OMRÅDE: Det er på dette området ved Bergneset at Balsfjord kommune håper å dra inn storfisk med tanke på industrietablering. Foto: Ivar Løvland
OMRÅDE: Det er på dette området ved Bergneset at Balsfjord kommune håper å dra inn storfisk med tanke på industrietablering. Foto: Ivar Løvland

Vil trekke storlaks til kommunen

BERGNESET: Ordfører Gunda Johansen håper ei utbygging av havneområdet på Bergneset skal lokke en real storlaks på kroken. Gjerne i form av et stort slakteri for oppdrettsfisk.

Publisert Sist oppdatert

– Får vi dette til, og Salmar eller andre aktører vil etablere seg her med lakseslakteri eller annen virksomhet, vil det bety enormt masse for Balsfjord kommune. Det er det ingen tvil om, sier en optimistisk Gunda Johansen.

Ordføreren både tror og håper at Balsfjord ligger langt fremme i kampen om å lokke en stor aktør – eller flere – til Bergneset.

– Jeg føler vi er med på oppløpssida, og vi gjør det vi kan for å gjøre oss attraktive. Jeg tror vi har alle fordeler med beliggenheta til industri- og havneområdet her på Bergneset, sier Johansen.

Hun viser til at Balsfjord har dypvannskai som nå skal utvides betydelig, og europaveien som går rett forbi. Samtidig er det god nærhet til flyplasser i Tromsø og Bardufoss, og et befolkningsgrunnlag i regionen stort nok for å skaffe tilstrekkelig arbeidskraft.

– Vi er midt i smørøyet her. Vi er midt i Troms og midt i Nord-Norge, sier Gunda Johansen.

Vil til Troms

I formannskapet i forrige uke informerte kommunalsjef for plan- og utvikling, Vegar Gystad, på vegne av rådmannen om mulighetene som Balsfjord kommune har når de får planprosessen for Bergneset opp og gå på skinner igjen. Da skal et 100 dekar stort område reguleres ferdig, og av de mulighetene som da finnes, er å tilrettelegge for et stort lakseslakteri på stedet. Kommunen er blant flere som er på frierføtter hos Salmar. Laksegiganten, som er blant verdens største innen lakseoppdrett, planlegger et stort slakteri i Troms, og der er Balsfjord blant kommunene som gjør seg lekker med best mulig tilrettelegging. Sammen med blant andre Sørreisa, Lenvik og Tromsø kommuner.

Salmar sin planlagte fabrikk skal blant annet alene beslaglegge et 60 000 kvadratmeter stort område. På landsbasis er laksenæringa spådd opp mot en femdobling de neste årene.

Var på besøk

På Bergneset skal kommunen regulere et område på østsiden av dagens kaianlegg. Totalt skal kommunen ende opp med ei kaianlegg med 5-600 meter lang kaifront. Der skal det blant annet legges til rette for at Salmar, eller andre aktuelle kandidater, kan bygge fabrikk.

Vegar Gystad og kommuneplanlegger Arne Rydningen var i høst på Salmar sitt anlegg på Frøya i Sør-Trøndelag, og det de fikk se der, imponerte. På flere måter.

– Bare på fabrikken er det flere hundre ansatte. I tillegg kommer det arbeidsplasser i forbindelse med avfallshåndtering, anlegg for is, kasseproduksjon og slike ting. Det er stor knoppskyting med servicebedrifter rundt slike fabrikker, sier kommunalsjef Gystad.

Frøya kommune delte villig sine erfaringer som vertskapskommune for det store lakseslakteriet der.

– Det har vært en utrolig utvikling på Frøya etter Salmars etablering, og kommunen har vokst fra 4000 til nær 5000 innbyggere, sier Gystad.

Ikke låst til en aktør

Han understreket at kommunen ikke må låse seg til Salmar i denne prosessen, ettersom det kan være flere aktuelle kandidater som tenker på å etablere seg i kommunen.

– Men får vi et slikt anlegg, vil det være stort for kommunen, sier Gystad.

– Og får vi det ikke, kan vi få andre etableringer. I slike prosesser er det viktig å være i forkant, sier ordfører Gunda Johansen.

På Frøya går det 40 vogntog ut fra fabrikken i døgnet. Med minst 20 tonn laks på hver av disse. Salmar produserer også 80 000 tonn foredlede lakseporsjoner i døgnet for de store matvarekjedene.

– Vi lærte masse på det besøket som vi hadde på Frøya. Vi har god dialog med Salmar og treffer egentlig på alt som de krever for å etablere seg hos oss, mener Gystad.

Vil kreve innløsning

Bergneset har dypvannskai og ligger sentralt like ved E6. Bare på bruk av vann har Balsfjord sine utfordringer. Et slakteri som det som planlegges, krever 40 liter i sekundet.

– Men vi har funnet ut at fabrikken kan gå på brakkvann, og det har vi tilstrekkelig av, sier kommunalsjef Vegar Gystad og kommuneplanlegger Arne Rydningen.

De vil tilrettelegge for mulig produksjonsvann fra løsmassebrønner på Russeneset der man antar noe sjøvannsinntrenging. Ferskvann vil i tillegg komme fra det private vannverket.

Løsninga for kommunen kan være å legge ei sjøledning fra Russenes og ut til Bergneset om et lakseslakteri vil etablere seg her.

I formannskapet orienterte de om at Salmar trenger plass til et stort landanlegg, der de kan vokse i framtida. Det mener Balsfjord at de har å tilby på Bergneset når området er ferdig regulert. Det kan kreve at kommunen må innløse eiendommer på øst- og sørsiden siden av dagens industriområde.

Det kan også skape utfordringer med Norsk Miljøgjenvinning, som er etablert mellom den gamle europaveien og den nye. Brødrene Karlsen eier også store områder der kommunen nå ønsker å regulere til mer industrivirksomhet. Kommunen er i god dialog med alle aktører og øvrige eiere.

– For oss er det viktig at vi skaper optimisme og fremtidstro i Balsfjord, og det føler vi at vi har på grunn av prosjektene vi jobber med, sier Vegar Gystad.

Plan til sommeren

Rådmannen har grepet tak i prosessen med den planlagte reguleringsplanen for området som startet i 2015, men som snart sporet av. Nå skal plan- og utviklingssjefen sørge for at den kommer tilbake på skinner igjen. Det er det finske selskapet Finnish Consulting Group som står for arbeidet. Det er de samme som hadde sentrumsplan for Storsteinnes.

Planen er at det nye planprogrammet skal være ute på høring innen 15. desember, og at reguleringsplanen skal være ferdig vedtatt før sommerferien 2018. Hele arealet som planlegges, ligger innenfor kommunes arealplan fra 2011 som er satt av til industriformål.

Ordfører Gunda Johansen vil ikke spå når spaden kan settes i jorda for Salmar eller andre på Bergneset:

– Nei, det tør jeg ikke spå, men jeg har god tro på at det kommer til å kunne skje store ting her, sier hun.

– Får vi ikke Salmar til å etablere seg her, vil vi få andre store etablerere hit, sier kommunalsjef for plan- og utvikling, Vegar Gystad.

Det lyktes oss ikke å få kontakt med Salmar for kommentar.

OMRÅDE: Det er på dette området ved Bergneset at Balsfjord kommune håper å dra inn storfisk med tanke på industrietablering.

Powered by Labrador CMS