GODT EGNET: Ifølge Dag-Kjetil Hansen, daglig leder i Bredbåndfylket Troms, har Balsfjord det som skal til for å være vertskap for den stadig voksende internasjonale dataindustrien. Foto: Ole Åsheim.
GODT EGNET: Ifølge Dag-Kjetil Hansen, daglig leder i Bredbåndfylket Troms, har Balsfjord det som skal til for å være vertskap for den stadig voksende internasjonale dataindustrien. Foto: Ole Åsheim.

Vil ha internasjonalt datasenter

BALSFJORD: Inspirert av Facebooks gigantiske datasenter i Luleå, jobbes det nå iherdig med å friste internasjonale aktører til å etablere store datasentre i Balsfjord. Ifølge fagfolk er det flere grunner for at valget bør falle på Balsfjord.

Publisert Sist oppdatert

I formannskapsmøte for én måneds tid siden ble det orientert om at Balsfjord kommune har lokasjoner som er godt egnet for dataindustrien. Samtidig ble det fra Bredbåndfylket Troms opplyst at de viktigste elementene, tomter, kraft, fiber og kompetanse, må være på plass om en ønsker å være vertskap for datasenterindustrien.

– Forstudien viser at fibertilknytning er viktig for industrien, og ut av Balsfjord og Norge kan det leveres mørkfiber på tre uavhengige traseer. I tillegg er det nærliggende byggeplaner for flere internasjonale fibertraseer, opplyste Rune Strømme fra Bredbåndfylket Troms.

Gode grunner

Nylig kom han sammen med Dag-Kjetil Hansen, daglig leder i Bredbåndsfylket, hjem fra Datacloud Europe i Monaco, en global konferanse som samler aktører fra hele verden.

– Vi fikk god respons på informasjonen vi hadde med oss om Balsfjord. Som det ble orientert om i formannskapet, har Balsfjord ypperlige forhold for etablering av store datasentre. Balsfjord har det som skal til for å være vertskap for den stadig voksende internasjonale datasenterindustrien, sier Dag-Kjetil Hansen.

Han mener det er flere grunner til at det er perfekt å etablere internasjonalt datasenter i Balsfjord.

– Det er tilgang på stabil, miljøvennlig og fornybar energi i store mengder, og et kjølig klima gjør det rimelig med luftkjøling av maskinparken i store datasentre, sier Hansen.

Hansen nevner også det faktum at flere tomter er regulert til industri, og at flere er på gang. I tillegg mener han at det er relevant kompetanse i umiddelbar nærhet, blant annet ved Universitet i Tromsø.

– En annen god grunn til at det er perfekt å etablere internasjonalt datasenter i Balsfjord, er fibertilknytning. Ut av Balsfjord og Norge kan det leveres fiber på tre uavhengige traseer. Samtidig er det god infrastruktur med kort avstand til flyplass både i Tromsø og på Bardufoss, sier Dag-Kjetil Hansen.

Enorm vekst

Han forteller videre at den globale datasenterindustrien er i en enorm vekst og viser til at 90 prosent av all digital informasjon produsert til alle tider, er produsert de to siste årene.

– Datasenteret og fiberkabler er det digitale samfunnets ryggrad. Det anslås at den globale datamengden vil fortsette å doble seg hver 18. måned. Tech-giganter som Facebook, Google og Apple har forpliktet seg til å drifte sine datasentre med 100 prosent fornybar kraft, sier Hansen.

Attraktiv utbygging

På spørsmål om når et eventuelt datasenter kan stå ferdig i Balsfjord, er det derimot fortsatt mye arbeid som gjenstår. I så måte jobbes det nå videre mot både politikere, det offentlige og private aktører for å sikre finansiering av den videre framdriften.

– Den viktigste utfordringen for Balsfjord og Nord-Norge er behovet for fibertilknytning til de store internettnodene som befinner seg i London, Frankfurt og Amsterdam. I dag må en eventuell datatrafikk til og fra Balsfjord gå gjennom Sverige, sier Hansen.

Han opplyser videre at det finnes konkrete planer om å bygge en fiberkabel som knytter sammen Japan og Norge via Nordøst-passasjen. Samtidig jobber andre aktører med å bygge sjøkabelen «Midgardsormen» fra USA til Mo i Rana.

– Dette kan bety at Nord-Norge havner langs fiber-motorveien, og det vil gjøre det enda mer attraktivt å etablere datasenter her, avslutter Dag-Kjetil Hansen.

