VIL STOPPE HYTTETRAFIKKEN: Gielas reinbeitedistrikt vil stanse skutertrafikk til hytter under kalvingstiden for rein. De har bedt om et møte for å se på framtidig løsning. (Illustrasjonsfoto)
VIL STOPPE HYTTETRAFIKKEN: Gielas reinbeitedistrikt vil stanse skutertrafikk til hytter under kalvingstiden for rein. De har bedt om et møte for å se på framtidig løsning. (Illustrasjonsfoto)

Vil ha skuter-stopp av hensyn til reinen

BARDU: Gielas reinbeitedistrikt tar initiativ til et møte med Fylkesmannen i Troms og kommunene Bardu og Salangen for å stanse skutertrafikk i kalvingstiden for rein.

Publisert Sist oppdatert

Saken er blitt aktuell etter at reinen kom inn i fjellområdene i Sagvassbotn sist uke der den skal kalve. Da ba Gielas reinbeitedistrikt Fylkesmannen om å inndra dispensasjoner i Salangen umiddelbart. Noe Fylkesmannen avslo, ganske enkelt fordi Fylkesmannen ikke har hjemmel til å inndra dispensasjoner.

Det er etter dette avslaget at lederen i reinbeitedistriktet, Ole Johan Eira, har tatt kontakt med Fylkesmannen på nytt for å få et møte med tanke på kommende år.

Store forstyrrelser

«Gielas reinbeitedistrikt har hovedkalvingsområde vest for E6 i Bardu og Salangen. Samtlige lavtliggende fjell hvor det blir tidlig bart og der det dermed er gunstig for rein både å beite og føde kalv, er tett bebygd av fritidshytter. Til disse hyttene blir det gitt dispensasjon til å kjøre med skuter, noe som medfører store forstyrrelser for reinen», skriver Ole Johan Eira.

Selv om reingjeterne selv bruker skutere, mener han skutertrafikken til hyttene er den som skremmer reinen.

«Når reinen blir forstyrret, trekker den østover, noe som medfører at reinen må gå unødvendig mye og har dårlig tilgang på mat. Dette har store konsekvenser for kondisjonen på rein under kalving – som er en meget sårbar tid. Det gir også mye merarbeid for gjeterne som må gjete rein døgnet rundt», skriver han.

Framtidig løsning

Når han nå ønsker møte med kommunene og Fylkesmannen, er det for å få gjort noe med dispensasjonene hytteeierne har i kalvingstiden for rein.

«Av dyrevelferdsmessige grunner kan vi ikke akseptere at det gis motorferdseldispensasjoner tett innpå og under kalving. Vi ønsker at Fylkesmannen samordner et møte med kommunene Salangen og Bardu og Gielas reinbeitedistrikt for å komme fram til en løsning», skriver Eira.

Per Elvestad, som er plan-, reindrift- og beredskapsdirektør ved Fylkesmannen i Troms, sier at spørsmålet om dispensasjoner håndteres av Fylkesmannens miljøvernavdelingen, men at hans avdeling er positiv til et møte om saken.

– Slik jeg forstår denne saken, er det ikke snakk om bruk av reindriftsloven. Men vi skal selvfølgelig gjennomføre møte med reindriftsdistriktet når det er ønskelig, sier han.

Powered by Labrador CMS