Utfordrer ungdommen selv til å komme på banen:

ØNSKER SAMARBEID: Hege Thomassen Fosslund sier kommunen ønsker et samarbeid med ungdommen selv, når de skal få på plass nye tilbud i Bardu. Foto: Privat
ØNSKER SAMARBEID: Hege Thomassen Fosslund sier kommunen ønsker et samarbeid med ungdommen selv, når de skal få på plass nye tilbud i Bardu. Foto: Privat

Vil ha ønsker til flere fritidstilbud for bardu-ungdommen

BARDU: Rus og psykisk helsetjenester har sett et økende behov for flere tilbud i Bardu, som kan stimulere til økt mestringsfølelse og mindre press mot bruk av rusmidler blant ungdom. Nå søker de hjelp fra ungdommen selv for å få et bedre tilbud.

Publisert Sist oppdatert

– Bakgrunnen for at vi nå ønsker å kartlegge ungdoms ønsker til tilbud er at vi over tid har sett en kraftig økning i uhelse blant ungdom, sier Hege Thomassen Fosslund.

Hun er avdelingsleder for rus og psykisk helsetjeneste i Bardu og det er hennes avdeling som har tatt initiativet til prosjektet. Hun legger fram at det gjennom undersøkelser er påvist ensomhet, økt press mot bruk av rusmidler og også at det har vært prøvd narkotiske stoffer blant ungdom i kommunen.

– Dette viser at det er et stort behov for å få på plass tilbud som kan gi positiv stimuli for ungdommene, sier Fosslund.

Det er også påvist gjennom undersøkelser at ungdom som ikke driver med idrett detter mellom på tilbudssiden. Hun mener det er viktig at det må være lov å bare være ungdom uten å måtte delta i idrett.

Savner ungdom i tale

Fosslund sier det til nå har vært vist et stort engasjement blant voksne etter at saken er delt på sosiale medier, men hun savner tilbakemeldinger fra ungdommen selv.

– Jeg ønsker derfor å utfordre ungdommen til å komme med sine egne ønsker. Det er tross alt de som må ønske å benytte seg av tilbudene, sier hun.

Leder for ungdomsrådet, Anneli Heimdal Rambø, sier de har snakket om saken i rådet og at de også har sett at det mangler på tilbud til de unge.

– Vi ønsker at Bardu skal få en sosial møteplass for ungdommen, sier hun.

Utgangspunkt for mer

Dette mener hun at mangler og ville vært grunnlaget for å skape flere tilbud etter hvert. Møteplassen kunne bli benyttet til alt fra å henge med venner etter skoletid, eller som lokale til utleie hvis det skulle arrangeres noe for ungdommen.

– Det kunne vært en startplass for flere tilbud, sier Rambø.

Med det så mener hun at de på sikt kunne fått til samarbeid med for eksempel Ala rock, turneringer i forskjellig spill eller andre aktiviteter som det skulle være et ønske for.

Fosslund sier de har søkt midler til prosjektet og det er bevilget midler som dekker en 100 prosent prosjektstilling. De skal holde et nettmøte den 20. april hvor alle som måtte ønske det kan delta og komme med innspill.

– Målet er å skape en arena for de som føler det mangler noe, sier hun.

Prosjektet er i startfasen hvor de nå skal kartlegge ønsker. Neste steg blir å se på mulighetene foreldre og kommunen har til å bidra til å skape noe sammen med ungdommen.

– Men vi er avhengig av at ungdommen kommer på banen. Det hjelper ikke om foreldrene gjør tiltak om ungdommen ikke vil det selv, sier Hege Thomassen Fosslund.

Powered by Labrador CMS