BER OM INNSPILL: Bardu kommune ønsker seg innspill til det foreslåtte betalingsregulativet for bruk av kommunens skuterløyper. (Arkivfoto: Terje Tverås)
BER OM INNSPILL: Bardu kommune ønsker seg innspill til det foreslåtte betalingsregulativet for bruk av kommunens skuterløyper. (Arkivfoto: Terje Tverås)

Vil høre folket om gebyr for skuterløyper

BARDU: Bardu kommune har valgt å legge forslaget til betalingsregulativ for bruk av skuterløyper ut på høring. Høringsfristen er satt til 1. februar.

Publisert Sist oppdatert

Det var i sommer at kommunestyret i Bardu vedtok forskrift om skuterløyper i kommunen. Vedtaket ble senere påklaget av flere instanser, blant annet av Fylkesmannen i Troms, og saken er nå oversendt til Fylkesmannen i Finnmark for klagesaksbehandling. Fylkesmannen i Finnmark har antydet at saken kan være ferdig behandlet innen mars. I påvente av at klagesakene skal avgjøres, fortsetter Bardu kommune arbeidet med å forberede etablering av skuterløypene. Det er utarbeidet et forslag til betalingsregulativ for bruk av skuterløypene, og i desembermøtet i kommunestyret ble det bestemt at dette regulativet skal legges ut på høring. Rådmannen foreslo i utgangspunktet at det skulle koste 800 kroner for et sesongkort som ga anledning til å bruke samtlige av de planlagte skuterløypene. Men da formannskapet behandlet saken i november, ble beløpet redusert. Dette delvis som følge av en diskusjon om selve beløpets størrelse, og delvis som følge av at ei løype er tatt ut. Rådmannen foreslo også ei differensiering som ville gjøre det billigere å bruke bare to av løypene. Dette gjelder de to løypene som allerede i dag er isfiskeløyper. Men ved reduksjon fra 800 til 600 kroner for sesongkort valgte formannskapet å ikke differensiere for bruk av ulike løyper.

Betalingsordning

Rådmannen har bedt om å få avgjøre hvilken teknisk løsning som skal velges for betaling av gebyr for bruk av skuterløypene. Ulike løsninger er skissert, men noen fellestrekk går igjen. Betalingsløsninga er foreslått å være så automatisert som mulig, og den forutsettes nettbasert og eventuelt via SMS. Kommunen har undersøkt betalingsordninger fra noen kommuner i Nordland samt Vinje kommune i Telemark, og rådmannen mener at Vinjes løsning som innebærer å bruke ei ordning via Inatur, kan være den som har størst sikkerhet med tanke på kontinuitet. Formålet med å ta gebyr for bruk av skuterløypene er å finansiere drift av løypene. Rådmannen har stipulert etableringskostnader til rundt 100 000 kroner. Dette fordeler seg på 40 000 til nye skilt, 40 000 til nye tavler, 10 000 til ekstra stikk og 10 000 til trykking. I tillegg kommer driftskostnader som for første driftsår også er stipulert til 100 000 kroner. Av dette utgjør stikking 60 000 kroner, administrasjon og drift av betalingsløsning 20 000 kroner, tilsyn 10 000 og andre kostnader 10 000. Fra andre driftsår forventes kostnadene til tilsyn å øke til 80 000 kroner i året.

Formannskapets forslag til betalingsregulativ:

  • Sesongkort for bruk i alle løyper: 600 kroner
  • Ukeskort: 300 kroner
  • Dagskort: 100 kroner

Innkomne gebyrer skal dekke kostnader ved drift av skuterløyper og betalingsordning. Løypekortet er personlig.

Powered by Labrador CMS