Ordførerkandidat Regina Alexandrova i Bardu Høyre:

ERFAREN: Regina Alexandrova har i perioder sittet på Stortinget og stiller nå som ordførerkandidat for Høyre i Bardu. Foto: Terje Tverås
ERFAREN: Regina Alexandrova har i perioder sittet på Stortinget og stiller nå som ordførerkandidat for Høyre i Bardu. Foto: Terje Tverås

Vil samle alle elever i én skole

BARDU: Bardu Høyre vil legge ned grendeskolene i Nedre og Øvre Bardu og bruke gevinsten på for eksempel idrettsbygg, eldreomsorg og ny dementavdeling på Barduheimen.

Publisert Sist oppdatert

Kandidaten:

Navn: Regina Alexandrova
Alder: 52 år
Bosted: Nedre Bardu
Parti: Høyre

– Hva er det viktigst for deg/dere å få gjennomført de fire neste årene?
– Å få bygget den nye skolen som skal være et samlingspunkt for alle elever i Bardu. Vi tror det vil være den beste løsningen for bygda og ungene. Den ny skolen bygges for å ha plass til alle elever i Bardu. Både i Nedre Bardu og Øvre Bardu er det familier som ønsker seg en felles skole, noe de synes er vanskelig å fronte. Det har jeg full forståelse for. Dette er en krevede sak som berører mange. Med én felles skole frigjøres det ifølge rådmannen oppimot 13 millioner per år. Det betyr at vi kan disponere disse millionene på tiltak til for eksempel ungdommen og idrettsbygg, til å løfte eldreomsorg, til å gjøre noe med Barduheimen og til å utrede og bygge en ny dementavdeling. Mange viktige tiltak som vil bety mye for mange.

– Hva er det viktigst for deg/dere å sørge for at ikke blir gjennomført de fire neste årene?
– Vi vil ikke gjeninnføre eiendomsskatt.

– Hva vil du/dere gjøre med skolestrukturen i perioden?
– Vi har tro på at én skole vil være det beste for bygda og for elevene. Det er et tøft valg som ikke har vært enkelt, men vi tror på den løsningen.

– Hva vil du/dere gjøre med eiendomsskatten i perioden?
– Ikke gjeninnføre eiendomsskatt som vi har bidratt til å fjerne.

– Hvilke(t) parti er det naturlig for deg/dere å samarbeide med i kommunestyret?
– Vi har ikke inngått avtale med noen for den neste fireårsperioden, men vi har hatt et veldig godt samarbeid med Senterpartiet i perioden som har vært. Så får diskusjonen komme etter valget.

– Hva er din beste egenskap som politiker?
– Jeg har høy gjennomføringsevne. Vi har mange saker på programmet, to tredeler av programmet er nye tiltak som vi ønsker å gjennomføre, og jeg håper vi får gjort mye. Jeg håper også å bidra til et godt samarbeid med alle partier og være en god ambassadør for bygda.

– Hva vil du bli husket for etter din tid som ordfører?
– Åpen og samlende, fått gjennomført mye til det beste for bardusamfunnet og bidratt til å videreutvikle kommunen.

– Bardu Høyre setter kostnader, 10 millioner, opp mot det å opprettholde grendeskolene. Kan tilhørigheten til grendeskolene og trivselsfaktoren i grenda egentlig tallfestes og vurderes som en kostnad «som kan brukes på tiltak som kommer flere i Bardu til gode», som det står i partiprogrammet?
– Vårt hovedfokus har hele tiden vært elevenes beste ved at vi får en ny skole med nye lokaler, nye tekniske hjelpemidler og at vi kan samle lærerkapasitetene og bruke den på en bedre måte enn i dag. En følge er at man frigjør midler. Skulle vi beholdt Nedre og Øvre Bardu skole, måtte det gjøres noe med gymsalen begge steder, det betyr økte kostnader på oppgradering. Vi politikere må kunne ta de vanskelige avgjørelsene og se det i et helhetsperspektiv. Det mener jeg vi gjør her. Og, noe av det som er en utfordring med små grendeskoler, er at det alltid vil være noen som ikke finner sin bestevenn. Jeg kan veldig godt føle på det å være den som står utenfor. Det unner jeg ingen, kan vi bidra til å forebygge det, har vi gjort mye.

