UNDERSKRIFTSKAMPANJE: Arild Thobiassen og Frank Tore Johansen er talspersoner for Skolevas venner som nå krever en bredere utredning i forbindelse med planene om et småkraftverk i elva. De er imot planene og har samlet 53 underskrifter imot utbyggingen. Foto: Terje Tverås
UNDERSKRIFTSKAMPANJE: Arild Thobiassen og Frank Tore Johansen er talspersoner for Skolevas venner som nå krever en bredere utredning i forbindelse med planene om et småkraftverk i elva. De er imot planene og har samlet 53 underskrifter imot utbyggingen. Foto: Terje Tverås

Vil kreve flere utredninger for Skoelva

BARDU: Skoelvas venner mener hensynet til friluftsliv og naturmangfold ikke er godt nok utredet i forbindelse med planene om utbygging av et småkraftverk i elva.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag kveld var det folkemøte på Nedre Bardu skole om kraftverkplanene i Skoelva. 33 kom på folkemøtet. Det var både motstandere mot planene og representanter for grunneierne som ønsker kraftverkutbygging i området med på møtet. Også en representant for Barduelvas venner var til stede.

Arild Thobiassen i Skoelvas venner, som var en av initiativtakerne til folkemøtet, sier at de på møtet gjennomgikk prosjektet og utbyggingsplanene.

– Vi gikk igjennom våre momenter imot utbyggingen. Vi fikk høre hva representanten for Barduelvas venner sa, og så var to av tiltakshaverne til stede og la fram sin sak. Det ble en god balanse. Vi hadde en runde både med spørsmål og med svar, sier Thobiassen.

Vil hindre utbygging

Skoelva er en del av den såkalte «Bardupakken» med fem planlagte småkraftverkutbygginger. NVE har satt en høringsfrist til 1. februar dersom noen har innspill til prosjektene. Kommunen vil behandle saken i kommunestyret og har satt en egen frist for innlevering dit til 31. desember. Thobiassen sier at Skoelvas venner kommer til å sende innspill til planene om utbygging.

– Vi søker folkelig støtte imot planene om småkraftutbygging i Skoelva. Vi ønsker å hindre utbygging, og vi har satt i gang en underskriftskampanje som har samlet 53 underskrifter imot planene, sier han.

Vil ha bredere utredning

Thobiassen, som er talsperson for Skoelvas venner, sier at de i innspillet sitt kommer til å påpeke at de synes klimahensyn og naturhensyn ikke er godt nok veid opp imot hverandre i saken.

– Vi vil nok kreve flere utredninger, for vi synes saken hittil ikke er godt nok utredet, sier Thobiassen.

Motstanderne mot kraftverkutbyggingen synes utredningene hittil berører et for snevert område. De mener det må utredes innvirkning på et langt større område i dalen. Blant annet området fra der man tenker å bygge kraftstasjonen og nedover elva.

Det er kraftselskapet Nordkraft Vind og Småkraft AS i Narvik som vil bygge småkraftverk i Skoelva. Tre grunneiere i området vil gi selskapet disposisjonsrett over fallrettighetene til småkraftverket.

Viktig friluftsområde

– Troms fylkeskommune har i samarbeid med Bardu kommune og frivillige organisasjoner gjort en omfattende kartlegging og verdivurdering av friluftsområdene i fylket og i Bardu, og der står det at Skoelva tilhører området Skoelvdalen – Sundlifjellet, som har fått høyeste verdi som viktig friluftsområde. Det vil vi si noe om i våre kommentarer. For dette burde vært vurdert. Skoelvmunningen er dessuten et fredet område. Man mener at dette området ikke vil bli påvirket av kraftverkutbyggingen, men vi vil likevel ha det undersøkt, sier Thobiassen.

Han mener det kommer til å bli en annen elveføring i Skoelva dersom et kraftverk kommer på plass.

– Vi vil vite hva akkurat det vil få av betydning for fisken i elva, sier han. Thobiassen mener det blir et spørsmål om klimagevinst satt opp i mot naturødeleggelser i Skoelva.

– Vi kom ikke noe nærmere et kompromiss på folkemøtet. Vi er i hver vår bås, forteller han og viser til dem som er imot og dem som vil ha kraftverk i elva.

Powered by Labrador CMS