TILBUDET VIDEREFØRES: Kreftsykepleier Trude Marlen Aadde, fremst til høyre, og allmennlegespesialistene Nina Kjær Brones og Tor Johnsen vil berolige pasienter om at kreftomsorgen vil fortsette som før i Målselv. Foto: Terje Tverås
TILBUDET VIDEREFØRES: Kreftsykepleier Trude Marlen Aadde, fremst til høyre, og allmennlegespesialistene Nina Kjær Brones og Tor Johnsen vil berolige pasienter om at kreftomsorgen vil fortsette som før i Målselv. Foto: Terje Tverås

Vil fortsatt kunne tilby kreftomsorg

MÅLSELV: Det bredte seg et lettelsens sukk på Andslimoen da helsepersonalet fikk beskjed om at politikerne ikke hadde gjort kutt i den lokale kreftsykepleien.

Publisert Sist oppdatert

Kreftsykepleier Trude Marlen Aadde og allmennlegespesialistene Nina Kjær Brones og Tor Johnsen er glad for budsjettvedtaket i kommunestyret som medfører at kreftrammede fortsatt vil få behandling i kommunen, slik tilbudet har vært i mange år.
– Vi vil herved berolige folk om at kreftsykepleien ikke vil bli lagt ned i Målselv, sier Johnsen.

I løpet av tre tiår er det bygget opp et miljø for kreftbehandling lokalt, som plutselig sto i fare for å bli nedlagt dersom politikerne ville skjære ned på en «utgift» som ikke er lovpålagt, som kreftsykepleierne representerer.

– Vi er en mønsterkommune for sykehuset i Tromsø på kreftomsorg og blir brukt som eksempel overfor andre som prøver å tilstrebe samme behandling som vi gir. Dette tilbudet er ikke noe som har kommet til over natta. Dette har vi bygget opp siden 80-tallet, sier Johnsen.

Selv om vedtaket i kommunestyret er et rammevedtak, har de fått klar beskjed om at tilbudet fortsatt skal bestå. De ønsker med dette å formidle at pasientene ikke trenger å bekymre seg.

De har fått mange reaksjoner på kuttforslaget i forbindelse med budsjettbehandlingen. Det har skapt mye uro, og folk har tatt kontakt om sine bekymringer.

– Mange begynte å tenke på konsekvensene av å kanskje ikke få behandling her mer og så for seg å måtte kjøre til Tromsø og bruke unødvendig tid og krefter på det. Nå vet vi at vi kan fortsette å gi det tilbudet hos våre godt kvalifiserte og dyktige sykepleiere her, sier Nina Kjær Brones.

Lavterskeltilbud

En behandling i Tromsø medfører blant annet at pasientene må bruke en hel dag på bytur og på ei hjemreise samtidig som de føler seg kvalm og har vondt i kroppen.
– Å sitte i en bil i to timer slik, er rein terror, sier Johnsen.

Trude Marlen Aadde legger til at mange ville risikere å måtte vente på kveldsbussen i den tilstanden de var i.
– Det å få nærhet til hjemmet og kunne kjøre hjem for å legge seg på sofaen og ha sine rundt seg, er kjempeviktig, sier hun.

Samtidig er kreftomsorgen på Andslimoen et lavterskeltilbud med åpen dør. Der kan man komme med sine bekymringer og spørsmål. Kanskje om et sår etter en strålebehandling, som sykepleieren kan se på eller vurdere om pasienten må til Tromsø for videre behandling.
– Dette tilbudet er gull verdt, sier Brones.

Deler hel stilling

Målselv har i fire-fem år hatt en 100 prosent stilling som kreftsykepleier fordelt på to personer i halv stilling. Dette er organisert av praktiske grunner.

– Både fordi det er en tøff jobb å stå i. Det er mange du kjenner som du har en relasjon til, og det er mange tøffe avgjørelser å ta. Dessuten blir vi mindre sårbar når vi er to. Når noen er borte, går den andre inn og tar over, som i ferier. Dermed er vi tilgjengelig hele tida, sier kreftsykepleier Trude Marlen Aadde, som deler stillingen med Vivi Fjeldstad.

Powered by Labrador CMS