Stor verdiskapning

Da Facebook valgte Luleå for å sette opp et av sine datasentre, var det nok mange som sperret øynene opp. Utvilsomt ei etablering som har vært kjærkommen for svært mange. En rapport som velrenommerte Boston Consulting Group utarbeidet i 2014, viser nemlig at etableringen har gitt store ringvirkninger i den nordsvenske regionen.

Ifølge rapporten er den regionale verdiskapningen på 9 milliarder svenske kroner og gir 4500 årsverk for tiårsperioden etter Facebooks etablering. Dette inkluderer arbeidsplasser til drift av datasentre og underleverandører, men også arbeidsplasser knyttet til forskning og utvikling.

Imponert ordfører

Tidligere i vår var balsfjordordfører Gunda Johansen, rådmann Ellen Beate Lundberg og næringskonsulent Einar Hamnvik sammen med Bredbåndsfylket på studietur i Luleå. Dette for å se og høre nærmere hva man han fått til i «feriebyen», som mang en nordlending reiser til når badetemperaturen i vår egen landsdel er så som så.

– Vi fikk fremlagt dokumentasjon på hvor mye Luleå hadde vokst. Ja, jeg kan ikke annet enn å være imponert over den veksten hele regionen i området har fått som følge av etableringene til Facebook og andre tunge tech-aktører, sier Johansen.

Større enn vi aner

– Er håpet at det samme skal skje i og rundt Balsfjord?
– Et internasjonalt datasenter her vil gi en vekst vi ikke klarer å se for oss, både i Balsfjord og i regionen. Det vil også føre til flere kompetansearbeidsplasser, ikke minst for dagens unge som nærmest er oppvokst med data. I tillegg vil en etablering her bidra til at Balsfjord vil bli enda mer attraktiv som bosettingskommune, sier balsfjordordføreren.

Hun retter en stor takk til fylkeskommunen, som har støttet forprosjektet. Samtidig er hun klar på at en slik etablering ikke kommer av seg selv.

– Det er en omfattende jobb som skal til for at vi skal være attraktiv for den type næringsliv, ikke minst i forhold til areal og egnet beliggenhet, sier Gunda Johansen.

Strekker seg langt

Også balsfjordrådmann Ellen Beate Lundberg mener det er en omfattende jobb som skal gjøres, men hun har stor tro prosjektet.

– Som kommune har vi stort fokus på å være en tilrettelegger for industrien. For oss som kommune var det veldig viktig å gå inn i denne forstudien med åpenhet. Den har gitt oss noen anbefalinger, og jeg mener grønne datasentre i Balsfjord vil muliggjøre digitaliseringen på en god måte, sier Lundberg.

Og når hun har hørt at det er beregnet at innen 2020 vil det bli bygget rundt 60 datasenter i Vest-Europa, er hun klar.

– Balsfjord kommune vil strekke seg langt for å møte potensielle interessenter på norsk jord. Samtidig må vi ha flere tanker i hodet. I stedet for kun å tenke nasjonalt og regionalt, må vi også tenke internasjonalt. Det å være vertskap for store internasjonale aktører tar vi på alvor, sier balsfjordrådmannen.

Oppfyller krav

Hun innrømmer samtidig at da hun gikk inn i dette, virket det hele virket noe vidløftig.

– Jeg kunne ingen ting om datasenterindustrien, men etter å ha fått mer innsikt og forståelse for hva som skal til, har jeg stor tro på at Balsfjord kan være en vertskommune for datasenterindustrien. Det stilles store krav til forutsigbarhet, robusthet og energileveranse, men den fremtidige utviklingen på området er enorm, slår hun fast.

– Vil så Balsfjord kommune være i stand til å oppfylle alle disse kravene?

– Da vi har tre mulige retninger å gå når de gjelder fibertilknytning, ligger vi midt i smørøyet på dette området. Jeg tror at fibernettinfrastrukturen i kommunen er god nok til at et stort datasenter kan etablere seg her, og jeg mener absolutt at Balsfjord vil kunne være i stand til å oppfylle de krav som stilles, avslutter Ellen Beate Lundberg.

NB! Torsdag 30. juni skal det være et seminar på rådhuset der planene med datasenter i Balsfjord er tema. Blant involverte parter som er invitert, er fylkesråd for næring, grunneiere, næringsforeninger og flere fagfolk innen området.

Powered by Labrador CMS