MÅ ØVE: Egil Nyhus (t.v.) og Arne Nysted ser fram til å få flere med seg på jubi­leumssangen. Ordføreren innrømmer at han må øve litt mer på teksten før 17. mai. Foto: Malin C. S. Myrbakken
MÅ ØVE: Egil Nyhus (t.v.) og Arne Nysted ser fram til å få flere med seg på jubi­leumssangen. Ordføreren innrømmer at han må øve litt mer på teksten før 17. mai. Foto: Malin C. S. Myrbakken

Vil ha dølene med på allsang

BARDU: I år er det 200 år siden Norge fikk sin egen grunnlov. Dirigent Egil Nyhus og ordfører Arne Nysted oppfordrer alle bardudøler til å lære seg den nye jubileumssangen.

Publisert Sist oppdatert

Det er i forbindelse med landets grunnlovsjubileum at Stortinget utlyste en komponistkonkurranse. Av 49 sanger var det Grethe Skottene og Carl-Andreas Næss fra Sarpsborg som gikk av med seieren med sangen «Det går et festtog gjennom landet!». Nå har Stortinget oppfordret kommuner i hele landet om å synge sangen i årets 17. mai-feiring.

– Yes, det passer her, tenkte vi. I ei sangbygd som Bardu føyer dette seg godt inn i måten vi holder på med sang og musikk på, sier ordfører Arne Nysted.

Godt over halve bygda er allerede i full sving med å øve på sangen. Mannskorets dirigent Egil Nyhus står for koordineringa av musikkforeninga, mannskoret, blandakoret og barduskolene. Musikkforeninga har fått utvidet orkesteret for anledninga, og har fått med seg mange tidligere korpsmedlemmer. Nyhus og Nysted ønsker ordentlig «trøkk» på sangen, og de håper at alle som skal delta på feiringa, kan ta seg tid til å lære teksten.

– Det er en veldig melodisk og enkel sang. Den er nasjonalromantisk, med litt «Ja, vi elsker» og «Norge i rødt, hvitt og blått»- assosiasjoner, sier Nyhus.

Allsangpotensiale

Da Nyhus fikk høre sangen første gang, hørte han et allsangpotensial i den. Når sangen skal framføres på 17. mai, ser dirigenten for seg at alle skal synge første og siste verset sammen, mens andreverset kun skal synges av gutter og menn, og tredjeverset kun av jenter og kvinner. Det ligger en instruksjonsvideo på YouTube, hvor man kan lese teksten samtidig som man hører sangen. Både Nyhus og Nysted er sikre på at det kommer til å bli meget bra når sangen skal framføres.

– Det å synge i lag i Bardu ligger veldig nært i kommunen. Det er derfor naturlig når man får en slik gave at man tar den imot, sier ordføreren.

Nyhus oppfordrer dem som har venner eller familiemedlemmer uten internett, til å brenne sangen på en CD slik at også de kan lære seg melodien. Det spiller ingen rolle om man synger surt. Det viktigste er å delta. Ordføreren har en klar oppfordring til bygdefolket.

– Ikke dra på fjelltur 17. mai. Det skal være stinn brakke når vi feirer 200-årsjubileum. Det er viktig å slutte opp om dagen, spesielt i år, sier han.

Powered by Labrador CMS