SAFTSALG: Fra venstre Odin, William, Lars og Thomas. Heljar var også med, men ikke på bildet. I bakgrunnen står en forelder og en nabo med sine barn. Foto: Privat.
SAFTSALG: Fra venstre Odin, William, Lars og Thomas. Heljar var også med, men ikke på bildet. I bakgrunnen står en forelder og en nabo med sine barn. Foto: Privat.

Vil ha busskur til vinteren

ØVRE BARDU: Ungene på Bardujord har tatt initiativ til å få bygget et busskur så de slipper å vente på skolebussen i den kalde østavinden om vinteren. For å få penger til det selger de saft ved Østerdalsveien.

Publisert Sist oppdatert

– Det er masse vind der, så vi vil ha busskur, sier Thomas, William og Odin på telefon til Nye Troms.

Sammen med de to andre ungene, Lars og Heljar, var det de selv som kom på den glupe ideen med å finansiere et busskur ved å selge saft til forbipasserende bilister og passasjerer.

Østavinden på Bardujord er kjent for å gå gjennom marg og bein, og selv for godt kledde skoleunger er det en prøvelse når de må stå i ro vinterstid og vente på bussen uten ly for vær og vind.

De startet med å selge saft en tid tilbake for å få lommepenger. Men de kom på andre tanker da de skulle dele pengene mellom seg.

– Da fikk vi ideen om heller å få et busskur.

– Hvor mye koster et glass saft?

– Først startet vi med 5 kroner, så økte vi til 10, så gikk vi ned til 5 igjen, og så økte vi til 10.

De selger ulike typer saft, alt etter hva de har for hånden, eller rettere sagt: hva som finnes i kjøleskapet hjemme hos foreldrene til enhver tid.

– Hvor mye penger får dere inn?

– 50 kroner den første dagen, så 150 den andre dagen.

Trenger hjelp av voksne

De forteller at de aller fleste bilistene kjører forbi og vinker. Men de som stopper, er glad for å få saft for noen kroner. Lørdag og søndag håper de på storsalg, for da er det helgeutfart til Altevatn. Og kanskje må de spe på med vafler for å få mest mulig penger i kassa.

Ungene har forstått at det ikke bare er å gå i gang med å bygge et busskur. De har snakket med foreldrene om planene, som har gitt dem grønt lys til å fortsette med saftsalget, og de vil deretter søke grunneieren og kommunen om å bygge et busskur. De regner også med at de trenger hjelp av de voksne til selve snekkeringen.

– Andre unger i dalen venter på skolebussen i busskur. Da er det urettferdig at ikke vi har et, sier de målbevisste ungene.

God læring

Mor til Thomas på 8 år, Sissel Motrøen, sier at foreldrene er glad for initiativet ungene har tatt.

– Heller det enn å sitte inne med Ipad. De skal få lov til å gjennomføre dette, og de skal få den hjelpa de trenger av oss foreldre, også til å skrive søknad til kommunen, sier hun.

Ungene har sett noe liknende på TV, men har selv ingen erfaring med slike ting eller hvor stort beløp som trengs for å få det hele i havn.

– Fra en liten spire av en tanke til at de kanskje får et lite busskur å stå i om vinteren, det er god læring det, sier Motrøen.

Vil vurdere søknaden

Ernst Hansen er leder av plan-teknisk utvalg i Bardu kommune og dermed også medlem av trafikksikkerhetsutvalget i kommunen. Han kjenner til at den kalde østavinden kan være vond om vinteren i Østerdalen.

– Et busskur der skulle være bra, sier han.

Men kommunen har ikke avsatt penger i årets budsjett til trafikksikkerhetstiltak. Han oppfordrer likevel ungene til å søke om å bygge et busskur. Helst bør en slik søknad komme fra en velforening, eller at oppsitterne i området går sammen om å søke på midler til et busskur. Søknaden må inneholde et overslag over hva det vil koste og hva de trenger av restfinansiering.

– Det er et positivt tiltak, det mener i alle fall jeg. Kan hende finner vi penger hvis det blir aktuelt. Det må vi vurdere, sier Ernst Hansen.

Powered by Labrador CMS