NYE HANGARER: Britene tok fredag i bruk disse to plasthangarene på Bardufoss flystasjon. Foto: Morten Kasbergsen
NYE HANGARER: Britene tok fredag i bruk disse to plasthangarene på Bardufoss flystasjon. Foto: Morten Kasbergsen

Vintertrening med ny helikoptertype

BARDUFOSS: Britene er godt i gang med vintertreninga hos 139 luftving. I helga kom de nye Wildcat-helikoptrene til Bardufoss for første gang.

Publisert Sist oppdatert

Britene har drevet vintertrening med helikoptre på Bardufoss i 47 år. Vintertreninga er kjent under navnet Clockwork. Før jul startet de overlevelseskursene til helikoptermannskapene, og kursene fortsetter ut i det nye året. I helga kom fire helikoptre av typen Augusta Westland Wildcat til Bardufoss. Helikoptrene ble fraktet nordover i transportfly av typen C-17. Wildcat er en forbedret versjon av Lynx. Det er første gang britene opererer Wildcat på Bardufoss.

– I disse dager kommer det også tre Chinook-er. I midten av februar kommer dessuten tre Merlin-helikoptre til Bardufoss, forteller major Fred Eilers. Han er øvingsoffiser i 139 luftving og forbindelsesoffiser for utenlandsk trening.

To av Chinook-helikoptrene skal etter planen trene 14 dager på Banak i Finnmark i februar. Britenes vintertrening på Bardufoss avsluttes som vanlig i slutten av mars.

Ikke Apache

Heller ikke i år kommer britene med kamphelikoptre av typen Apache til Bardufoss. De har i flere år ytret ønske om å øve med kamphelikoptre nord for Polarsirkelen. Ifølge Fred Eilers kommer det nok Apache-helikoptre til Bardufoss på sikt, men da primært på sommerstid.

– Det kommer til å bli flytrening med Apache og kanskje skyting med maskinkanon her oppe, men skytefeltene i Indre Troms er for små til at Apache kan skyte Hellfire-missiler. Nå drar britene til USA for drive slike skyteøvelser, sier majoren.

Britene er for øvrig i ferd med å oppgradere sin infrastruktur på Bardufoss flystasjon. Fredag overtok de to nye plasthangarer. Hangarene er så store at de kan uten problemer kan huse transporthelikoptre av typene Chinook og Merlin. Britene bruker også fjellhangaren på Bardufoss i forbindelse med vintertreninga.

– Plasthangarene er en stor forbedring for oss. Det gjør det lettere å vedlikeholde helikoptrene, forteller Lieutenant Commander og Clockwork-sjef Andy Clarke.

Leier brakkerigg

Fram til slutten av mars kommer det til å være om lag 250 briter på Bardufoss til enhver tid. De er innkvartert i en innleid brakkerigg og kaserne M på flystasjonen. Brakkeriggen har 60 rom. Britene har imidlertid et stort behov for å bygge nytt på Bardufoss, og det er ventet at de på sikt vil bygge ny innkvartering til sitt personell og et bygg i flere etasjer som operasjonene skal ledes fra.

Powered by Labrador CMS