STØRRE PRODUKSJON: Etter å ha jobbet med skog i snart 50 år mener Pål Westerbeek at grana produseres ti ganger så mye trevirke som de «bananbjørkene» som i dag står i skogen i Troms. Foto: Leif A. Stensland
STØRRE PRODUKSJON: Etter å ha jobbet med skog i snart 50 år mener Pål Westerbeek at grana produseres ti ganger så mye trevirke som de «bananbjørkene» som i dag står i skogen i Troms. Foto: Leif A. Stensland

Vil ha ungdom til skogplanting

BALSFJORD: Næringskomiteens flertall på Stortinget har bestemt at skogplantingen skal reddes gjennom rekruttering av ungdom til plantingen. Også i Målselv ønskes ungdom velkommen til skogplanting.

Publisert Sist oppdatert

Bare i Målselv ønsker skogmester Asle Lifjell minst 20 ungdommer til planting av furu og gran, i all hovedsak sistnevnte treslag. Målselv har et mål om å plante 1.000 dekar årlig. Et mål man også burde ha i Balsfjord mener Gunnar Kvaal hos Landbruk Nord.

– Det er areal nok til å plante samme mengde som i Målselv, men det er avhengig av hva skogeiere vil, sier Kvaal.

Naturlig forekomst

Han er helt uenig med de som ikke ønsker grana velkommen og presiserer at det er vitenskapelig bevist at grana er en naturlig forekomst over hele landet.

– Grana har gode vekstforhold, og i Troms er vekstforholdene særdeles god da det er godt jordsmonn og godt klima for gran, sier Kvaal.

Største klimatiltak

Han mener at planting av gran samtidig er med på å bedre klimaet.

– Dette er utvilsomt det største klimatiltaket vi har. I følge Miljødirektoratet sin oversikt over utslipp og binding av klimagasser er alle kommuner i Troms klimanøytrale, bortsett fra bykommunene. Desto tettere skog, desto mer karbon bindes. Ja, noen steder gis det ekstra tilskudd for å plante tettere, sier Kvaal.

Etter å ha jobbet med skog hele sitt yrkesaktive liv er han ikke i tvil om at gran og furu er et bedre materiale enn for eksempel bjørk.

– 80 prosent av bjørkeskogen råtner på rot. Det er den som bør tas ut, sier Kvaal.

Gunnar Kvaal hos Lanbruk Nord ber både skogeiere og ungdom som vi plante gran om å ta kontakt. – I Troms er vekstforholdene særdeles god da det er godt jordsmonn og godt klima for gran, sier Kvaal. Arkivfoto

Vil ha planting

Håpet er å få tak i gran og furuplanter i månedsskiftet mai/juni og nå ber han både skogeiere og ungdom som ønsker planting om å ta kontakt.

– De som planter får minimum to kroner per plante som plantes og avhengig av terrenget skal det ikke være problem å plante tusen planter på en dag, mener Kvaal.

Ti ganger mer trevirke

Støtte til grana gir også Pål Westerbeek, som presiserer at gran er et norsk treslag som forekommer naturlig også i Finnmark.

– Det er god kvalitet på vekstforholdene i nord og det er kalkrik jord. Ved å plante gran blir man selvforsynt med skuelast, som plank og bord. Og – grana produserer ti ganger så mye trevirke som de bananbjørkene som i dag står i skogen i Troms, sier Westerbeek.

Han er samtidig opptatt av at skogen blir tatt vare på.

– Skogen binder Co2 og er en fornybar ressurs. Av skog kan vi lage nesten like mange produkter som av olje. Mitt budskap er i så måte at Troms Skogselskap har en jobb å gjøre med å informere om gullegget til skogbruket, sier Westerbeek.

Han mener at Norges best produserende granbestand fins i Bardu og ble plantet for ca. 100 siden.

– I Blåbergskogen står det ca. 100 kubikk på målet. Ta en skogstur dit og bli imponert over verdiskapingen der, sier Westerbbek.

Lær av Målselv

Som opptatt av skog sier han at Balsfjord kommune har mye å lære av Målselv.

– I Målselv er det to skogbruksstillinger, men i fylkets største landbrukskommune Balsfjord har vi i dag ca. 0,2 stilling på skog. Det er skammelig spør du meg, sier Westerbeek.

Han mener det er mange fordeler med å sette nye planter i jorda.

– Det handler om oppbygging av skogressurser i Nord-Norge, samtidig som at skoleungdom lærer seg arbeid. At noen plantefelt er igjengrodd skyldes at det tidligere ble plantet alt for tett. At det skal plantes nye granplanter under ordentlige forhold synes jeg er svært positivt. Det må bli slutt på at det fremstilles som at skogen asfalteres med granplanting, avslutter Pål Westerbeek.

Powered by Labrador CMS