HØYT AKTIVITETSNIVÅ: Malene Johanne Sletta (t.v.) og Maja Olaussen utgjør Frisklivssentralen i Målselv. De håper flere vil være med å trene med dem i høst. Foto: Andrea Sofie Nilssen
HØYT AKTIVITETSNIVÅ: Malene Johanne Sletta (t.v.) og Maja Olaussen utgjør Frisklivssentralen i Målselv. De håper flere vil være med å trene med dem i høst. Foto: Andrea Sofie Nilssen

Vil ha flere med på moroa

MÅLSELV: Maja og Malene er i full gang med aktivitetene igjen etter sommeren. Og de vil gjerne ha flere med på moroa.

Publisert Sist oppdatert

Maja Olaussen og Malene Johanne Sletta jobber som veiledere hos Frisklivssentralen i Målselv. To ganger i uka tar de med seg folk ut på trening, og etter en periode med ferie er de nå i full gang igjen.

– Hver tirsdag og torsdag har vi fellestrening, som gjerne består av sirkeltrening med øvelser for kondisjon og styrke, eller stavgange eller intervalltrening, sier Olaussen, som også jobber som fysioterapeut på Målselv helsesenter.

Godt team

Sammen med Malene, som har utdannelse innenfor ernæring og personlig trening, utgjør de to et godt team. Frisklivssentralen er en helsefremmende og forebyggende kommunal helsetjeneste, hvor målgruppen først og fremst er dem som har økt risiko, eller som har utviklet sykdom og trenger støtte til å endre levevaner og mestre helseutfordringer.

– Hovedgruppa vår er folk i yrkesaktiv alder, men det varierer veldig hvem som er med. Vårt tilbud er best tilpasset dem som allerede har utvikla sykdom, og som videre har blitt henvist til oss via lege. Nå etter sommeren er det stor pågang, men det gleder oss at folk vil være med å trene, sier Olaussen.

Både Maja og Malene ble en del av Frisklivssentralen i våres, men aktivitetstilbudet har vært en del av fysioterapitjenesten i Målselv siden 2011.

– Både jeg og Malene har jobbet mye med idrett og trening tidligere, og vi har drevet på med forskjellige idretter. Vi har også erfaring med frisklivsarbeid og gruppeaktiviteter, og vi opplever at folk synes det er gøy å trene sammen med andre i grupper. Det er sosialt, og det er viktig at man har det litt gøy på trening også, sier hun.

Kostholdkurs

Nå på høsten forsøker de å legge treningsøktene ute, men etter hvert som kulda begynner å melde seg, vil de trekke inn i helsesenterets lokaler på Andslimoen. I tillegg til trening arrangerer de også kurs hvor man kan lære mer om kosthold.

– Nå holder vi på med et kurs som vi startet opp forrige uke. Dette vil gå over fem kvelder og handler om å velge sunn mat og om hvordan man med enkle grep kan få et bedre hverdagskosthold. På slike kurs kan hvem som helst melde seg på, sier hun.

Olaussen sier at mange opplever det som vanskelig å vite hvordan man burde spise, spesielt fordi det er så mye motstridende informasjon som gis.

– Mange tror at de skal gå på diett når de kommer til oss, men her handler det egentlig om et vanlig, sunt norsk kosthold, og om kunnskap. Vi prøver også å avlive noen myter, for eksempel rundt dette med brus. Veldig mange som kommer til oss er bekymret fordi de mener det er så mye e-stoffer i brus. Men faktum er at reglementet for slike stoffer er såpass strengt i Norge, at de stoffene som er tillat å bruke her, ikke er farlige. Om en person drikker mye brus, vil vi anbefale personen å heller velge den sukkerfrie varianten, sier hun.

Olaussen sier at de etter hvert også håper på et samarbeid med skolene i Målselv.

– Denne uka skal vi en tur til Fageridal for å snakke med mellomtrinnet der om sukker. Barn får ofte i seg for mye sukker, så her tenker vi å holde på med litt praktiske oppgaver. Etter hvert håper vi å kunne jobbe tettere med skolene, for vi mener det er viktig å øke bevisstheten rundt barn og sukker, sier hun.

Powered by Labrador CMS