NUMMER TO: Denne hannbamsen måtte bøte med livet sent onsdag kveld, da den ble skutt ikke langt unna Polar Park i Salangsdalen. Foto: Privat
NUMMER TO: Denne hannbamsen måtte bøte med livet sent onsdag kveld, da den ble skutt ikke langt unna Polar Park i Salangsdalen. Foto: Privat

Ville ikke tatt bjørnene uten spesialtrente hunder

BARDU: Det er aldri i nyere tid skutt to bjørner i Bardu samme år. Med bjørnejaktas andre fall natt til torsdag er skadefellingslagets jobb i Bardu foreløpig avsluttet.

Publisert Sist oppdatert

– Vi hadde ikke klart å felle de to bjørnene uten hjelpen fra SNO og de spesialtrente jämthundene. De har vært helt avgjørende for oss, sier skadefellingslagets leder, Kristian Hanstad.

Mandag kveld ved 22.30 tiden skjøt jaktlaget en hunnbjørn på minst fire år. Den veide 84 kilo. Dyret er DNA-identifisert som individet TR67. Bjørnen ble skutt ved Skredbekken på Lunde på 60 meters hold.

Sent onsdag kveld lyktes skadefellingslaget på nytt. Som på den første bjørnen ble denne, en hannbjørn på anslagsvis tre år og rundt 90 kilo tung, først observert i Øvre Bardu via et viltkamera ved et sauekadaver som var lagt ut som åte for bjørnen. Etter lang tids sporing med hunder ble bjørnen skutt ved Luneborg, rundt 500 meter sør for Polar Park i Salangsdalen.

– Hundene tok sporet og det var ei lang jakt før vi fikk den felt. Uten hundene og hjelpen fra Statens naturoppsyn (SNO), hadde vi ikke klart dette, sier Kristian Hanstad.

Lang ferd

Hundene fulgte bjørnen over fjell og daler i flere timer, og jegerne måtte forflytte seg i bil for å kunne sikre seg forsvarlig skuddhold på dyret. Bjørnen var på det meste over fjell på 1300 meters høyde, før den ble felt på rundt 350 høydemeter. Bjørnen ble skutt på om lag 30 meters hold. Før svar på DNA-prøven blir kjent vites det ikke hvilket individ dette er.

– Men det er nærliggende å tro at de to som nå er felt er de samme dyrene som vi så sammen tidligere under jakta, sier Kristian Hanstad.

Nødvendig bidrag

Det lokale skadefellingslaget har hatt bistand fra fire personer fra SNO sentralt, og de har hatt med seg to spesialtrente spisshunder/jämthunder til jakta. Med de to bjørnefallene i Bardu er jakta dermed foreløpig over i Bardu. Nå gjenstår det skadefellingstillatelse på en bjørn i området Salangen/Lavangen.

– Vi er ferdig med vår jobb, men blir vi bedt om å bistå videre i den jakta, stiller vi opp. Det har vi gitt beskjed om, sier Kristian Hanstad.

Første gang

Han sier det har vært ei slitsom jakt, og med sivile jobber på si, er det et slitens jaktlag som nå er ferdig med sin opprinnelige jobb.

Det er ikke i nye tid skutt to bjørner i hverken Bardu eller andre Troms-kommuner tidligere. I Bardu ble det skutt en bjørn i 2009 ved Forsettmoen, og i 2017 ble det skutt en i Tverrdalen. I Målselv ble det skutt en bjørn i 2011 i Sørdalen. Ei omfattende jakt i Bardu i 2019 på bjørn som drepte mange sau, endte da resultatløs.

– Jeg vet ikke om at det er skutt to bjørner ett og samme år i området, sier Emil Halvorsrud som er rovviltansvarlig i SNO.

Forberedt

Så langt er det bare skadefellingsleder Kristian Hanstad som har frontet bjørnejakta på vegne av skadefellingslaget til kommune. Han har så langt ikke blitt utsatt for sjikane eller trusler for dette fra motstandere av bjørnejakta.

– Nei, det har jeg ikke fått, men skulle det komme, er jeg forberedt på det. Uansett gjør vi bare en jobb for Statsforvalteren, så da bør eventuelle klager rettes dit, sier Kristian Hanstad.

Powered by Labrador CMS