FAGLIG PÅFYLL: Kristine Fosli i Nortura håper mange bønder knytter seg til et prosjekt som har til hensikt å øke den grovforbaserte kjøttproduksjonen. Faglig påfyll og nettverksbygging er noe av det bøndene får gjennom prosjektet. Foto: Toril F. Ingvaldsen
FAGLIG PÅFYLL: Kristine Fosli i Nortura håper mange bønder knytter seg til et prosjekt som har til hensikt å øke den grovforbaserte kjøttproduksjonen. Faglig påfyll og nettverksbygging er noe av det bøndene får gjennom prosjektet. Foto: Toril F. Ingvaldsen

Vil ha økt kjøttproduksjon i nord

MÅLSELV: I fjor høst gikk startskuddet for et treårig prosjekt som har til hensikt å øke den grovforbaserte kjøttproduksjonen i Troms og Finnmark.

Publisert Sist oppdatert

Bakgrunnen for prosjektet er at det over tid har vært stor nedgang i den grovforbaserte kjøttproduksjonen i de to nordligste fylkene, samt at det på landsbasis er underdekning på storfekjøtt og sauekjøtt. Saueproduksjonen er på vei opp, men prosjektleder Kristine Fosli forteller at det fortsatt er ei underdekning på 9 prosent i markedet på lammekjøtt. For storfekjøtt er underdekninga på 19 prosent.

For å nå målet om økt grovforbasert kjøttproduksjon, ønsker Nortura å rekruttere nye produsenter innen sau og ammeku, samt utnytte potensialet i allerede eksisterende produksjon. Nortura har i tillegg mål om å etablere sluttforingsenheter for all tilgjengelig kalv i fylkene.

– Utover høsten og vinteren blir det en møteserie med tema «kalven som framtidig ressurs». Dette er et opplegg som gjennomføres av Nortura i samarbeid med Tine og Felleskjøpet, forklarer Fosli.

Oppstarten er planlagt til midten av oktober. Hele møteserien vil gå over om lag seks måneder.

– Det blir også oppstart av «saueskole» i Midt-Troms, Lakselv og Kvæfjord, og det blir 2-3 moduler i dette opplegget. Vi inviterer også til «ammekuskole» og «biff-akademiet». Vi håper på å øke ammekuproduksjonen og få opp kvaliteten på kalv og kjøttfe, sier Fosli.

Interessen har vært noe varierende, og Fosli håper mange flere vil melde sin interesse for prosjektet. Hun forteller at deltakelse på alle faglige samlinger og kurs er gratis, men at deltakerne selv må dekke eventuell overnatting og mat.

– Jeg håper at folk melder seg på. Her får deltakerne bli med i et godt fagmiljø og får bygge nettverk blant andre bønder, sier Fosli.

Hun mener det er viktig å øke yrkesstoltheten blant bøndene, og bevisstgjøre dem på at de råvarene de produserer, er i verdensklasse.

– Vi må få opp gnisten i landbruket, sier hun.

Hun påpeker at bøndene som deltar i prosjektet, er på svært ulike steder i sine prosesser, fra dem som er klare til å bygge ut eller bygge nytt, til dem som er usikre på hvordan framtida vil se ut.

– Per i dag har vi hatt god interesse fra Balsfjord, og 5-6 fra Målselv som er med, sier Fosli.

Selv om tre år er kort tid, har hun god tro på at prosjektet skal nå målsettingene.

Powered by Labrador CMS