VIS DEG FREM: Det italienske selskapet Consorcio Italia 2000 har fått i oppdrag å bygge lignende kraftlinje som den som kan skimtes i bakgrunnen. Sigbjørn Sørensen (t.v), Lennarth Kvernmo og Arild Nordahl oppfordrer store og små bedrifter til å skrive seg opp på leverandørlista før selskapet kommer. Foto: Malin C. S. Myrbakken
VIS DEG FREM: Det italienske selskapet Consorcio Italia 2000 har fått i oppdrag å bygge lignende kraftlinje som den som kan skimtes i bakgrunnen. Sigbjørn Sørensen (t.v), Lennarth Kvernmo og Arild Nordahl oppfordrer store og små bedrifter til å skrive seg opp på leverandørlista før selskapet kommer. Foto: Malin C. S. Myrbakken

Vil kraftsamle lokalt næringsliv

BARDU: Det er ikke lenge før bygginga av den nye 420 kV kraftledninga fra Ofoten til Balsfjord begynner. Nå oppfordrer partene i «Dialogen» næringsdrivende om å føre seg opp på ei felles leverandørliste.

Publisert Sist oppdatert

– Vårt mål er å vekke regionens næringsliv og få dem til å se at her ligger det et potensial, sier næringssjef i Bardu kommune, Lennarth Kvernmo.

Statnett har konsesjon til å bygge kraftlinja. To italienske selskap har fått i oppdrag å utføre arbeidet. Det er selskapet Consorcio Italia 2000 som skal jobbe med kraftlinja fra Kvandal til Bardufoss og fra Bardufoss til Balsfjord. Etter planen skal bygginga begynne i sommer og avsluttes i løpet av 2017. I den forbindelse har næringsavdelinga ved Bardu kommune, Visit Bardu og Bardu utvikling SA (BUSA), heretter omtalt som Dialogen, satt i gang arbeidet med å utvikle ei leverandørliste. BUSA har det operative ansvaret og har satt ut oppgaven til Bardu Media. Næringsavdelinga i kommunen fungerer som tilrettelegger.

– De trenger mye support, og det håper jeg de finner her. De vil ha behov for alt fra frisør til vedlikehold av maskiner, sier Arild Nordahl i Bardu Media.

Stort potensiale

Da Statnett bygde kraftlinje i Hardanger, var prosjektet kostnadsstipulert til en milliard kroner. Av dette ble 200 millioner kroner fakturert lokalt og regionalt. Prosjektet Ofoten–Balsfjord er kostnadsstipulert til mellom 3,4 og 3,7 milliarder kroner.

– For Ofoten–Balsfjord vil nok ringvirkningene overgå dette, lokalt og regionalt, men det fordrer selvfølgelig at kompetansen er til stede. Det vi ser så langt, ser veldig bra ut. Det er lokale og regionale bedrifter som kan skilte med solid kompetanse og som også er konkurransedyktig, sier pressesjef i Statnett, Berit Erdal.

Det italienske selskapet har uttrykt et ønske om en slik leverandørliste som Dialogen jobber med. De regner med å ha første utkast klart i løpet av neste uke. Selskapet har gitt uttrykk for at de ønsker å oppholde seg i Bardu kommune under prosjektet.

– Bardu er interessant for dem av to grunner: Vi har tatt initiativ til tilrettelegging av prosjektet, og vi ligger cirka midt i strekninga hvor kraftlinja skal bygges, sier Kvernmo.

Alle tre er enige om at det ligger et stort potensiale for næringslivet dersom selskapet slår seg ned i kommunen. Dette er et prosjekt som strekker seg over flere år, og det vil derfor legges igjen en god del penger på varer og tjenester i kommunen.

Fremtidige prosjekter

Leverandørlista er ikke bare forbeholdt leverandører i Bardu, men leverandører fra alle de syv kommunene som blir berørt av kraftlinjebygginga. Så langt har 26 leverandører fra fem kommuner skrevet seg opp på lista, men Dialogen håper mange flere vil skrive seg opp.

– Det vil være et glimrende verktøy for de syv kommunene for fremtidige prosjekter, sier Kvernmo.

De understreker at dette er ei levende liste som også skal brukes til andre prosjekter. De ønsker å utvikle lista til en webportal, der også andre selskaper kan gå inn for å se hvilke tjenester og kompetanse som finnes i regionen. Ingen bedrift er for liten til å være med.

– Det er muligheter selv for en liten bedrift, men de må kjenne sin besøkelsestid og være på hugget, sier daglig leder i Visit Bardu, Sigbjørn Sørensen.

Dette er et omfattende arbeid som krever en del ressurser, og Dialogen har søkt økonomisk støtte fra kommunen til å utvikle en webportal. Bedrifter som ønsker å være med på lista, må betale en egenandel på 1000 kroner, samt 500 kroner per år. Dette mener Dialogen er billig reklame med tanke på de økonomiske fordelene de kan få ut av det. Nå håper de at så mange som mulig vil føre seg opp så de kan levere en så komplett liste som mulig til Consorcio Italia 2000. Selskapet har også uttrykt et ønske om å leie bolighus i Bardu, og Kvernmo oppfordrer dem som har ledig hus til å ta kontakt med næringsavdelinga.

– Det viktigste er at vi får aktørene til å slå seg ned i regionen. Da kjøper de varer og tjenester hos oss, avslutter Kvernmo.

Powered by Labrador CMS