UFORMELT: Integrering kan være noe så enkelt som en uformel prat over en kaffekopp. Lise Tråsdahl (f.v.), Trine Markhus, Nils Foshaug, Gunn Elvebakk, Bente Pedersen og Wenche Kanstad håper mange melder seg på som flyktningguide/målselvvenn for våre nye landsmenn.
UFORMELT: Integrering kan være noe så enkelt som en uformel prat over en kaffekopp. Lise Tråsdahl (f.v.), Trine Markhus, Nils Foshaug, Gunn Elvebakk, Bente Pedersen og Wenche Kanstad håper mange melder seg på som flyktningguide/målselvvenn for våre nye landsmenn.

Vil integrere med kaffebesøk og gode vennskap

BARDUFOSS: Frivilligsentralens og flyktningekontorets prosjekt «Målselvvenn» har hatt noe laber påmelding siden oppstart for rundt ett år siden. Nå samler flere krefter seg for å få akkurat deg til å bli en god venn og guide for våre nye landsmenn.

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke lett å etablere seg i et nytt land med ukjent språk og andre tradisjoner enn man er vant til. Å ringe legen, melde barna inn i skolen eller å lære seg språket kan være vanskelig på egen hånd, selv om man går på språkopplæring. Målselv kommune får stadig nye bosatte flyktninger som skal etablere seg og skape seg en ny fremtid her. Mange av dem har bodd kort tid i landet og kan lite norsk. Andre kan språket, men Målselv blir helt ukjent for dem. I begge tilfeller kan det være greit å ha en norsk venn som kan gjøre overgangen til det nye livet lettere. Nå har Målselv Røde Kors, frivilligsentralen, kirka og flyktningetjenesten etablert ei arbeidsgruppe for integrering. Sammen skal Wenche Kanstad, Bente Pedersen, Lise Tråsdahl, Gunn Elvebakk og Trine Markhus jobbe for at flere innbyggere i Målselv melder seg som flyktningguide/målselvvenn.

– Det er enorme muligheter å bli kjent med folk man ellers ikke ville blitt kjent med. Det åpner seg en helt ny verden, sier Elvebakk.

En flyktningguide/målselvvenn er en person eller familie som kobles opp mot en flyktning for å gi dem en lettere inngang til samfunnet. I resten av saken blir disse referert til som en venn. De som er nye i kommunen går på norskkurs, de prøver å ta førerkort, de leter etter jobb, og de må ha andre praktiske ting på plass. En venn kan hjelpe dem ved å vise eller forklare hvordan man ringer legen, hvordan man skriver en jobbsøknad, eller hvordan man måker snø på mest effektiv måte. I tillegg kan en venn lettere få en flyktning integrert i samfunnet ved å dra på aktiviteter sammen.

– Du blir en veiviser inn i det norske samfunnet. Man kan vise hvordan ting fungerer, uten at man gjør arbeidet for dem, sier Kanstad.

De aller fleste flyktninger ønsker kontakt med nordmenn, men vi er som kjent et forholdsvis reservert folkeslag. Derfor er det å være en frivillig venn en fin mulighet for både nordmenn og flyktninger og bli kjent med hverandre, da de kobles opp mot interesser. En fotballglad ungdom kan derfor kobles opp mot en fotballglad flyktning, og man har automatisk noe til felles. Pedersen understreker at å være en venn ikke krever mye energi.

– Det skal ikke være et tiltak man må sette av fritida til. Få dem med på hverdagslige gjøremål som å gå en tur, grille, ta en kopp kaffe eller å måke snø, sier hun.

Ideelt ser de for seg at man treffes to ganger i måneden, men man kan gjerne treffes oftere. Jo oftere man treffes, jo lettere blir det for flyktningen å bli integrert. Blant annet fordi de lærer språket fortere.

– Norsk er nøkkelen til å bli integrert, sier Markhus.

Torsdag var ordfører Nils Foshaug invitert av etableringsgruppa for å vite mer om integreringsprosjektet. Han mener det er et viktig arbeid som gjøres.

– Det er viktig å ta imot folk på riktig måte. Hvis du ser det i et stort perspektiv, så har Norge behov for gode historier. Norge AS trenger folk i arbeid og til å bidra, men hvis vi støter dem fra oss, så vil de ikke være interessert i å bidra, sier han.

Lørdag ettermiddag om to uker inviterer de alle som ønsker å vite mer om flyktningguide/målselvvenn til et uforpliktende informasjonsmøte i lokalet til voksenopplæringa på Bardufoss. Her kan man spørre om det man lurer på, og man kan melde seg som venn dersom man ønsker. Lørdagen etter det holder Røde Kors et flerkulturelt kurs for de som har meldt seg som frivillig. Allerede nå er det mulig å melde sin interesse som frivillig, ved enten å kontakte Tråsdahl i Frivilligsentralen eller Pedersen i Røde Kors.

– Vi håper kjempemange vil melde seg på og være del av gode historier, sier Pedersen.

Powered by Labrador CMS