EM-STERK: Robin Rognmo føler seg sterk før sitt siste juniormesterskap. I Skopje i Makedonia håper han å kunne kjempe seg fram til medaljekamp. Foto: Ivar Løvland
EM-STERK: Robin Rognmo føler seg sterk før sitt siste juniormesterskap. I Skopje i Makedonia håper han å kunne kjempe seg fram til medaljekamp. Foto: Ivar Løvland

Vil slå fra seg under EM

TAKVATN: Robin Rognmo har en drøm før europamesterskapet i kickboksing. Den innebærer en medalje rundt halsen etter endt mesterskap.

Publisert Sist oppdatert

–Jeg reiser ned for å vinne medalje. Det tror jeg alle som stiller i EM har som mål, men det er mye som kan spille inn. Både hvem man trekker på veien i mesterskapet, og ikke minst dagsform. Jeg reiser for å vinne kamper, og håper jeg klarer det, sier Robin Rognmo.

18-åringen fra Takvatn er klar for sitt aller siste juniormesterskap som kickbokser. Neste lørdag, dagen da finalen i minus 74-kilosklassen går i pointfighting, fyller han 19 år. Da er han som senior å regne, men skulle det være at han er én av de to i finalen, får han lov til å gå finalen. Som junior.

– Jeg gleder meg, og har ennå ikke begynt å få nerver. Men de kommer nok, sier Robin.

Han er ikke fornøyd med egen sesong så langt i år. Derfor vil det nok være en solid overraskelse om han skulle være så god at han er finaleklar om ei drøy uke. Internasjonalt er det bare i stevnet i Nederland i vår at det har gått som planlagt. Hverken i Ungarn eller i Italia i vår og sommer gikk det helt som han hadde håpet, men nå føler han at formen er akkurat slik det skal være før europamesterskapet.

Får fire t-skjorter

Mesterskapet går i Makedonia, nærmere bestemt i Skopje. Dit reiser han lørdag. En tur som alene koster 18-åringen rundt 15-20 000 kroner. Det eneste han får fra forbundet nasjonalt, er fire t-skjorter. Resten må han dekke selv. Både reise og opphold. Det gjør at han ikke har råd til å ha med noen egen trener fra klubben til mesterskapet.

– Det koster veldig mye å satse for fullt, og denne turen er av de aller dyreste. Det er bare de på landslaget som får dekt litt av utgiftene sine, og det blir litt rart å ikke ha Flemming eller Paul på sidelinja, sier han.

De to nevnte, med etternavnene Gjerdrum og Kongsvold, er hans trenere og de største ildsjelene bak Øverbygd kickboxingklubb.

Dyrt å reise

Totalt regner han med at det går med kanskje opp mot 80-90 000 kroner til reiser og opphold nasjonalt og internasjonalt denne sesongen.

– Jeg får litt støtte fra noen sponsorer, og er takknemlig for det, men det er dyrt å drive med denne idretten, sier Robin Rognmo.

Da er det godt å kjenne at formen er god, bare dager før det braker løs. Søndag er det innveiing, og mandag trekkes kampene for de 14 utøverne i klassen. Tirsdag går han den første kampen i europamesterskapet.

– Jeg har ikke villet se på hvem det er som er påmeldt. Først når jeg ser hvem jeg er trukket opp mot, vil jeg studere motstanderen for å være best mulig rustet til kampen. Skulle jeg ha analysert alle motstanderne før mesterskapet, ville jeg bare blitt mer nervøs, sier Robin Rognmo.

Studerer på nett

Han bruker Youtube for å studere sine motstandere. Slik prøver han å finne deres svakheter og styrker, og utnytte dette til egen vinning.

– Det er slik alle gjør det, sier Robin.

Han synes selv at han er blitt bedre med armbruken, etter det var bein og spark som var hans styrke tidligere. Svakheten er nok at få tilstrekkelig gode sparringspartnere på hjemlig nivå gjør at den defensive jobben ikke er så god som den burde vært. Før et internasjonalt mesterskap mot bare gode motstandere.

Trengte pause

Unggutten har nærmest jobbet i ett mot europamesterskapet i Makedonia, etter at det ble exit fra verdensmesterskapet i første kamp sist høst. Den lange ferden mot et nytt mesterskap har tatt på, og motivasjonen fikk en liten knekk etter det siste stevnet i Italia. En liten pause på to-tre uker i sommer hjalp da på. Da kom motivasjonen og lysta til å gjøre sitt aller beste tilbake, og høsten er blitt brukt godt. Den siste finpussen ble lagt på ei samling med landslaget i Oslo forrige helg.

– Da fungerte det veldig bra. Jeg er ekstremt godt fornøyd med den, sier Robin.

Han mener han nå er bedre som kickbokser og bedre forberedt for et internasjonalt mesterskap enn tilfelle var i fjor før VM. Samtidig har han gått opp fra minus 69 til minus 74 kg.

– Jeg har ett år mer med trening i kroppen, har mer rutine og trenger ikke pine vekk kilo for å holde vektklassen. Jeg går nå i en vektklasse som står i stil til min kropp, sier Robin, som ruver 1,78 meter over bakken.

Ingen krise

I fjor ble det rett hjem fra VM etter én kamp. Skulle det samme skje i Makedonia, behøver ikke det bety at mesterskapet er en fiasko for utøveren fra Øverbygd kickboxingklubb. Det avhenger helt av opplevelsen på matta:

– Om jeg går dårlig og taper kampen, da er det dritt. Men taper jeg etter å ha gått en god kamp der jeg føler at jeg har fått ut det jeg kan, vil det ikke være noen krise. Mye avhenger også av trekninga. Man kan være uheldig å få en kommende europamester i første kamp, sier Robin, klar på at han ikke drar til Makedonia for å bli slått ut tidlig:

- Nei, jeg reiser for å vinne kamper!

Powered by Labrador CMS