VIL STARTE PLANLEGGING: Inger Linaker foreslår at Bardu kommune starter jobben med å planlegge omsorgsboliger med smarthusteknologi i Bardu. Foto: Knut Solnes
VIL STARTE PLANLEGGING: Inger Linaker foreslår at Bardu kommune starter jobben med å planlegge omsorgsboliger med smarthusteknologi i Bardu. Foto: Knut Solnes

Vil bygge nye «Smartboliger» for eldre

BARDU: Framtidens eldreomsorg blir mindre institusjonsbasert, og mer hjemmebasert. Derfor skal Bardu kommune bygge såkalte «Smartboliger».

Publisert Sist oppdatert

Først tolv innen 2025, og deretter en mulig utvidelse med 17 fram til 2030. er 29 i tallet, og det er i takt med det man ser for seg og som er landsgjennomsnittet. Det er i behandlingen av den nylig framlagte helse- og omsorgsplanen for Bardu at smartboligene nå blir gjort aktuell.

Planen behandles denne uka i Utvalget for omsorg og oppvekst i Bardu, og saken skal videre til kommunestyret seinere i år.

Tar i bruk teknologi

Smartboliger, eller mer korrekt omsorgsboliger med smarthusteknologi, skal gjøre det mulig for eldre å kunne bo lenger hjemme. Omsorgssektoren står overfor store utfordringer i årene som kommer, spesielt med tanke på eldrebølgen. Teknologi skal derfor tas i bruk for å erstatte nødvendige tjenester, men samtidig være et supplement for å skape økt trygghet.

Velferdsteknologi skal bli et «økosystem» av tekniske løsninger som skal gjøre det enklere og tryggere for eldre å bo lenger hjemme. Sensorer plassert i hjemmet skal sørge for at varsler utløses dersom situasjoner oppstår hos en beboer som er avhengig av hjemmebaserte tjenester fra kommunen.

Vil starte forprosjekt

I Bardu foreslår Inger Linaker, som er enhetsleder for helse, omsorg og barnevern, at man setter i gang et forprosjekt for bygging av omsorgsboliger med smarthusteknologi, og at man i Bardu dimensjonerer dette etter samme norm som landsgjennomsnittet.

Hun skriver at det er nødvendig å komme i gang med arbeidet for flere heldøgnsomsorgsplasser. I Bardu ligger man i dag over landsgjennomsnittet nå det gjelder behov for slike plasser.

Saken behandles i Utvalget for omsorg og oppvekst torsdag.

Powered by Labrador CMS