FORFALLER: Den gamle fiskebåten har lenge stått plassert under presenning, men det er ikke nok for å hindre at båten blir i enda dårligere stand. Tormod Løvli og resten av Balsfjord historielag vil nå gjøre noe med saken.
FORFALLER: Den gamle fiskebåten har lenge stått plassert under presenning, men det er ikke nok for å hindre at båten blir i enda dårligere stand. Tormod Løvli og resten av Balsfjord historielag vil nå gjøre noe med saken.

Vil ta vare på MK «Terje»

BALSFJORD: Balsfjord historielag har vedtatt å gi 100 000 kroner for å ta vare på kulturskatten.

Publisert Sist oppdatert

Styret i Balsfjord historielag la fram forslag om støtte til overbygg for den gamle fiskebåten MK «Terje». Et enstemmig årsmøte i historielaget stilte seg 7. mars bak forslaget om støtte, pålydende 100 000 kroner.

Etter at Balsfjord kommune mottok den gamle fiskebåten MK «Terje» i gave for 12 år siden, har ikke båten blitt tilstrekkelig tatt vare på, noe som har ført til at den rett og slett har begynt å råtne.

Viktig kulturskatt

Balsfjord historielag synes det er synd at et stykke av Balsfjords historie skal stå på land ved fjordmuseet på Storsteinnes og bli ødelagt.

– Båten er viktig for historielaget fordi den forteller noe om hva Balsfjord kommune er bygd opp på, og det er småbruk, fiske og fangst. Dette er meget viktig for oss, og jeg synes det er flott av årsmøtet i historielaget å stille seg bak dette forslaget. Båten er bygget i Balsfjord, den er brukt i Balsfjord, og det er her den hører hjemme, sier styreleder i Balsfjord historielag, Tormod Løvli.

De 100 000 kronene skal brukes på et overbygg som skal beskytte båten mot vær og vind.

– Det haster nå med å få båten under tak. Blir det ikke gjort noe med båten i løpet av 2014, ser det veldig dårlig ut for MK «Terje», sier Løvli.

Forutsetninger

I februar i 2012 ble det beregnet at kostnadene med å bygge et permanent bygg kom på 419 000 kroner.

Balsfjord historielag har imidlertid kommet med en forutsetning for at de skal gi pengene til overbygget. Balsfjord kommune og Fjordmuseet må også gi penger til formålet.

– Det er i utgangspunktet deres ansvar å ta vare på båten, men det har ikke blitt gjort. Nå ser det ganske dårlig ut for båten, sier Løvli.

Balsfjordordfører Ole Johan Rødvei har tidligere sagt til Nye Troms at han ikke har noen problemer med å forstå frustrasjonen, og synes det er synd at båten ikke er blitt tatt vare på.

– Det er veldig beklagelig, sa han i desember i fjor.

Har troen

Løvli forteller er skuffet over politikerne i Balsfjord og Fjordmuseet.

– At de ikke har tatt vare på et så viktig stykke historie, det skjønner ikke jeg, sier Løvli, som likevel har troen på at situasjonen nå skal ordne seg.

– Jeg tror vi nå er i gang med noe her, og jeg forventer at også Balsfjord kommune og Fjordmuseet kommer til å bidra for å ta vare på denne kulturskatten, sier Løvli.

Powered by Labrador CMS