NYE TIDER: Håkstad-grenda vil nye godt av bredbåndstilbudet når fiberkabelen blir strukket gjennom hele Salangsdalen. (Arkivfoto)
NYE TIDER: Håkstad-grenda vil nye godt av bredbåndstilbudet når fiberkabelen blir strukket gjennom hele Salangsdalen. (Arkivfoto)

Vil innhente anbud tross underfinansiering

BARDU: Kommunen starter anbudsprosessen med fiberstrekking i Salangsdalen i samarbeid med Bredbåndsfylket Troms – selv om de mangler rundt 2 millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

Det vil si: Det er ikke sikkert at de mangler så mye – kanskje har prosjektet til og med nok midler til å få realisert utbygginga slik situasjonen er i dag.

Opprinnelig var ei fiberløsning for bredbånd i hele Salangsdalen stipulert til 11,7 millioner kroner. Herav 700 000 fra innbyggerne i egenandel, et kommunalt tilskudd på 4 millioner, kommunale stolper til 900 000 kroner og statlig støtte på vel 6 millioner. Men den statlige andelen gjennom Nkom ble på 3,9 millioner, altså er prosjektet underfinansiert med 2,2 millioner etter dette regnestykket.

For å finne ut hva kommunen ville gjøre videre, hadde de torsdag et møte med Bredbåndsfylket Troms, som sitter på kompetansen og har erfaring fra liknende prosjekt.

Tar det med ro

Konklusjonen etter møtet var klar: Bredbåndsfylket får grønt lys av kommunen til å starte anbudsprosessen umiddelbart. Det betyr at de setter rammen for utbygging rundt 2 millioner lavere enn opprinnelig beregnet og håper å få inn anbudstilbud som kan muliggjøre utbygging likevel.

– Er det tilbydere som kan levere innenfor rammene vi har satt, da er det greit. Hvis noen bare kan levere ut over de rammene vi har, kan vi sannsynligvis trekke anbudet fordi vi ikke har pengene. Da må vi gå noen nye runder.

Det sier næringssjef i Bardu kommune, Lennarth Kvernmo.

Bredbåndsfylket Troms har anbefalt kommunen å sette i gang anbudsprosessen på denne måten. Ifølge Kvernmo har de erfaring med at slike situasjoner tidligere har ordnet seg underveis, og at kommunen «kan ta det med knusende ro».

– De har klart å komme i mål selv med prosjekter som er underfinansiert, sier han.

Forsinket

Alternativet hadde vært å søke om RDA-midler fra fylkeskommuen til restfinansiering. Men det ville forsinket prosjektet med kanskje et halvt års tid.

Får ikke kommunen inn anbudstilbud innenfor de nedjusterte rammene de har satt, kan de vurdere å endre prosjektet fra en tilskuddsmodell til en eiermodell, slik at kommunen kan bygge ut og eie fiberkabelen og så sette bort alt av vedlikehold og innholdsleveranser til en kommersiell aktør. Men da må kommunen finne toppfinansiering til hele prosjektet.

Bredbåndsfylket trenger et par måneder på å utarbeide anbudet. Kvernmo regner med at kommunen i løpet av februar får inn tilbud fra bredbåndsleverandørene, og at han da eventuelt kan si noe mer om når arbeidet med å levere hurtig bredbånd fra salangengrensa til Bones kan ta til.

Powered by Labrador CMS