Sa nei jordmorfølgetjenesten:

HAR IKKE GITT OPP: Selv om Bengt Aspmo (bak t.v.) og resten av Målselv Sp sa ja til å avslutte jordmorfølgetjenesten i forrige uke, vil de ha saken med seg inn i budsjettarbeidet. ARKIVFOTO: Kari Anne Skoglund
HAR IKKE GITT OPP: Selv om Bengt Aspmo (bak t.v.) og resten av Målselv Sp sa ja til å avslutte jordmorfølgetjenesten i forrige uke, vil de ha saken med seg inn i budsjettarbeidet. ARKIVFOTO: Kari Anne Skoglund

Vil ta opp saken igjen når budsjettet skal legges

MÅLSELV: Senterpartiet gikk i forrige uke med på å avslutte jordmorfølgetjenesten. Men de ønsker å presisere at kampen ikke er fullstendig gitt opp.

Publisert Sist oppdatert

20 av 22 kommunestyrerepresentanter i Målselv gikk i forrige uke inn for kommunedirektørens anbefaling om å avslutte jordmorfølgetjenesten. Fra talerstolen sa Bengt Aspmo at Målselv Sp ikke liker det, men de så at det på nåværende tidspunkt ikke lenger gikk å opprettholde tjenesten. Han understrekte at partiet, som gikk til valg på at tjenesten skulle bestå, ikke ga opp. I ettertid sier han til Nye Troms at de vil vurdere gjeninnføring av tjenesten når målselvbudsjettet skal til behandling.

– Vi ønsker å få tjenesten innbakt i budsjettet. Vi vil prøve å få det til. Men forslaget som SV la på bordet i forrige uke, ble for dyrt, sier han.

Pengesekken

Målselv SVs forslag innebar at kommunen skulle ansette to jordmødre, slik at alle lovpålagte oppgaver samt følgetjenesten kunne oppfylles. Aspmo minner om at da følgetjenesten opprinnelig ble foreslått kuttet, var det snakk om å spare omkring 60.000 kroner i året. Nå har forutsetningene endra seg såpass at det fra administrasjonen ble påpekt at det kreves ytterligere ei jordmorstilling for å kunne ha en fullgod følgetjeneste samtidig som alle lovpålagte oppgaver betjenes.

– Med det har utgiftene økt til en halv til trekvart million kroner. Vi mener fortsatt at jordmorfølgetjenesten er ei god investering, og vi liker ikke at vi måtte gjøre vedtaket vi gjorde onsdag. Hadde vi hatt pengene, hadde vi bevilga de tvert. Vi mener også at vi må forhandle videre med Bardu om denne tjenesten, og da slik at vi får en følgetjeneste også i helgene og på helligdager, sier han.

I samarbeidet kommunene hadde, var det bare Målselv som hadde følgetjeneste de nevnte dagene.

Jobber mot Stortinget

Som Aspmo sa fra talerstolen, vil Målselvs største parti jobbe både regionalt og nasjonalt for å ansvarliggjøre helseforetakene, som har ansvaret for jordmorfølgetjeneste for de som bor 90 minutter eller lengre fra fødestedet. Den kampen er de fortsatt innstilt på å ta.

– Dette er noe vi har tatt opp med Kjersti Toppe fra Sp, som jobber med saksfeltet på Stortinget. Vi håper hun får gjennomslag, for dette er et statlig anliggende, sier Bengt Aspmo.

Powered by Labrador CMS