ENGASJERT: Liv Krogstad mener det er viktig at «Musikkens far» ikke går i glemmeboka for kommende generasjoner. Foto: Malin C. S. Myrbakken
ENGASJERT: Liv Krogstad mener det er viktig at «Musikkens far» ikke går i glemmeboka for kommende generasjoner. Foto: Malin C. S. Myrbakken

Vil minnes «Musikkens far»

BARDU: Bardu musikkråd ønsker å hedre «Musikkens far», H. C. Olsen med et minnesmerke. Med seg på laget har de Alvin Jensvold.

Publisert Sist oppdatert

Det lyser i øynene til Liv Krogstad fra Bardu musikkråd når hun forteller om H. C. Olsen, mannen som grunnla Bardu musikkforening i 1944. Den sterkt musikkinteresserte mannen kom til bygda i 1921,hvor han ble mest kjent som lærer og klokker. Fritida viet han til musikken, og han var musikalsk leder for Freidig mannskor, Bardu musikkforening og Setermoen skolekorps samtidig. På kontorveggen til Krogstad henger et stort bilde med en grafisk framstilling av et minnesmerke og plakett med navnet Hans C. Olsen, signert av Alvin Jensvold. Krogstad sier hun blir glad når hun ser på det, og synes det får fram musikken og essensen av «Musikkens far». Det er to år siden Bardu musikkråd først bestemte seg for at de noe måtte gjøres før han blir glemt.
– Han er en person som musikklivet i bygda har mye å takke for. Vi synes det er viktig at det han gjorde for musikklivet i Bardu, ikke går i glemmeboka for etterslekta, sier Krogstad.
De begynte derfor å se på muligheten for å minnes Olsen med et monument, og kom fram til at Alvin Jensvold var rette personen å alliere seg med. Han har sitt navn på mange utsmykninger i Bardu, men foreløpig ingen tredimensjonale skulpturer.

Lysskulptur

Resultatet av samarbeidet så langt henger på veggen til Krogstad, og nå gjelder det å samle inn penger slik at minnesmerket kan realiseres. Det skal plasseres i aulaen på Setermoen skole, et sted H. C. Olsen hadde sterk tilknytning til. Jensvold ønsket å bruke lys i skulpturen for å skape et levende minnesmerke.
– Den lages for det meste i pleksiglass og akryl, og skal være belyst innefra via led eller fiberoptikk. Den har en indre kraft og skaper på en måte energien selv, sier Jensvold.
To av sønnene hans er også med på prosjektet. Hovedforma ser ut som ei harpe, men i stedet for to armer har den fem som står litt asymmetrisk i forhold til hverandre. Det skal gå strenger fra bunnen av skulpturen og helt opp til taket. Disse mener Krogstad minner om ei notelinje, og det er disse linjene som skal lyse.
– Vi bor en plass der det er mørkt halve tida, så det er veldig viktig å bruke lyset. Det har vi vært litt lite flink til i Nord-Norge, mener Jensvold.
Han husker selv H. C. Olsen fra da han var elev på Setermoen skole.
– Vi så mannen hver dag og visste at han var en sterk sjel i musikklivet, sier Jensvold.

Finansiering

Forprosjektet er ferdig, og nå er det bare pengene som mangler for at minnesmerket kan bygges. Totalt må Bardu musikkråd klare å samle inn 250 000 kroner, noe de håper å få til gjennom sponsormidler.
– Vi vil gå ut til bedrifter, organisasjoner og privatpersoner for å få inn midler for å finansiere det, sier Krogstad.
Det er nedsatt ei økonomigruppe med representanter fra Freidig mannskor, Musikkforeninga, Bardu barokk og Blandakoret som skal jobbe med å få sponsorer. I tillegg regner Krogstad med at vårkonserten i juni blir en såkalt prosjektkonsert til inntekt for minnesmerket.
– Jeg håper vi klarer å engasjere bygda, og at den vil støtte opp og bidra med det økonomiske slik at vi får det i havn. Vi er så glad og fornøyd med konseptet til Alvin at vi er nødt til å få det til på et vis. Det betyr mye for sang- og musikklivet, sier Krogstad.
Dersom alt går etter planen, blir det avduking av minnesmerket til neste vår.

Powered by Labrador CMS