TEGNING: Vilde hadde tegnet situasjonen hun og venninna opplevde rett etter påske, og forklarte det hele til ordføreren.
TEGNING: Vilde hadde tegnet situasjonen hun og venninna opplevde rett etter påske, og forklarte det hele til ordføreren.

Vilde skrev brev til ordføreren da hun nesten ble påkjørt

BALSFJORD: Da Vilde nesten ble påkjørt etter å ha gått av skolebussen i det uoversiktlige Storbukt-krysset, skrev hun brev til ordføreren. Og snart kan 12-åringen bli bønnhørt. Av Vegvesenet.

Publisert Sist oppdatert

Hei. Jeg heter Vilde Mosbergvik og jeg går på Storsteinnes skole. Jeg er 12 år. Jeg bor ved Sagelvvatnet med skillet til Storbukta. Jeg håper dere kan utvide 60-sonen 200 meter lengre bort. Så jeg får en tryggere skolevei. Nå er det 80-sone der jeg går av bussen. Jeg føler meg ikke helt trygg.»

Slik lød brevet som Vilde leverte til ordfører Gunda Johansen tirsdag. Brevet fikk hun ideen til sjøl, etter at hun og ei venninne opplevde en ekkel situasjon rett etter at de hadde gått av skolebussen.

– Vi ble nesten påkjørt, sier Vilde alvorlig.

Kaotisk situasjon

Det var én av de første skoledagene etter påske. Vilde hadde ei jevnaldrende venninne med hjem fra skolen, og gikk av i krysset ved nedre enden av Sagelvvatnet som vanlig. Der må hun krysse fylkesvei 296 for å komme seg inn på Storbuktveien og videre hjem. Knappe 200 meter lengre ned mot Storsteinnes starter 60-sons. Men her, ved krysset, er fartsgrensa 80.

– Det kom én bil fra høyre, mot bussen, og den stoppa. Så var det en annen bil som skulle ut av krysset, og fra venstre kom en lastebil. Den var litt lengre unna, så vi tok sjansen på å krysse veien. Men det ble ekkelt da den ikke stoppa, forklarer Vilde.

Hun og venninna fortalte om opplevelsen da de kom hjem, og det ble ganske klart at jentene hadde opplevd situasjonen som veldig ubehagelig. De vet ikke om sjåføren av storbilen så dem, men uavhengig av dette føltes situasjonen kaotisk og uoversiktlig. Vildes mamma, Åse Mosbergvik, reagerte naturlig nok med redsel.

– Det første man tenker på, er jo hvor galt det kunne ha gått. At ikke 60-sona er strukket forbi krysset, er helt uforståelig. Særlig vinterstid er det et farlig kryss, med høye brøytekanter og mye trafikk, sier hun.

Skrev brev

Vanligvis er det kun Vilde og broren som går av bussen akkurat her. Men det vokser til med unger i området, og snart vil det være flere skoleklare barn. I tillegg brukes bygdehuset ved Sagelvvatn til for eksempel bursdager og karneval, og i slike forbindelser kryr det av unger i samme område.

– Alternativet er å bli med bussen hele veien rundt vannet og gå av på andre sida. Men den turen tar 20 minutter ekstra, og jeg blir ofte kvalm på bussen, sier Vilde.

Etter at Vilde og venninna hadde fortalt om opplevelsen, fikk Vilde selv ideen med å skrive brev til ordføreren. Hun var ikke helt klar over hvem som var ordfører, men det kunne jo mamma Åse hjelpe henne med å finne ut. Hun tegnet også en situasjonstegning og la ved brevet. Tegninga viser hvordan skolebussen, to personbiler og en lastebil passerer gjennom området samtidig som at de to jentene står i veikanten og skal krysse veien.

Tirsdag etter skolen møtte Vilde opp på rådhuset, og fant veien inn til ordførerens kontor.

Skal undersøke

– Jeg synes det er veldig flott at barn og ungdom engasjerer seg og tar tak i slike ting. Trafikksikkerhet er viktig, sier ordfører Gunda Johansen etter at hun har lest Vildes brev og fått situasjonen forklart.

– Det jeg kan gjøre, er å kontakte både Vegvesenet og veisjefen her på rådhuset. Vi skal undersøke om det lar seg gjøre å utvide 60-sona, sier Johansen.

Veien er fylkeskommunal, men den grenser inn på en kommunal vei.

– Det hadde vært en fordel for mange hvis Vegvesenet kunne ha utvidet krysset og laget ei lomme. På den måten ville det også bli tryggere for folk som parkerer i forbindelse med fisking på vatnet, sier Åse Mosbergvik.

Vilde er fornøyd med ordførerens reaksjon.

– Jeg håper det kan bli 60-sone, og det hadde vært fint med et gatelys også. Om vinteren er det bekmørkt, sier Vilde.

Nå gjenstår det bare å vente på svar fra ordføreren og Vegvesenet. I mellomtida håper både Vilde og mamma Åse at bilistene som suser forbi Storbukt-krysset kan ta det med ro.

– Mange som kommer ut av 60-sona, gasser gjerne på med det samme selv om de passerer et uoversiktlig kryss. Jeg skulle gjerne ha sett at folk kjørte mer forsiktig, sier Åse.

Vegvesenet positiv

Ikke lenge etter at Nye Troms har kontaktet Statens Vegvesen, svarer Kurt Mange Stormo at utvidelse av 60-sona kan være svært så aktuelt.

– Ut fra den informasjonen jeg har, ser jeg at det bør ligge til rette for utvidelse av 60-sona i området. Det er snakk om to skilt, og ei endring av sona på bare 250 meter. Men jeg har ikke vært på befaring selv, og må derfor sende forslag til ny skiltplan ut på høring først.

Dette vil bli gjort om kort tid. Hvis hverken Politiet, fylkeskommunen eller kommunen har innvendinger, kan nye skilt være på plass så snart tela er gått.

– Det må også bestilles gravetillatelse slik at man er sikker på at det ikke er kabler i marka der skiltene skal stå. Hvis alt dette går greit, kan det være 60-sone på plass noen uker fram i tid, sier Stormo, som påpeker at fylkesvei 296 ikke har så stor betydning som transportåre at hensynet til de myke trafikantene i dette tilfellet må vike.

Powered by Labrador CMS