VIL HA OVERSIKT: Rådmannen i Bardu vil ha oversikt over tiggere som oppholder seg i Bardu. Derfor tar hun til orde for å endre politivedtektene slik at tiggere og omreisende må innhente tillatelse fra politiet før de slår seg ned eller startet sin aktivitet.
VIL HA OVERSIKT: Rådmannen i Bardu vil ha oversikt over tiggere som oppholder seg i Bardu. Derfor tar hun til orde for å endre politivedtektene slik at tiggere og omreisende må innhente tillatelse fra politiet før de slår seg ned eller startet sin aktivitet.

Vil ha kontroll på tiggerne

BARDU: Rådmannen vil ikke forby tigging i Bardu. I stedet mener rådmannen at de som vil tigge på offentlig sted eller fra hus til hus, må melde seg for politiet før tiggingen starter.

Publisert Sist oppdatert

Neste uke får kommunestyret saken til behandling som et forslag om endring av Bardu kommunes politivedtekter. Fra før er det nedfelt i politivedtektene at den som ønsker å framføre sang eller musikk, bruke høyttaler eller dele ut reklame og lignende, må melde seg til politiet. Og nå foreslår altså rådmannen å kreve det samme for tigging.

– Saken kommer opp fordi vi har registrert en del aktivitet knyttet til tigging og biler som blant annet sto parkert i sentrum, der det var tydelig at folk bodde i bilene. Det var både registrerte og uregistrerte biler, og det ble en del forsøpling rundt dem, forklarer rådmann Hege Walør Fagertun.

I saksframlegget framgår det at det også har vært en del bekymring hos innbyggerne knyttet til tigging og opphold utenfor godkjente beboelsesområder eller campingplasser. Og i dag er det fint lite kommunen eller politiet kan gjøre med det.

– Vi har ingen retningslinjer for dette i dag. Det er i de lokale politivedtektene dette kan hjemles, og vi har hatt nær dialog med politiet for å drøfte hvordan vi kan håndtere dette. Derfor foreslår vi nå å endre politivedtektene, sier Fagertun.

Oversikt

Det foreslås altså ikke noe forbud mot tigging, heller ikke mot overnatting utenfor beboelsesområder eller campingplasser.

– Å forby det er et så drastisk tiltak at det ønsker vi ikke. Vi vil bare ha oversikt over hvem det er som er her, sier Fagertun.

Rådmannen ønsker at kommunen i samarbeid med næringsliv, private grunneiere og politi skal sørge for å få oversikt over dem som over tid oppholder seg i Bardu. Og hensikten er ikke å ramme bobil- eller campingturister som er i kommunen i kortere tidsrom.

– Nei, tigginga er en vesentlig del av dette. Og det handler om dem som bor på ukevis uten å ha tilgang til sanitæranlegg og uten akseptable hygieniske forhold, sier rådmannen.

Hun forklarer at verken kommunen eller politiet vil starte noen klappjakt på tiggere eller turister. De færreste vil nok sjekke lokale politivedtekter ved ankomst til en kommune, men rådmannen forklarer at det med endringa av vedtektene blir enklere for politiet også å kontrollere de omreisende. Med kravet om at de skal melde seg for politiet, kan politiet også kreve at de skal ha tillatelse fra grunneier. Hvis ikke kan politiet vise dem bort.

– Vi ønsker å ha kontroll på dem, sier Fagertun.

For å sikre kontroll med tiggere og omreisende mener rådmannen det er nødvendig med et nært samarbeid med næringsliv og private grunneiere. I forskriften slik den foreligger i dag, gjelder den på og ut imot offentlig sted og berører også aktivitet på privat eiendom.

Hvis kommunestyret vedtar endringene i neste uke, skal de endrede politivedtektene legges ut til offentlig høring i tre måneder. Deretter sendes vedtektene til Politidirektoratet via Fylkesmannen i Troms for endelig behandling og stadfesting.

Powered by Labrador CMS