BRIGADEMARSJ: Neste nasjonaldag kommer kanskje melodien til «Brigademarsjen» ut av Rune Kværnans tuba. Foto: Malin C. S. Myrbakken
BRIGADEMARSJ: Neste nasjonaldag kommer kanskje melodien til «Brigademarsjen» ut av Rune Kværnans tuba. Foto: Malin C. S. Myrbakken

Vil utvide repertoaret

BARDU: Formann Rune Kværnan i Bardu musikkforening etterlyser noter eller lydfiler av «Brigademarsjen» til Brigaden i Nord-Norge. Vi har gode nyheter til han.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere denne måneden ble det lagt ut to gamle avisartikler fra Nordlys på Facebook-sida til Brigaden i Nord-Norge om «Brigademarsjen». 21. februar 1959 kunne Nordlys skrive om «Brigademarsjen som ble vekk». Musikkfenrik Aage Richardsen komponerte marsjen til Tysk­landsbrigaden, men de norske styrkene ble trukket ut av Tyskland før den ble ferdigskrevet. Siden Richardsen var nordlending, ønsket han at marsjen i stedet skulle tilhøre Brigade Nord-Norge, som var direkte avkommer av Tysklands­brigaden. Sangen ble spilt noen få ganger, men så ble den ikke hørt noe mer.

Etter utallige etterlysninger uten hell, bestemte musikkbefalet seg for å prøve lykken i avisen. Og en måned senere kunne Nordlys informere om at marsjen var kommet til rette, etter direkte henvendelse til komponisten.

Saken løst

Nå er det nok en gang mange år siden «Brigademarsjen» har blitt spilt, og det er lenge siden noen har sett notene. Etter å ha sett artiklene på Facebook, fikk formann Rune Kværnan i Bardu musikkforening lyst til finne notene igjen.

– Dette er ei bygd med mye Forsvar, og det var brigade­musikk her en gang, sier han.

Han trekker likheter til Brødrene Dahls «Mysteriet om Karl XIIs gamasjer», som forsvant ut av syne til stadighet. Selv har han vært midt i konfirmasjonsforberedelser og har foreløpig ikke lett etter marsjen selv. Men han håper at avisene kan hjelpe også denne gangen.

Og det har vi gjort. Etter en lettere detektivgranskning, fant Nye Troms fram til arkivet til LKAB Musikkorps i Narvik. Midt mellom andre marsjer sto komponisten Aage Richardsens navn og «Brigade Nord Marsj». Etter en kort telefonsamtale til musikkorpsets leder, ble det bekreftet at marsjen har blitt godt tatt vare på i arkivet deres. Det lyktes ikke Nye Troms å komme i kontakt med Kværnan etter funnet av notene. Men da kan man regne med at det blir nye toner under neste års nasjonalfeiring.

Powered by Labrador CMS