Villige Venstres vanskelige valg

«Erna Solberg kan få Venstre med på mye dersom hun evner å gi lillebroren i den potensielle trepartiregjeringa en udiskutabel seier på Lofoten, Vesterålen og Senja, men Hege Gjerdrum er neppe den eneste i Venstre som ser at det går ei personifisert tålegrense ved Sylvi Listhaug»

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

Venstre har bestemt seg for å gå i regjeringsforhandlinger med Høyre og Frp på nyåret. Det er klart etter helgas landsstyremøte i partiet. Men det var langt fra et enstemmig landsstyre som støttet partileder Trine Skei Grandes innstilling om å prøve å få til et grunnlag for Venstre-inntreden i regjering. Ifølge Aftenposten stemte 1/3 av de 35 stemmeberettigete på møtet for et forslag fra partiveteranen Odd Einar Dørum om å droppe regjeringsforhandlinger, men fortsette et parlamentarisk samarbeid med regjeringa. Og også i stortingsgruppa og nedover i partiorganisasjonen er det delte meninger. Det sistnevnte kom tydelig fram i et oppslag i Klassekampen i går, der det ble slått fast at bare halvparten av Venstres ordførere sier ja til et regjeringssamarbeid med Høyre og Fremskrittspartiet.

Og det er ingen tvil om at det er Fremskrittspartiet og Sylvi Listhaug som er den største og mest hårete kamelen for regjeringsmotstanderne i Venstre. Fredag hadde vi en sak der vi tok pulsen på regjeringsviljen blant sentrale Venstre-folk i vårt dekningsområde, og også der kom det fram at meningene er delte. Fra Bardu Venstres kommunestyrerepresentant Vilhem Kjelsvik, som omtaler Frp’s mest kontroversielle statsråd, Sylvi Listhaug, som ei «flink dame». Og som slett ikke lar seg skremme av tanken på å sitte i regjering med høyrepartiene. Til Målselv Venstres kommunestyrerepresentant Hege Gjerdrum, som vurderer å melde seg ut av partiet dersom Venstre går i regjering med Frp.

Også Gjerdrums parti- og kommunestyrekollega Marthe Frette innrømmer at hun har vært inne på utmeldingstanken, men hun har kommet til at lokalpolitiske spørsmål vil veie tyngre for henne. Målselv Venstres leder Rolf Austgard er på sin side ikke avvisende til regjeringsdeltakelse dersom en framforhandlet avtale blir bra nok, mens partiets målsevbaserte fylkesråd for utdanning, Roar Sollied, tror partiet vil få utrettet mer utenfor enn i regjering. Tidligere målselvordfører Vidkunn Haugli er derimot mer regjeringsvillig, og hans utgangspunkt er at regjeringsdeltakelse vil gi det beste utgangspunktet for å få mest mulig gjennomslag for Venstres politikk.

Men uansett hva man måtte mene i utgangspunktet, vil det være graden av politisk gjennomslag i de forestående forhandlingene som til syvende og sist vil være avgjørende for de aller fleste med hjertet i Venstre. Petroleumsaktivitet i de sårbare områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe) blir da et sentralt spørsmål, og mange Venstre-folk kan nok være villig til å kompromisse bort mye annet dersom Erna Solberg finner grunnlag for å kaste LoVeSE-fredning ut perioden inn som Venstre-lokkemat i forhandlingene. Et annet sentralt spørsmål vil handle om flyktninger, innvandring og integrering, og det er i dag vanskelig å se at Venstre og Fremskrittspartiet skal kunne enes om en felles politikk som begge kan stå inne for på dette området. Det er ingen tvil om at Frp’s innvandrings- og integreringsminister Listhaug er en rød klut i mørkeblå forkledning for mange i Venstre, og det blir veldig interessant å se om Erna Solberg besitter et politisk superverktøy. For det kan synes som om det er det som må til for å kunne forene disse Frp og Venstres utgangspunkt til en felles innvandrings- og integreringspolitikk innenfor rammene av et regjeringssamarbeid.

Vår analyse er derfor at Erna Solberg kan få Venstre med på mye dersom hun evner å gi lillebroren i den potensielle trepartiregjeringa en udiskutabel seier på Lofoten, Vesterålen og Senja, men Hege Gjerdrum er neppe den eneste i Venstre som ser at det går ei personifisert tålegrense ved Sylvi Listhaug. For dersom Frp insisterer på at Listhaug skal fortsette i denne statsrådsposten og linja på innvandrings- og integreringsfeltet skal være den samme som nå, kan vi ikke se at Venstre har noe i regjering å gjøre. For prisen for et slikt knefall kan bli høy, og for et parti som måtte ha Høyre-velger-hjelp for å karre seg over sperregrensa ved valget i høst, kan opprivende strid og splittelse knyttet til regjeringsdeltakelse fort bli for en banesår å regne. Ja, Venstre er villig til å forhandle om regjeringsdeltakelse. Men Norges eldste parti står fortsatt overfor veldig vanskelige valg.

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS