Troms og Finnmark best i landet for lærlinger:

TAKKER BEDRIFTENE: Bjarne Rohde, fylkesråd for utdanning, er tydelig på at de ikke ville toppa landsstatistikken for læreplasser uten et velvillig og samfunnsansvarlig næringsliv. Foto: Lars Åke Andersen (presse)
TAKKER BEDRIFTENE: Bjarne Rohde, fylkesråd for utdanning, er tydelig på at de ikke ville toppa landsstatistikken for læreplasser uten et velvillig og samfunnsansvarlig næringsliv. Foto: Lars Åke Andersen (presse)

– Viser at dugnaden bedrifter ble bedt om å ta under koronatida er reell hos oss

MÅLSELV: I det nordligste fylket fikk åtte av ti lærlinger læreplass i 2020. Fylkesråden for utdanning er glad for framgangen.

Publisert Sist oppdatert

Utdanningsdirektoratet la nylig ut statistikken over lærlinger som søkte og som fikk seg en læreplass i 2020. Øverst på tabellen finner vi Troms og Finnmark, hvor 81 prosent av alle som søkte om læreplass, også kalt lærlingplass, fikk en lærekontrakt med en bedrift eller et opplæringskontor.

– Det er veldig gledelig å se at vi har klart denne jobben såpass bra. Det har blitt jobba mye over tid for at læringer skal få komme ut i lære. Vi er ikke overrraska over at vi opplever framgang, men vi har ikke vært best i landet før, sier fylkesråd for utdanning, Bjarne Rohde (SV).

Motivert til fortsettelse

Han understeker at det aller gledeligste ikke er å trone øverst av samtlige fylker på dette feltet, men å se at Troms og Finnmark hadde en god framgang siden året før. Det var ikke mange fylker som i koronaåret 2020 kunne skilte med framgang i antallet som fikk læreplass.

– Det viser at jobben vi gjør med formidling, gir resultater. Det er en jobb ikke bare fylkeskommunen gjør. Her skal skolene, opplæringskontor og ikke minst bedriftene ha masse ros, for vi hadde ikke sett disse tallene uten den gode jobben de gjør. Dette viser og at dugnaden vi ba bedrifter og næringsliv om å være med på under koronatida, er reell hos oss, sier han.

Selv om tallene er gledelig, er det fortsatt 19 prosent av søkerne som ikke fikk seg læreplass. Troms og Finnmark har som målsetning å bli bedre, og de fortsetter jobben med å få stadig flere lærlinger ut i lære.

– Ja, helt klart. Dette er en motivasjon til å gjøre den gode jobben videre. Det er fortsatt noen som skulle hatt læreplass som ikke fikk én. Heldigvis er det færre enn før, og vi skal jobbe for at det blir stadig færre, sier han.

Bardufoss

På stående fot har ikke utdanningsfylkesråden tallene for enkeltskoler, som Nordkjosbotn og Bardufoss videregående skoler (vgs). Da kunnskapsminister Guri Melby (V) var på digitalt besøk på Bardufoss, nettopp for å lære av de gode fullføringstallene til den videregående skolen på Rustahøgda, var dette tema.

– Vi hadde 56 søker på læreplass i 2018, 55 fikk plass. I 2019 hadde vi 62 søkere, og 60 fikk plass. I 2020 hadde vi 55 søkere, 53 fikk plass, fortalte formidlingskoordinator på Bardufoss vgs, Jan Åge Samuelsen, som la til at det var naturlige årsaker som lå bak at to ble uten lærekontrakt i 2020.

Powered by Labrador CMS