ELGORADO: Det er mye elg langs veien, spesielt i Kirkesdalen. Foto: Tor Eriksen
ELGORADO: Det er mye elg langs veien, spesielt i Kirkesdalen. Foto: Tor Eriksen

– Vil du oppleve elgorado, er Kirkesdalen stedet å være

MÅLSELV: En snørik vinter og store mengder elg og rein gjør kampen for tilværelsen stor for hjortedyra. Bare i Kirkesdalen anslås det å være rundt 150 elger.

Publisert Sist oppdatert

Forrige mandag var Målselv viltnemd på befaring i Kirkesdalen, og det ble en tur nestleder Tor Eriksen vil huske i lang tid framover. I området fra Ryengbrua til Lyngås observerte de ti elger i og rundt veibanen, og minst fire av disse var kalver. 200 meter lenger opp observerte de så to sett med ku og kalv.

– Det var helt sykt, jeg har aldri opplevd noe sånt. De var overalt. Man måtte bare sige i 30-40 kilometer timen. Men det var artig å se, sier Eriksen.

Tungt for elgen

Da de møtte på elg, stansa de bilen for å la elgene komme seg av veibanen uten å stresses opp. Det var tydelig at elgen sleit da den kom seg uti grøfta og snøen rakk opp til buken.

– De klarer ikke å gå, men «jomper». Det er ekstremt tungt for dem, sier Eriksen.

Det er mye elg i og ved veibanen nå fordi elgen holder seg nedi dalbotnen og etter elver, skogsveier, veier og der det holdes på med skogdrift. Ut ifra tidligere tellinger og lokalbefolkningas observasjoner, er det rundt 150 elger bare i Kirkesdalen. Hvorfor akkurat Kirkesdalen er et ettertrakta sted for elgen vites ikke, men Eriksen tror at elgene som holder til her kan være elger som har holdt seg i området hele tida. Om vinteren er det mye innsig av dyr fra andre kommuner, som presser på elgen som allerede holder til her. Eriksen mistenker derfor også at dyrene i Rundahug-området, Dividalen og Rostadalen er «målselvelg».

– For folk som vil oppleve elgorado, så er Kirkesdalen stedet. Men man må kjøre veldig forsiktig, minner Eriksen.

Nedbeita

Innbyggere i dalen har observert elg i skogbeltet også, noe som kan tyde på at det er mye press på elgen. I tillegg er det en god del svenskrein i området. Dette vites på grunn av merkinga og fordi svenskrein er veldig tam og gjerne kommer bort til folk. Det er funnet noen døde reiner i kommunens daler, og svensksamene er varsla om dette.

– Det har nok vært en tung vinter for reinen også. Det man ser oppi Kirkesdalen, er at det er ganske hardt nedbeita. Så man håper på at det får bygd seg opp igjen til neste vinter – og i hvert fall at ikke kvotene går ned i nabokommunene. De må holde trykket oppe, for det er et vanvittig press i kommunen, sier Eriksen.

Sia januar har viltnemda hatt 30 utrykninger. 14 av disse har vært påkjørsler, og totalt 16 dyr har måttet bli slakta. Noen på grunn av påkjørsler, andre på grunn av skader etter blant annet fall på isen. Det positive er at med én gang det begynner å bli lysere, så går antallet påkjørsler ned. Størst trøkk var det i februar med ni påkjørsler, og sia 16. mars har ingen elg fått et ublidt møte med bil i Målselv.

– Vi vil ikke på noen måte friskmelde trafikken. Sånn som snøforholdene er, så søker elgen til veien. Elgen har problemer med å komme seg ut av veibanen, og kvier seg for å gå ut i snyen. Det er stor fare for påkjørsel hvis man ikke er obs, advarer Eriksen.

Hektisk sesong

Sjøl om det har vært en hard vinter for skogens konge, var det gledelig for Eriksen å se så mange kalver under befaringa i Kirkesdalen. Det var tidlig frykta at mange ikke ville overleve vinteren. Noen har mest sannsynlig ikke klart seg, men elgene som ble observert i Kirkesdalen så godt fødd ut. I skogen ovenfor ungdomshuset i Kirkesdalen hugges det skog, og det veit elgen å utnytte.

– Det er rundt 40 elg i området. Når man jobber i skogen og sager ned bjørk, da blir det liggende mye beitekvist for elgen, sier Eriksen.

Det utføres hogst flere steder i kommunen, noe som er godt for en sulten elg. Med en sesong som begynte tidlig, håper Eriksen viltnemda slipper å rykke ut til flere påkjørsler på denne sida av sommeren.

– Det har vært en veldig hektisk sesong for ettersøkskorpset, slår han fast.

Powered by Labrador CMS