BØR REGISTRERES: De tyske forsvarsverkene på Gullhav er noen av kulturminnene som kan havne i en kommunal kulturminneplan. Foto: Morten Kasbergsen
BØR REGISTRERES: De tyske forsvarsverkene på Gullhav er noen av kulturminnene som kan havne i en kommunal kulturminneplan. Foto: Morten Kasbergsen

Vil registrere flere slike

MÅLSELV: Midt-Troms museum vil lage en kulturminne­plan for Målselv. Nå søker de om 100 000 kroner til arbeidet.

Publisert Sist oppdatert

Søknaden er adressert til kul­tur­etaten i Troms fylkeskommune.

«På vegne av Målselv kommune søker Midt-Troms mu­seum om 100 000 kroner til nyregistrering av kulturminner og assosiert planarbeid», skriver dir­ektør Lisa Gay Bostwick.

Hovedmålet med registreri­ngen er å gjøre kultur­minnene mer tilgjengelig for folk flest. Et viktig delmål med arbeidet er å få laget en kulturminneplan i Målselv.

«Kommunen har en rekke kul­turminner som ikke er registrert og systematisert. Målselv kommune, Midt-Troms museum og Målselv historielag vil kart­legge disse i samarbeid», skriver hun.

Blant kulturminnene finner vi blant annet krigsminner.

«I dag er det byggevirksomhet og industriell virksomhet i disse områdene, slik at det er spesielt viktig å kartlegge disse kultur­minnene nå», skriver Bostwick.

Målselvs historie handler om mye mer enn krigsårene mellom 1940 og 1945. Kulturminner innen håndverk, småindustri, vannkraft, bergverk og sam­ferdsel skal også systematiseres.

«Andre kulturminner en øns­k­er å registrere er av økonomisk karakter. Eksempelvis gjelder det­te spor etter oppgangssager, møller og kvernhus, vannkraft, jord­bruk, skogbruk, fiske og fan­gst. Målselva med nasjonalfossen har tidligere vær hovedpulsåra i dalen. Kart­legging av kultur­min­ner langs elvebredden med de gamle støene, bryggene og krysningspunktene samt gamle veier og broer vil bli prioritert», skriver hun.

Arbeidet vil pågå med alt fra planlegging, folkemøter, politisk behandling og formidling i hele 2014.

Powered by Labrador CMS