lagd et forslag på bygging av 25 boliger i et tiårsperspektiv, sa Aas.

Tre mulige lokasjoner

Framtidas eldre skal i mye større grad kunne bo i sitt eget hjem og kun de aller sykeste skal få sykehjemsplass. Med en stadig aldrende befolkning er det derfor viktig for Målselv å få nye boliger på plass. Aas foreslår tre byggetrinn i løpet av de ti neste åra. Byggetrinn 1 foreslås å bestå av ti omsorgsboliger med heldøgnsomsorg i nærheta av Målselv helsetun på Andslimoen. Byggetrinn 2 foreslås å være ytterligere ti omsorgsboliger med heldøgnsomsorg i samme område med oppstart i 2023. Byggetrinn 3 foreslås å starte opp i 2026 og består av fem omsorgsboliger i nærheta av Øverbygd syke- og omsorgssenter. Kostnadsestimatet for ti boliger er 50 millioner kroner dersom det bygges på kommunens eget areal. Plansjef May Britt Fredheim var også med på framlegginga og viste formannskapet tre mulige lokasjoner for omsorgsboligene. I Øverbygd eier kommunen noen tomter bak sykehjemmet, som de ser som naturlige til formålet. På Andslimoen har Statskog festetomter, og det må vurderes hvor det er mest hensiktsmessig å plassere boligene. Et tredje alternativ er å etablere omsorgsboliger i det som var planlagt som Fagerlund boligfelt, midt mellom sykehjemmet på Andslimoen og Øverli. Nils Foshaug (Ap) synes ikke sistnevnte høres ut som et godt alternativ.

– De som bor der er kanskje gangfør, da er det interessant hvor det er butikker og kafeer og at det er mulig å tusle bort. Fagerlund er midt imellom og stor avstand som gjør at man er avhengig av bil. Da må man heller vurdere Heggelia eller Bardufoss, sa han.

Åpne for private

Samtlige representanter i kommunestyret var positive til å komme i gang med forprosjektet. Yvonne Barnung Østgaard (Sp) lufta muligheten til å begynne tidligere med bygging av omsorgsboliger i Øverbygd. Målselvbygg har allerede et ferdig prosjekt klart.

– Alt er dimensjonert og kan settes i gang på Holt. De kunne begynt nå. Hvor lenge skal vi vente før toget går forbi? spurte Østgaard.

Partikollega og ordfører Bengt-Magne Luneng var enig i at man må se på hvorvidt man kan ta nytte av det private initiativet som eksisterer i dag, før det er for sent. Roar Sollied (V) la i likhet med Foshaug trykk på viktigheta av å ha omsorgsboliger i nærheta av et pulserende liv med barnehage, butikker, kafeer og med utsikt til livet utenfor boligen. Aas påpekte at det vil være et økende behov for omsorgsboliger de neste 20 åra. I Målselv antas det at antall 80-åringer dobles fra 2020 til 2040. De kunne derfor gjerne hatt 20 boliger på hvert byggetrinn, men det er også andre byggeprosjekter i kommunen som må hensyntas. Formannskapet vedtok at rådmannen skal iverksette et skisseprosjekt med tanke på å utarbeide grunnlaget for et forprosjekt. Med et siste apropos fra Foshaug:

– Det er ikke sånn at det offentlige kan ta ansvar for alderdommen. Det er påkrevd at det offentlige tilrettelegger for de med størst behov, men vi må sjøl ta ansvaret og planlegge vår egen alderdom, sa han.

Powered by Labrador CMS