– Innebærer forslaget om å legge ned grendeskolene at dere frir til velgermajoriteten på Setermoen, på bekostning av utkantvelgerne i Bardu?
– Nei, det har ikke vært et tema i det hele tatt. Vedrørende Nedre Bardu skole, for eksempel, så er spørsmålet om det er riktig å opprettholde en skole for 24 elever i år og enda færre til neste år og enda færre året etter det - er det faglig forsvarlig for elevene? Det må også være krevende for lærerne å skulle opprettholde et læringsmiljø for så få elever. Det er ikke slik at utkantene ikke er verdt noe. Vi oppfatter også at de ansatte på grendeskolene vil ha tydelige svar på hva slags standpunkt vi har i denne saken. Vi er tydelig på det nå, og det var vi også ved forrige valg. Det kommer ikke som noen overraskelse på noen.

– Bardu Høyre vil se på muligheten for en «matsvinn-ordning» som kan gi et skolemattilbud. Hva ligger i det?
– I Tromsø har de en ordning hvor de får mat fra matbutikker, som går ut på dato. Vi ønsker å se om dette også er mulig i Bardu gjennom en samarbeidsavtale med matbutikkene her, eventuelt butikker utenfor Bardu. Det blir et kjøkken på den nye skolen, og vi vil se på muligheten til å lage skolemat av mat som går ut på dato. Dette er både en miljøvennlig og rimelig måte å bruke ressurser på.

– Bardu Høyre vil ha smartboliger klar de neste fire årene. Kan du utdype det nærmere?
– Det er satt av 45 millioner til å bygge smartboliger. Dette skal være et tilbud til dem som er for syke til å bo hjemme, men for friske til å bo på institusjon. En god løsning for at eldre skal kunne bo hjemme lengst mulig. Boligene vil være utstyrt med teknologi som kan bidra til å gjøre hverdagen enklere samtidig som man får oppfølging fra kommunen.

– Bardu Høyre vil omgjøre deler av kraftfondet til mikrolån for nyetablerere og for ekspansjon. Kan du gi eksempel på det?
– Vi har snakket med næringslivet, og flere har gitt tilbakemelding på at det kanskje ikke er like heldig å bare dele ut penger. Vi vil ha en ordning der nyetablerere eller bedrifter med ekspansjonsplaner kan få et mikrolån i kommunen med gode betingelser. På denne måten kan vi hjelpe flere for det samme beløpet som vi i dag deler ut. Men da må vi også regulere statuttene for kraftfondet.

– Bardu Høyre vil styrke klimasatsing i kommunen. Hva betyr det?
– Ved alle typer anbud vil vi at klima skal være en del av det som skal vurderes så langt der er fornuftig og realiserbart. Når man for eksempel skal bytte ut biler til hjemmetjenesten, vil vi at det skal være miljøvennlige kjøretøy. Vi ønsker også at det skal være et fotavtrykk i måten man tenker på når det gjelder forvaltningen i kommunen. Høyre ønsker et bardusamfunn med større miljøfokus, både i kommunen, i samarbeid med det private næringslivet og innbyggerne. Alle må være med og bidra for å redusere klimaeffekten.

Bardu Høyre vil:

- Beholde SFO og barnehage i Nedre Bardu og beholde barnehage i Øvre Bardu
- Ha en aktivitetsleder for eldre, gjerne i samarbeid med etablerte organisasjoner og frivilligsentralen
- Ha en prøveordning med åpent svømmebasseng hele året
- Sikre nye arealer til næringsetableringer
- Sammen med næringslivet lage en reiselivsplan for kommunen

Bardu Høyres liste:

1. Regina Nargis Alexandrova
2. Peder Eide Mogaard
3. Gry A. B. Brandvoll
4. Kjetil Aasvang
5. Monica Olaisen
6. Ivar Solheim
7. Anja R. Vedal
8. Joachim Strømseth
9. Emma K. M. Walle
10. Sondre M. Solli
11. Eli A. Duda
12. Hans Egil Pettersen
13. Gitte Øgård
14. Vidar Sæther
15. Inge Alstad
16. Amalie Siljebråten
17. Arne Nergaard
18. Anna K. W. Nordli
19. Benjamin Furuly
20. Toril K. Bergholt
21. Harald Kristiansen
22. Morten Hansen
23. Morten Hanstad
24. Daniel A. Olsen
25. Lars Fossberg

Powered by Labrador CMS