TAR KOMMUNEREFORMEN TIL GRASROTA: Kommunereformen blir satt på dagsordenen på tre folkemøter i Målselv neste uke. Der vil rådmannen og ordføreren høre folkets innspill til debatten. Foto: Kari Anne Skoglund
TAR KOMMUNEREFORMEN TIL GRASROTA: Kommunereformen blir satt på dagsordenen på tre folkemøter i Målselv neste uke. Der vil rådmannen og ordføreren høre folkets innspill til debatten. Foto: Kari Anne Skoglund

Vil ha innspill om framtida til Målselv

MÅLSELV: Rådmann Hogne Eidissen og ordfører Nils Foshaug håper å se deg på folkemøtene om kommunereformen. De lurer på hvor du syns kommunegrensene skal gå.

Publisert Sist oppdatert

De første dagene i desember vil i stor grad handle om kommunereformen i Målselv kommune. Dette er en reform som har som mål at antallet kommuner her i landet skal reduseres betydelig. Det betyr at kommunegrensene kan være helt andre enn dagens om kort tid. Men det skal ikke gjøres med tvang, og i Målselv er kommunen nå klar til å høre folkets mening om saken. Tirsdag, onsdag og torsdag i neste uke blir de første folkemøtene i Målselv om kommunesammenslåing arrangert.

– Jeg vil sterkt oppfordre folk til å komme på folkemøtene, for dette er én av mulighetene folket har til å bli hørt. Vi håper på fulle hus og gode diskusjoner på møtene, sier rådmann Hogne Eidissen.

Det er tre folkemøter som er satt opp. Først ut er folkemøtet i Bardufoss-området, som blir avholdt tirsdag 1. desember på kveldstid. Kvelden etter er det Øverbygd og Bjørkeng oppvekstsenter som blir arena for diskusjoner om kommunens framtid. Det siste møtet blir avholdt på Karlstad oppvekstsenter torsdag 3. desember. Samtlige møter blir gjennomført etter samme mal.

– Vi starter med at vi informerer om det som er status for reformen både nasjonalt og lokalt. Vi vil si litt om rapportene Telemarksforsking har gitt om storkommuner i Midt-Troms, og Målselv som egen kommune. Her kommer vi til å være kort og konkret, forteller han.

Men det er ikke informasjonen kommunen gir som er det aller mest vesentlige med folkemøtene. Hovedpoenget er innspillene folk har. For å få gode svar legger kommunen opp til å ha borddiskusjoner hvor hvert bord blir bedt om å svare på konkrete spørsmål.

– Vi ønsker at deltakerne skal jobbe med spørsmål for å gi oss gode svar, sier han.

Viktig etterbruk

Det første innspillene og svarene på spørsmålene skal benyttes til, er veivalget kommunestyret må ta i januar. Da skal politikerne ta stilling til om de skal stoppe kommunereformprosessen, eller om de skal gå videre med den. Velger de det sistnevnte alternativet, skal kommunen starte forhandlinger med andre kommuner om sammenslåing. Hvem Målselv eventuelt gifter seg med, skal politikerne ta stilling til allerede i juni.

– Jeg vil ta med innspillene vi får på folkemøtene med i den videre saksutredninga, forteller rådmannen.

Et annet spørsmål som vil bli viktig i kommunestyrets januarmøte, er om Målselv skal ha en rådgivende folkeavstemning før de gjør endelig vedtak om en eventuell kommunesammenslåing i juni. Sier politikerne nei, blir folkemøtene reelt sett de eneste arenaene hvor folket får sagt si mening.

– Går vi videre med prosessen, vil vi ha flere folkemøter uavhengig av om det blir en rådgivende folkeavstemning. Dette folkemøte blir uansett en viktig plass for å høre på folket, sier Eidissen.

Powered by Labrador CMS